
Από 1-10 Σεπτεμβρίου 2013 θα έχουν την δυνατότητα οι σινεφίλ να παρακολουθήσουν το φετινό 3ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων θα προβάλει 120 ταινίες στο διαγωνιστικό του κομμάτι με 60 πρεμιέρες από 35 χώρες. Κυρίαρχα σημεία της διοργάνωσης θα είναι η ανεξάρτητη παραγωγή με ποικίλους θεματικούς κύκλους. Φέτος το Φεστιβάλ καθιερώνει και την νέα κατηγορία «Γνωριμία με ταινίες μικρού μήκους γνωστών σκηνοθετών». Σε αυτήν θα απολαύσει το κοινό ταινίες των Δημήτρη Αθανίτη, Γιάννη Μαρούδα και Μιχάλη Γαλανάκη. Τα αφιερώματα που θα παρακολουθήσουν οι ευρισκόμενοι θα είναι για την σκηνοθέτιδα Λουκία Ρικάκη και τον σκηνοθέτη Θανάση Ρεντζή, για την ενασχόληση τους με την ψηφιακή κινηματογραφική γραφή και αντίστοιχα με τον πειραματισμό. Παράλληλα όμως το Φεστιβάλ θα τιμήσει και τον ηθοποιό Λευτέρη Βογιατζή με την προβολή της ταινίας «Ακροπόλ» σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη. Επίσης θα υπάρξουν αφιερώματα από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα από το Edge Hill University, βραβευμένες ταινίες μικρού – μήκους από το Τόκιο, ενώ και η οικολογική συνείδηση εισχωρεί στα πολιτιστικά δρώμενα του φεστιβάλ με το Wildlife Vaasa Festival της Φινλανδίας (συνεργάτης του Φεστιβάλ) και Wildlife Conservation Film Festivals, Νέα Υόρκη ΗΠΑ, (συνεργάτης του Φεστιβάλ).
Επίσης στα πλαίσια του Φεστιβάλ ξεκινάει μια νέα Εικαστική Κίνηση με τίτλο «visual Journeys» με πρώτο ταξίδι την εικαστική έκθεση με τους Βαρβάρα Σπυρούλη, Ελένη Ζοχντη Μπλέτση, Αλεξάνδρα Περρή, Γιώργο Παντουλα, Δημήτρη Ψωμοδότη και ένα αφιέρωμα στην Ζωγράφο Ελένη Μποτσιου. Το ψηφιακό, η ψηφίδα, το ψηφιδωτό, το ψηφίο. Η πληροφορία κι ένας διαφορετικός τρόπος αποθήκευσης και αναμετάδοσης της. Η ψηφιακή πραγματικότητα, ένας άλλος τρόπος για να βλέπουμε τα πράγματα. Έννοιες παλιές, αλλά ξαναγεννημένες. Στην έκθεση Ψηφιακές Επιτοίχιες Γραφές, οι καλλιτέχνες καλούνται να σχολιάσουν το θέμα, είτε χρησιμοποιώντας μέσα παραδοσιακά, είτε αξιοποιώντας τα ψηφιακά μέσα. Επιμέλεια Έκθεσης Βασιλική Κάππα.
Ακόμα για όσους έχουν επιθυμία να ασχοληθούν με workshops, το φεστιβάλ προσφέρει μια σειρά με πρώτο τα «Νέα Μέσα Παραγωγής» με τους Χρήστο Ν. Καρακάση, Παραγωγό Σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Γιάννη Κλάδο, Διευθυντή Φωτογραφίας -Σκηνοθέτη, Βασιλική Κάππα- Εικαστικό Σκηνοθέτη – Συγγραφέα και, Workshop με τον Σκηνοθέτη Παραγωγό Δημήτρη Γκουζιώτη «Τα εργαλεία του Ντοκιμαντέρ». Και Masterclass με τον Νίκο Θεοδοσίου Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κάμερα Ζιζάνιο με θέμα «Για ένα δημιουργικό “σκασιαρχείο“.
της Δανάης Σωπασή
Facebook
Twitter
Tumblr
RSS