Για πολλούς από εμάς η αρχή του χρόνου είναι περίοδος απολογισμού, εσωτερικής αναρώτησης, αλλά και στοχοθεσίας.
Η Dr. Jennifer Ashton, ιατρική σύμβουλος του τηλεοπτικού δικτύου ABC, έκανε πέρυσι ένα προσωπικό πείραμα, το οποίο μας το προτείνει ως εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης και αυτοφροντίδας, καταγράφοντάς το στο νέο της βιβλίο «12 τρόποι να φροντίσεις τον εαυτό σου- ‘Ένα βήμα κάθε μήνα για υγιή, δυνατή και ευτυχισμένη ζωή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Kaktos (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).
Το να βάζουμε αρκετούς στόχους χωρίς συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί κάποιος εξ αυτών. Ενώ ένας στόχος το μήνα; Συγκεκριμένος χρόνος, αρκετός να πετύχεις ένα μόνο πράγμα.. Η φύση του στόχου δεν είναι πάντα ίδια: μερικοί στόχοι τίθενται για να ξεκινήσουμε κάτι, κάποιοι άλλοι να διακόψουμε κάτι άλλο. Η αφοσίωση όμως σ’ ένα πράγμα τη φορά τείνει να το κάνει πραγματοποιήσιμο. Και αφού έχει περάσει το κρίσιμο χρονικό διάστημα της εγκατάλειψής του που είναι συνήθως ο ένας μήνας, ο στόχος έχει δρομολογηθεί και υλοποιηθεί. Κάπως έτσι μικρές καθημερινές συνήθειες και συμπεριφορές διορθώνονται, βελτιώνονται, αλλάζουν και μαζί τους ολόκληρη η διάθεσή και υγεία μας.
Πέραν από την πρόταση του σκοπού και της γλαφυρής περιγραφής και ανάλυσή του, η Ashton δίνει προσωπικό τόνο με τα βιωματικά παραδείγματα και τις εμπειρίες της που παραθέτει. Επιπλέον, καταγράφει αρκετούς λόγους για τον καθένα και προτείνει αρκετούς τρόπους πραγματοποίησής του.
Η συγγραφέας προειδοποιεί τους πιο τολμηρούς και φιλόδοξους που σκέφτονται να ξεκινήσουν και τους 12 τρόπους ταυτόχρονα πως ως γιατρός συνιστά να μην το κάνουν, γιατί θα αποτύχουν παταγωδώς. Επίσης, αν κάποιοι θέλουμε να το κάνουμε με άλλη σειρά στους μήνες, μπορούμε, αφού η πρόκληση του βιβλίου είναι να έχουμε ανοιχτό το μυαλό και να ερευνούμε κάθε πρόκληση, ακόμα και εκείνη που μπορεί να θεωρούμε ότι δεν έχουμε ανάγκη. Και εννοείται αυτοί οι 12 δεν είναι δεσμευτικοί, καθένας μας έχει διαφορετικούς στόχους που θέλει να πετύχει.
Το κέρδος που αποκομίζει ο αναγνώστης είναι η απόκτηση μεγαλύτερου ελέγχου της καθημερινής υγείας και ευτυχίας.
Τι λέτε; Μήπως να μην αφήσουμε το 2024 να περάσει «αδιάβαστο»…;
Facebook
Twitter
Tumblr
RSS