Ελλάδα

Άνοιξε ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο με 2 μαθητές – Ήταν κλειστό από το 1964

Άνοιξε ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο με 2 μαθητές – Ήταν κλειστό από το 1964

Ρίγη συγκίνησης σε ολόκληρο τον ελληνισμό προκαλεί η επαναλειτουργία μετά από περίπου μισό αιώνα του ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο. Στο σχολείο που έκαψαν οι Τούρκοι το 1964, έχουν ήδη γραφτεί 2 μαθητές. 

Μετά από 49 χρόνια θα ξαναχτυπήσει κουδούνι στο ελληνικό σχολείο στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων.

Ο αγιασμός θα γίνει τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 και στα θρανία θα κάτσουν 2 μαθητές, δύο αγοράκια. Ωστόσο όλοι ευελπιστούν πως ο αριθμός των μαθητών θα αυξηθεί.

Το κτίριο του σχολείου που καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1964, επισκευάστηκε με έξοδα του Ιδρύματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία προμήθευσε τα βιβλία και όλο τον σχολικό εξοπλισμό.

Οπως δήλωσε στο Newsit η ιδρύτρια του σχολείου Άννα Κουτσομάλη, “διευθύντρια του σχολειού ανέλαβε η δασκάλα Βούλα Βερβέρη, υποδιευθυντής διορίστηκε από το Τουρκικό κράτος ενώ θα διοριστεί και ένας ακόμη μετακλητός δάσκαλος. Η επαναλειτουργία του σχολείου είναι για όλους μας πολύ χαρμόσυνη είδηση”.

Στο νησί του βορείου Αιγαίου, στην έξοδο των στενών των Δαρδανελλίων, λειτουργούσαν ελληνικά δημοτικά σχολεία σε έξι από τα επτά ελληνικά χωριά, στην Παναγία, τα Αγρίδια, το Σχοινούδι, το Γλυκί, τους Αγίου Θεόδωρους και το Κάστρο. Λειτουργούσε επίσης και ένα κεντρικό Γυμνάσιο.

Ο μόνιμος πληθυσμός της Ίμβρου σήμερα ανέρχεται σε 200 περίπου Έλληνες, υπερήλικες στην πλειοψηφία τους και σε 7.000 περίπου Τούρκους εποίκους. Η αναλογία, πριν το 1964, ήταν περίπου 6.100 Έλληνες και 200 Τούρκοι.

Η Ιμβριακή ταυτότητα, ωστόσο, συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για 20.000 περίπου άτομα ελληνικής καταγωγής, διασκορπισμένα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η νεότερη γενιά των Ιμβρίων δραστηριοποιείται στη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας της, στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας των πολιτών.

Η δράση της, σεβόμενη απολύτως την έννομη τάξη στη γείτονα και στηρίζοντας την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, απορρίπτει κάθε παρωχημένο εθνικισμό, με ειλικρινή στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ίμβρο.

Πηγη:newsit.gr

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews