Ελλάδα

Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ η συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ

Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ η συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα δεν έμεινε μόνο σε αυτό, αλλά ανέλυσε το επιχείρημά του επισημαίνοντας ότι έχουν μειωθεί οι ανάγκες της χρηματοδότησης.

«Η θέση του ΔΝΤ δεν είναι εποικοδομητική», ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ δε δίστασε να κατηγορήσει το Ταμείο ότι ζητάει αδιανόητα πράγματα στους Ελληνες αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και εξήγησε ότι οι μεν Ελληνες πρέπει να υποκύψουν «στις πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις», όπως είπε, ενώ η ΕΕ πρέπει να δώσει εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Οταν δυο μέρη συμβαλλόμενα βρίσκονται σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό όχι πηγαίνοντας ο καθένας στην ακραία εκδοχή. Ο συμβιβασμός πρέπει να βρεθεί στη μέση του δρόμου. Το Ταμείο λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό, αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό, επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια», είπε ακόμη.

Από την άλλη πλευρά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα αποφάσιζε αν θα συμμετείχε ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα τον Ιανουάριο του 2016.

Τι γράφει ο ξένος τύπος για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη κρατική τηλεόραση

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, oι δηλώσεις-φωτιά του Αλέξη Τσίπρα έγιναν την παραμονή της έλευσης στην Αθήνα του κουαρτέτου, που περιλαμβάνει τους εκπροσώπους των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (εκ μέρους της Κομισιόν), Ράσμους Ρούφερ (εκ μέρους της ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (εκ μέρους του ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (εκ μέρους του ΔΝΤ).

Ακόμη το δημοσίευμα, προσθέτει ότι το κουαρτέτο, έρχεται στην Αθήνα για να επιθεωρήσει ένα νέο πακέτο μέτρων και ειδικότερα την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την διευθέτηση των χρεών των επιχειρήσεων -την οποία η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ψηφίσει στα μέσα Δεκεμβρίου- ώστε να λάβει μια νέα δόση δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την “Suddeutsche Zeitung”, o Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να απαλλάξει την Ελλάδα από την βοήθεια του ΔΝΤ αφού πλέον η βοήθεια του διεθνούς οργανισμού δεν είναι απαραίτητη για την χώρα του.

Μάλιστα το δημοσίευμα τονίζει ότι, “τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι πλέον απαραίτητα για την Ελλάδα καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι πλέον η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητη. Η χώρα του χρειάζεται πλέον λιγότερα χρήματα από το πακέτο διάσωσης, προσθέτει.

Εν τω μεταξύ και η εφημερίδα “Die Welt” κινείται στην ίδια γραμμή με τη “Suddeutsche Zeitung”. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, “Ο Tσίπρας πιστεύει ότι δεν είναι απαραίτητα για τη χώρα του τα δισεκατομμύρια του ΔΝΤ”, γράφει και προσθέτει: “Μεταρρυθμίσεις έναντι δισεκατομμυρίων. Αυτό ήταν το deal για το πακέτο διάσωσης. Όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει πλέον την οικονομική υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού.

Frankfurt Rundshau
Για το ραδιοφωνικό δίκτυο “Frankfurt Rundfunk”, o Αλέξης Τσίπρας θέλει να απαλλαγεί από το ΔΝΤ.

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews