Κόσμος

Αυξήσεις 0,5%-0,8% στο ρεύμα

Αυξήσεις 0,5%-0,8% στο ρεύμα

Μικρή αύξηση της τάξης του 0,5%-0,8% για ένα μέσο οικιακό τιμολόγιο ρεύματος και σημαντικές μειώσεις για τα τιμολόγια των επιχειρήσεων προβλέπονται από τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), οι οποίες αφορούν τις χρεώσεις για τη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ενέργειας και οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου.

Ειδικότερα, στα οικιακά τιμολόγια προκύπτουν μειώσεις 5-11% στις πάγιες χρεώσεις και αυξήσεις έως 5,4% στις χρεώσεις ενέργειας, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αρχής η συνολική αύξηση για τους οικιακούς πελάτες (αθροιστικά για τις χρεώσεις χρήσης Συστήματος και Δικτύου) στον λογαριασμό ενός τυπικού νοικοκυριού είναι μεταξύ 0,5% και 0,8%.

Αναλυτικότερα, για τους οικιακούς πελάτες η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

-Δίκτυο διανομής: χρέωση ισχύος 0,56 ευρώ ανά κιλοβολταμπέρ ανά έτος (από 0,63), μείωση 11,11%. Χρέωση ενέργειας 0,0214 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,0203 (αύξηση 5,4%).

-Δίκτυο μεταφοράς: χρέωση ισχύος 0,16 ευρώ ανά κιλοβολταμπέρ ανά έτος (από 0,17), μείωση 5,8%. Χρέωση ενέργειας 0,00563 ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 0,00541), αύξηση 4%.

Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και το τιμολόγιο πολυτέκνων η χρέωση ισχύος τόσο για το δίκτυο μεταφοράς όσο και για το δίκτυο διανομής παραμένει μηδενική, ενώ η χρέωση ενέργειας αυξάνεται κατά 4% (μεταφορά) έως 4,9% (διανομή).

Για τους πελάτες που συνδέονται στην υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανίες), οι μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης συστήματος μειώνονται κατά 4,9%, σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις.

Ακόμη, για τους πελάτες που συνδέονται στη μέση τάση (βιομηχανίες μεσαίου μεγέθους, μεγάλες και μεσαίες εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις), οι χρεώσεις για το δίκτυο μεταφοράς μειώνονται κατά περίπου 29%, ενώ οι χρεώσεις για το δίκτυο διανομής μειώνονται κατά 1,8% ως προς το σκέλος ενέργειας και αυξάνονται κατά 3,4% ως προς το σκέλος ισχύος.

Σημειώνεται ότι οι χρεώσεις αυτές είναι ενιαίες για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή ισχύουν τόσο για τους πελάτες της ΔΕΗ όσο και για εκείνους που έχουν επιλέξει εναλλακτικούς προμηθευτές.

Η ΡΑΕ αναφέρει ακόμη ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας ανάθεσης μελέτης σε εξειδικευμένο σύμβουλο, ο οποίος θα αξιολογήσει τις υφιστάμενες χρεώσεις δικτύων (Συστήματος Μεταφοράς και Δικτύου), συγκριτικά με τις αντίστοιχες χρεώσεις που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και σε τρίτες χώρες, τόσο ως προς το επίπεδο όσο και ως προς τη δομή τους. Με βάση τη μελέτη αυτή η ΡΑΕ θα προχωρήσει μέσα στο 2014 σε αναθεώρηση της μεθοδολογίας καθορισμού των χρεώσεων χρήσης δικτύων.

Αναφορικά πάντως με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, την περασμένη Τρίτη ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, τόνισε ότι δεν πρόκειται να μεταβληθούν το 2014.

Σημείωσε δε, μεταξύ άλλων, ότι η μνημονιακή υποχρέωση για άρση των σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ (δηλαδή η επιδότηση μιας κατηγορίας τιμολογίων με επιβάρυνση μιας άλλης) θα υλοποιηθεί σταδιακά, χωρίς απαραίτητα να οδηγήσει σε αυξήσεις στα χαμηλά τιμολόγια.

 

 

πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews