Κόσμος

Ανάσα εκατομμύριων για την Κύπρο απο τα ταμεία της ΕΕ

Ανάσα εκατομμύριων για την Κύπρο απο τα ταμεία της ΕΕ

Διακόσια εκατομμύρια ευρώ, σε δύο ισόποσες δόσεις, μια το 2014 και μια το 2015, αναμένεται να παράσχει από τα Διαρθρωτικά Ταμεία η ΕΕ προς την Κύπρο, στη βάση εισήγησης της Κομισιόν, η οποία, αναμένεται να «σφραγιστεί» σήμερα από το Κολέγιο Επιτρόπων.

Η επιπρόσθετη κοινοτική βοήθεια θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού, όπως ανέφερε άλωστε στην εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” του Σίγμα, την περασμένη Παρασκευή η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.

Το σχέδιο απόφασης της Κομισιόν αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και των αρνητικών επιπτώσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η κυπριακή οικονομία υποφέρει από σοβαρή έλλειψη ρευστότητας.

Είναι αποφασιστικής σημασίας, υποδεικνύει, να διατηρηθούν αναπτυξιακά έργα, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας, δίνοντας προτεραιότητα στην προώθησης της ενεργειακή επάρκειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες στο παρόν στάδιο στερούνται πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση διεκδικεί 400 εκατ. ευρώ. Σχετικό αίτημα έχει υποβάλει διά επιστολής προς την ΕΕ ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Υπό τις περιστάσεις οι Βρυξέλλες δεν έχουν μεγαλύτερο «περιθώριο» υποστηρίζουν κοινοτικοί κύκλοι. Στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός και να μη διαφοροποιηθεί η κατανομή των κονδυλίων, που θα διατεθούν στα άλλα κράτη – μέλη.

Πηγή sigmalive.com

 

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews