Ελλάδα

Αναστολή λειτουργίας της κλινικής “Κυανούς Σταυρός” λόγω των οφειλών του Δημοσίου

Αναστολή λειτουργίας της κλινικής “Κυανούς Σταυρός” λόγω των οφειλών του Δημοσίου

Σε αναστολή λειτουργίας για έξι μήνες της Κλινικής «Κυανούς Σταυρός», προχώρησε η Διοίκηση λόγω οικονομικών προβλημάτων, ανεβάζοντας σε τρεις τον αριθμό των κλινικών σε αναστολή και οδηγώντας στην έξοδο 150 περίπου εργαζομένους στους οποίους οφείλονται 3 εκ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με την Διοίκηση της Κλινικής, η αδυναμία πληρωμής υπαλλήλων, προμηθευτών και λοιπών υποχρεώσεων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πολύχρονες οφειλές του Δημοσίου προς την Κλινική που ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ και στην πολιτική που ακολουθείται με το clawback (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών λόγω υπέρβασης δαπάνης) και rebate (υποχρεωτική έκπτωση).

Οπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόκειται για την τρίτη Κλινική μέσα στο 2015 που αναστέλλει τη λειτουργία της, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο 50 – 60 κλινικές βρίσκονται στο «κόκκινο».

«Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και οικονομικής ασφυξίας» σημειώνει ο κ. Σαραφιανός, τονίζοντας ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 700 εκατ. ευρώ και ότι η επέκταση για τρία χρόνια ακόμη του clawback και rebate δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Επαναλαμβάνει τη θέση του για απευθείας χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει και προσθέτει ότι το πρόβλημα χρηματοδότησης του Οργανισμού εντείνεται, με τα ασφαλιστικά ταμεία να χρησιμοποιούν τις εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξεις, και να αποδίδουν στον ΕΟΠΥΥ ό,τι περισσεύει.

Για «εργασιακή ζούγκλα» κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές Δημήτρης Αεξόπουλος, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο θέμα, καθώς -όπως λέει- ο «άκρατος» ανταγωνισμός των μεγάλων Ομίλων πιέζει τους μικρούς, προκειμένου να δημιουργηθεί μια «μονοπωλιακή κατάσταση στο χώρο της Υγείας», Από την άλλη πλευρά -σημειώνει- οι ίδιοι οι κλινικάρχες «εκμεταλλεύονται» τη συνολική οικονομική κατάσταση που επικρατεί, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους και τοποθετώντας «τα χρήματά τους εκεί όπου θα τους αποφέρουν περισσότερα κέρδη».

Οι εργαζόμενοι στην Κλινική «Κυανούς Σταυρός» έχουν μπει εδώ και 4 χρόνια σε καθεστώς «απλήρωτης εργασίας» και έχουν ενημερώσει τις ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας γι αυτό, αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος και προσθέτει ότι η Διοίκηση έχει υιοθετήσει την πρακτική των «έναντι» οδηγώντας τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και την έξοδο, αλλά και την κλινική στην υποβάθμιση.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link