Ελλάδα

Αυτά κατέθεσε η ιδιαιτέρα του Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ

Αυτά κατέθεσε η ιδιαιτέρα του Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν κράτησε καθόλου προσωπικά στην κατοχή του το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ, υποστήριξε στην κατάθεσή της στο Ειδικό Δικαστήριο η Σοφία Μπέλμπα, ιδιαιτέρα γραμματέας του κ. Βενιζέλου από το 2005 έως και σήμερα.

Δεν ξέρω αν Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν ξέρω αν του παρέδωσε USB, είπε η κυρία Μπέλμπα. Όπως σημείωσε, ο Ιωάννης Διώτης παρέδωσε το στικάκι στον κ. Βενιζέλο γύρω στα μέσα Αυγούστου το 2011, σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών. Μαζί, και καποιες (5-6) εκτυπωμένες σελίδες. Ο κ.Βενιζέλος μου το έδωσε αμέσως μόλις έφυγε ο Διώτης, να το κρατήσω. Δεν το άνοιξα εκείνη τη στιγμή. Δεν μου είπε κάτι. Δεν έδωσα σημασία τι περιείχαν στα φύλλα, ανέφερε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν ένα ενιαίο κείμενο; Μυθιστόρημα; Τι ήταν;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Κάποιες καρτέλες. Δεν τα είδα λεπτομερώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είχατε καθόλου περιέργεια;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ήταν πολύ πιεσμένος ο χρόνος μου. Δεν ανέλυα τα πάντα. Το έβαλα σε ένα κουτί ασφαλές, που κρατάω τέτοια αρχεία. Το κλείδωσα στο ντουλάπι μου. Όταν έφυγε ο κ.Βενιζέλος από υπουργείο Μάρτιο 2012 το πήρα μαζί μου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και το πήρε μαζί του το USB; Είναι μυστήριο πάντως αυτό, και ο χειρισμος από τον κ.Βενιζέλο.

Η κυρία Μπέλμπα περιγράφει τι της είπε ο κ. Βενιζέλος όταν επέστρεψε από ταξίδι στις Βρυξέλλες τον Οκτώβρη του 2012. “Μου είπε «Θυμάσαι ένα USB που μας είχε δώσει ο Διώτης;» και να το αναζητήσω. Έψαξα τα κουτία και βρήκα το USB ανάμεσα σε άλλα, νομίζω τρία. Για να βεβαιωθώ ότι είναι αυτό το έβαλα στον υπολογιστή μου και άνοιξα μηχανικά ένα αρχείο. Μορφή σαν τραπεζική καρτέλα. Δεν έκανα καμία ενέργεια για να δω πόσα αρχεία συνολικά είναι.Ο κ. Βενιζέλος μου είπε: «Κράτησε το και θα σου πω» Την επομένη 2/10/2012 του το έδωσα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Το έβαλε σε φάκελο και το έστειλε στον πρωθυπουργό”.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ.Βενιζέλος προσωπικά στην κατοχή του δεν το κράτησε καθόλου.

Χαρακτηριστικός ήταν ο ακόλουθος διάλογος:

Το user name μου είναι «ΣΟΦΙΑ»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Εσείς λοιπόν είσαστε η ΣΟΦΙΑ;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Εγώ είμαι… Το password το ήξερα μόνο εγώ, κανένας συνεργάτης μου στο γραφείο

Το στικάκι το άνοιξα και μία δεύτερη φορά. Στις 2-10-2012 λίγο πριν το παραδώσω στον κ.Βενιζέλο και επιβεβαίωσα ότι είναι αυτό. Έπρεπε να το ξαναδώ ότι είναι αυτό.

Στο γραφείο του υπουργού υπήρχε υπολογιστής. Ηταν πάντα κλειστός. Δεν τον χρησιμοποιούσε κανένας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Γιατί το πήρατε στο ΠΑΣΟΚ; Τι δουλειά είχε σε ένα κομματικό συρτάρι εφόσον ανήκε και αφορούσε στο υπουργείο Οικονομικών;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Τότε δεν ήξερα τι ήταν. Το κουτί περιείχε δικά μας πράγματα. Συνεντευξεις, εκπομπές…

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Εσείς επιλέξατε να το βάλετε εκεί. Δεν σας είπε ο υπουργός να το βάλετε με τις εκπομπες.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΟΥΡΕΛΕΑΣ Τι ψάχνατε όταν ανοίξατε το USB;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μία τραπεζική καρτέλα ή κάτι τέτοιο. Είχε γίνει τόσος θόρυβος. Δεν μου είχε πει ο κ.Βενιζέλος τι είχε μέσα.

ΚΟΥΡΕΛΕΑΣ Πώς ξέρατε ότι έπρεπε να ψάξετε τραπεζικές καρτέλες;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Είχα βάλει ένα κριτήριο. Μου έμοιαζε ότι είναι σχετικό.

Τσούκαλης: Ήταν διατεθειμένος να κάνει εχθρούς ο Παπακωνσταντίνου

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) κ. Λουκάς Τσούκαλης, ο οποίος γνωρίζει τον Γιώργου Παπακωνσταντίνου από 2001 και όπως είπε έχει γνώσεις, συνάρτηση, ευγλωττία, είναι καλλιεργημένος, πολιτισμένος, με εντυπωσιακό ήθος και ακεραιτότητα χαρακτήρα.

“Το συγκεκριμένο θέμα το συζήτησα μαζί του πριν από περίπου 2 χρόνια. Με διαβεβαίωσε ότι δεν έχει σχέση με αυτά που κατηγορείται. Είναι ευφυής. Θεώρησα αδιανόητο να έχει διαπράξει τα αδικήματα. Δεν συνάδει με το χαρακτήρα του.

Η εποχή του στο υπουργείο ήταν ένα κολαστήριο. Η χώρα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Δεν ήταν παραδοσιακός υπουργός, δεν ενδιαφερόταν για την καριέρα του να σκέφτεται τι θα κάνει για να ξαναεκλεγεί την επόμενη φορά. Κύριο μέλημά του το έργο του. Για ένα πράγμα που ήταν υπερήφανος ήταν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ως όπλο για την φοροδιαφυγή”, σημείωσε .

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιφυλάχθηκε να επιλέξει το ΣΔΟΕ ή ειδικό κλιμάκιο για τον έλεγχο. Όμως, δεν έκανε την επιλογή. Δεν είπε «ΣΔΟΕ προχώρα» «Διαλύστε τους». Συμβιβάζεται αυτό έναντι της άκαμπτης στάσης του, όπως λέτε, για τη φοροδιαφυγή;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Για την καταπολέμηση χρειάζονται πολιτική βούληση και μηχανισμοί. Δεν υπήρχε ούτε το ένα ούτε το άλλο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με το επιχείρημα «δεν υπάρχει προσωπικό», δεν ξεκινάς ποτέ. Σας ερωτώ αν είναι αντίφαση: Είναι ο πρώτος πολέμιος της φοροδιαφυγής, αλλά δεν δίνει ποτέ εντολή. Δεν αντιφάσκουν αυτά μεταξύ τους;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Υποψιάζομαι υπάρχει εξήγηση. Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι ανέβαλε εσκεμμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί να απειλήθηκε από κάποιους…

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ήταν διατεθειμένος να κάνει πολλούς εχθρούς…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και προφανώς τους έκανε.

Ο κ. Τσούκαλης ρωτήθηκε από την εισαγγελέα για τη σχέση του με την εξαδέλφη του πρώην υπουργού κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου, η οποία είναι γραμματέας στο ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ

“Υπέβαλε παραίτηση αλλά δεν την δεχθήκαμε. Θεωρήσαμε ότι κάποιος είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Οι σχέσεις της με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου είναι περιορισμένες. Κι εκείνη δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι είχε σχέση μαζί του.

ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ (μέλος δικαστηρίου): Επειδή είπατε ότι είναι ευφυής: εσείς τι θα παραδίδατε usb ή cd;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ενας ευφυής άνθρωπος το τελευταίο πράγμα που θα έκανε είναι να βγάλει 3 ονόματα και να δώσει τα άλλα. Αυτό δεν είναι ευφυές.

Εχει περάσει από πολλά χέρια το cd. Εχει κάνει κύκλους. Ο ΠΑΠ είχε πολλούς εχθρούς. Δεν θα ήταν απίθανο να το έκανε κάποιος άλλος.

ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ: Ποιον φοβάται ο τσάρος της οικονομίας; Οποιος φοβάται παραιτείται.

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν είπα ότι φοβάται.

ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ: Μας έχουν βάλει Ευρωπαίοι μαχαιρι στο λαιμό ότι δεν κάνουμε τίποτα με φοροδιαφυγή. Δεν έχει κάνει κύκλους το cd. Χάθηκε. Τα Usb εκαναν κύκλους.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ Τ.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Στοχοποιήθηκε από συγκεκριμένο εκδότη εκείνον με τα 5εκ;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ξέρω γενικώς ότι ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ποιος ξέθαψε τη λίστα ποιο έντυπο; Θα δείξουμε τα δημοσιεύματα στο δικαστήριο

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Εσείς τα λέτε αυτά.

πηγή: enikos.gr / Άννα Κανδύλη

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link