Κόσμος

Αναβαθμίζει την Ελλάδα η Fitch σε Β από Β-

Αναβαθμίζει την Ελλάδα η Fitch σε Β από Β-

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να προχωρήσει ο διεθνής οίκος Fitch Ratings που σήμερα βαθμολογεί την ελληνική οικονομία στο B- με σταθερή προοπτική (outlook). Σύμφωνα με πληροφορίες η αναβάθμιση δεν αναμένεται να αφορά μόνο στην προοπτική αξιολόγησης αλλά θα επεκταθεί και στην ίδια την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με αναβάθμιση τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αργά το βράδυ της Παρασκευής, επικαλούμενο προσχέδιο που έχει περιέλθει στην κατοχή του διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος Fitch αναμένεται να αναβαθμίσει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε “B” από “B-” με σταθερό outllook, .

Οπως υποστηρίζει το Bloomberg, το προσχέδιο της έκθεσης, εκτός από την αναβάθμιση της αξιολόγησης σε “Β”, η προοπτική της Ελλάδας διατηρείται θετική.

Ο διεθνής οίκος επικαλείται για την αναβάθμιση το πρωτογενές πλεόνασμα, την βελτίωση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, την υποχώρηση του βραχυπρόθεσμου ρίσκου ρευστότητας της χώρας, την επιστροφή στις αγορές και το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Πρέπει να σημειωθεί πως την Τετάρτη πτωτική ήταν η τάση που επικράτησε στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων: Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στο 6,47% και απομακρύνθηκε από το σχεδόν 7% που είχε εκτιναχθεί στα μέσα του μήνα. Υποχώρηση σημείωνε και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου στα επίπεδα του 5,05%. Εν τω μεταξύ, κανονικά αποπληρώθηκαν χθες ομόλογα συνολικής αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ και με χρήση βραχυπρόθεσμου εσωτερικού δανεισμού μέσω φορέων της γενικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αναμένει πλέον την εκταμίευση δόσεων 3,6 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου συνεδριάζει την Παρασκευή 30 Μαίου και επιπλέον 2 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη, σε δύο ισόποσες δόσεις, στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, εφόσον εκπληρωθούν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα.

Ανοίγει ο δρόμος

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο, η Fitch αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την πρώτη, μετά την επιτυχημένη επιστροφή του δημοσίου στις διεθνείς αγορές με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο. Πρόκειται για μια κίνηση που αποτυπώνει την αισθητή βελτίωση που καταγράφει το κλίμα για την ελληνική οικονομία στο εξωτερικό, εξέλιξη που ενισχύει τη δυναμική και για άλλες εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου τους επόμενους μήνες. Ήδη η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ότι επεξεργάζεται σχέδιο, μέσω του αρμοδίου Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, για ενδεχόμενες νέες εκδόσεις 3 – 6 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες. Στα σενάρια εξετάζεται η έκδοση δεκαετούς ή/και επταετούς ομολόγου ενώ εισηγήσεις υπάρχουν και για έκδοση εντόκου γραμματίου 18μήνης διάρκειας. Η επόμενη κίνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα γίνει ακόμη και πριν την κρίσιμη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου με την τρόικα, εφόσον οι συνθήκες στην αγορά το επιτρέψουν. Επόμενος σταθμός από το “μέτωπο” των ξένων οίκων είναι η αξιολόγηση από τη Moody’s την 1η Αυγούστου αλλά και από τη Standard & Poor’s στις 12 Σεπτεμβρίου.

Πηγή imerisia

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews