Γνώμες

Ανασφάλειες: Τί θ’ απογίνω αν…

Ανασφάλειες: Τί θ’ απογίνω αν…

Όταν νιώθω ότι δεν επαρκώ σε κάποια πράγματα ή καταστάσεις προσκολλώμαι σε κάτι είτε μου αρέσει είτε όχι, από φόβο που τον προκαλεί το μυαλό μου με διάφορα σενάρια συνήθως καταστροφικά.

Τι θ’ απογίνω αν…
Μέσα στο τετράδιο μου:

Αναγνωρίζω τις δυνατότητές μου και τις αδυναμίες μου;

Από τι και γιατί γεννιούνται οι ανασφάλειες μου;

Αν βρω τις « ελλείψεις» του εαυτού μου θα δω ότι μετατρέπονται σε συμπεριφορές. Δηλαδή αυτός που φωνάζει και θυμώνει συνέχεια, έχει έλλειψη εμπιστοσύνης στο εαυτό του , αλλά θα τη μετατοπίσει στον απέναντί του. Έτσι η κάθε συμπεριφορά δείχνει πάντα τι μου λείπει όσον αφορά τη συναισθηματική «κενότητα».

Αυτός που είναι σίγουρος για το Είναι του, όχι το Εγώ του, δεν θα πάρει κάθε κατάσταση ή συμπεριφορά του άλλου προσωπικά. Θα την δεχτεί με αγάπη και κατανόηση.

Αν δω σε τι με στερώ στην καθημερινότητά μου, θα βρω ότι αυτές οι στερήσεις βρίσκονται και μέσα στις σχέσεις μου. Παρατήρησε τώρα αυτά που στερείς με μεγάλη ευκολία από εσένα είτε σε υλικό είτε σε συναισθηματικό επίπεδο. Τότε θα δεις ότι όλοι οι άνθρωποι απέναντί σου, σου φέρονται έτσι ακριβώς. Δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που πρώτα εσύ μεταχειρίζεσαι τον Εαυτό σου.
Ανασφάλεια νιώθω όταν γνωρίζω τις αδυναμίες και δεν τις αποδέχομαι.

Ας αποδεχτώ λοιπόν τις αδυναμίες μου με αγάπη, αν θεωρώ ότι κάποιες από αυτές είναι «φαντάσματα» του μυαλού μου, τότε μπορώ αν θέλω να τις αλλάξω. Αν πάλι καταλάβω ότι αυτές είναι η πραγματικότητά μου, τότε δεν μένω σ’ αυτές αλλά αναγνωρίζω τις θετικές πλευρές του εαυτού μου και χαίρομαι γι’ αυτές.
Το να γνωρίσω τον Εαυτό μου μέσα από τη διαδρομή της αυτογνωσίας παίζει καθοριστικό ρόλο για να έχω υγιείς και ουσιαστικές σχέσεις , συμπεριφορές ως προς Εμένα αλλά και όλους τους υπόλοιπους γύρω μου.
Όταν αναγνωρίσω τον εσωτερικό μου πόνο, την αίσθηση κενού και τους φόβους μου με αγάπη και αποδοχή, διαχειρίζομαι έτσι την ο-δύνη που βρίσκεται μέσα μου.

Χτίζω λοιπόν τον εσωτερικό μου κόσμο με την δική μου εσωτερική πηγή ασφάλειας, με πίστη σταματώ να νιώθω ή να αναζητώ στηρίγματα από το περιβάλλον μου, αλλά βλέπω τους απέναντί μου ως συνοδοιπόρους με τους οποίους ανταλλάσσουμε συναισθηματική ισορροπία και άνοδο μέσα από αυτή την «εκπαίδευση» σχέση.

Αποφασίζω λοιπόν να συζητήσω αναλυτικά με τον εαυτό μου, να καταγράψω όλες μου τις σκοτεινές πλευρές.

Το πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα είναι να τις αποδεχτώ και μετά ψάχνω αν υπάρχει τρόπος να τις αλλάξω.

Συζητάω με τους ανθρώπους μου όλα όσα με ενδιαφέρουν για την ουσιαστική μας διαδρομή μέσα σε αυτή τη σχέση.

Δεν είναι απαραίτητο ο απέναντί μου να καταλάβει με την πρώτη αυτά που του λέω. Η πρόθεση μου μέσα από την αγάπη, την αποδοχή, την κατανόηση και τον σεβασμό θα μας φέρει σε μία σχέση ουσίας.

Ας εκπαιδευτώ λοιπόν στην οικειότητα με μένα και μετά με όλους τους άλλους γύρω μου.

Δωροθέα

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews