Ενδιαφέροντα

1967-2015: 48 χρόνια μετά το Πραξικόπημα των Συνταγματαρχών (vid)

1967-2015: 48 χρόνια μετά το Πραξικόπημα των Συνταγματαρχών (vid)

Σήμερα συμπληρώνονται σαρανταοκτώ χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος από τη Χούντα των Συνταγματαρχών. 

Το πραξικόπημα το όποιο πραγματοποιήθηκε με την κωδική ονομασία “Προμηθεύς” έγινε υπό το φόβο της κομμουνιστικής εξέγερσης στην περίπτωση που θα εισέβαλλαν στην Ελλάδα μονάδες του Σοβιετικού στρατού. Μεταξύ των πρωταιτίων ήταν ο συνταγματάρχης Γέωργιος Παπαδόπουλος, ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός και ο συνταγματάρχης Νικόλαος Μακαρέζος.

Κατά τη διάρκεια της επταετίας χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν το κατώφλι του κωλαστηρίου του ΕΑΤ-ΕΣΑ στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια από τους βασανιστές του καθεστώτος ενώ άλλοι καταδικάστηκαν από τα έκτακτα στρατοδικεία. Ανάμεσα στις μορφές αντίστασης κατά της Χούντας είναι η απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Αλέξανδρο Παναγούλη τον Αύγουστο του 1968, το αποτυχημένο Βασιλικό κίνημα του 1967 που οδήγησε στη φυγή του Βασιλιά Κωνσταντίνου από την Ελλάδα, το Κίνημα του Ναυτικού τον Ιούνιο του 1973 καθώς επίσης και τα γεγονότα της Νομικής και του Πολυτεχνείου.

Η Χούντα του Παπαδόπουλου ενώ είχαν προηγηθεί τα δύο νόθα δημοψηφίσματα του 1968 και του Ιουλίου του 1973 καθώς επίσης και η μετάβαση στη λεγόμενη και ως “δοτή κυβέρνηση Μαρκεζίνη τον Οκτώβριο του 73” έμελλε να πέσει στις 25 Νοέμβρη του 1973 μια εβδομάδα μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Παρ όλα αυτά έδωσε τη θέση του σε ένα σκληρότερο καθεστώς υπό τον αρχηγία του αόρατου δικτάτορα και ταξίαρχου της ΕΣΑ Δημητρίου Ιωαννίδη.

Η Χούντα έμελλε να πέσει αμέσως μετά την Τουρκική εισβολή στις 23 Ιουλίου του 1974. Ένα χρόνο αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου του 1975 στην αίθουσα του δικαστηρίου των φυλακών Κορυδαλλού, ο πρόεδρος του 5μελούς Εφετείου Αθηνών Γιάννης Ντεγιάννης εκφώνησε την υπ’ αριθμ. 477 απόφαση του δικαστηρίου το οποίο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές:

Γεώργιος Παπαδόπουλος: Στρατιωτική καθαίρεση και θάνατος.

Στυλιανός Παττακός: Στρατιωτική καθαίρεση και θάνατος.

Νικόλαος Μακαρέζος: Στρατιωτική καθαίρεση και θάνατος.

Γρηγόριος Σπαντιδάκης : Στρατιωτική καθαίρεση και ισόβια.

Γεώργιος Ζωιτάκης: Στρατιωτική καθαίρεση και ισόβια.

Οδυσσέας Αγγελής: Στρατιωτική καθαίρεση και 20ετής κάθειρξη.

Ιωάννης Λαδάς: Στρατιωτική καθαίρεση και 20ετής κάθειρξη.

Δημήτριος Ιωαννίδης: Στρατιωτική καθαίρεση και ισόβια.

Νικόλαος Ντερτιλής: Στρατιωτική καθαίρεση και ισόβια.

Μιχαήλ Μπαλόπουλος: Στρατιωτική καθαίρεση και ισόβια.

Μιχαήλ Ρουφογάλης: Στρατιωτική καθαίρεση και ισόβια.

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Στρατιωτική καθαίρεση και ισόβια.

Κωνσταντίνος Ασλανίδης: Ερήμην σε ισόβια.

Αντώνιος Λέκκας: Ισόβια.

Γεώργιος Κωνσταντόπουλος: Ισόβια.

Δημήτριος Σταματελόπουλος: Ισόβια.

Στέφανος Καραμπέρης: Ισόβια.

Ευάγγελος Τσάκας: Ισόβια.

Νικόλαος Γκαντώνας: Ισόβια.

Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος: Ισόβια. (Ο Θεοφιλογιαννάκος παραπέμφθηκε και στη Δίκη των βασανιστών).

Ερήμην σε ισόβια καταδικάσθηκαν επίσης οι Ιωάννης Παλαιολόγος και Πέτρος Κωτσέλης.

Από τους υπόλοιπους καταδικασθέντες, σε έξι επιβλήθηκαν ποινές από 20ετούς καθείρξεως μέχρι 5ετούς φυλακίσεως, ενώ οι Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, Κωνσταντίνος Καρύδας και έξι ακόμη κηρύχθηκαν αθώοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο είχε επιβάλλει τη θανατική ποινή και την καθαίρεση για τους πρωταιτίους του πραξικοπήματος με απόφασή του ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής μετέτρεψε την ποινή σε ισόβία.

Μάλιστα έξι μήνες μετά πραγματοποιήθηκε και η δίκη για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Σε αυτή τη δίκη το δικαστήριο από τους 32 κατηγορούμενους έκρινε ενόχους 20 εξ αυτών ενώ αθώωσε 12.

Οι ποινές που επιβλήθησαν ήταν οι εξής:

Δημήτριος Ιωαννίδης (αρχηγός της ΕΣΑ την περίοδο της εξέγερσης): 7 φορές ισόβια για ηθική αυτουργία σε 7 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε 38 απόπειρες ανθρωποκτονιών και πρόκληση διάπραξης κακουργημάτων, καθώς και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Γεώργιος Παπαδόπουλος (εν ενεργεία δικτάτορας την περίοδο της εξέγερσης): 25 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονίες από πρόθεση και απόπειρες ανθρωποκτονιών, καθώς και δεκαετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Σταύρος Βαρνάβας (αντιστράτηγος Ε.Α.): 3 φορές ισόβια για ηθική αυτουργία σε 3 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε 17 απόπειρες ανθρωποκτονιών και πρόκληση διάπραξης κακουργημάτων, καθώς και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Νικόλαος Ντερτιλής (ταξίαρχος Ε.Α.): Ισόβια κάθειρξη και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για ανθρωποκτονία από πρόθεση του διερχόμενου Μιχαήλ Μυρογιάννη.

Άλλοι τέσσερις ανώτατοι αξιωματικοί σε 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε συνολικά 12 ανθρωποκτονίες και 56 απόπειρες ανθρωποκτονιών, καθώς και δεκαετής στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Άλλοι 12 κατηγορούμενοι σε μικρότερες ποινές, από 5 μήνες έως 10 χρόνια κάθειρξη για διάφορες κατηγορίες, κυρίως για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Οι ποινές κάτω του ενός έτους, ήταν εξαγοράσιμες

Καλώς η κακώς ο κύκλος της Μεταπολίτευσης έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο του. Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή “μαύρη” επέτειο καλό θα είναι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην οδηγηθεί η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για ακόμα μια φορά στο απόσπασμα.

ΥΓ. Σε αντίθεση με τα σημεία των καιρών όσο και αυτό  δεν αρέσει σε ορισμένους- άλλωστε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου είναι αναυθαίρετο- και κόντρα στο γνωστό σύνθημα που κυριάρχησε στα χρόνια του Μνημονίου (Η Χούντα δεν τελείωσε το 73), η Χούντα έπεσε στις 24 Ιούλιου του 1974 όταν και ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας στρατηγός Φαίδωνας Γκιζίκης προσκάλεσε από τη Γαλλία τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή και σχηματίστηκε η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Γιάννης Α. Πολίτης

Σχόλια

Ενδιαφέροντα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ενδιαφέροντα

Copyright © 2015-2016 Clevernews