Κόσμος

Αντιδράσεις προκαλούν στα Τίρανα οι δηλώσεις Ερντογάν

Αντιδράσεις προκαλούν στα Τίρανα οι δηλώσεις Ερντογάν

Συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στα Τίρανα, οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με το κίνημα Γκιουλέν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία, ζήτησε από τις αρχές της χώρας να απαγορεύσουν τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου κινήματος, το οποίο δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση».

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Σαϊμίρ Ταχίρι έκανε λόγο για «πολιτικά αιτήματα» από την πλευρά του Τούρκου προέδρου. «Το αίτημα αυτό τού Τούρκου προέδρου έλαβε την πρέπουσα απάντηση από τις αρμόδιες αλβανικές αρχές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταχίρι, σε μια έμμεση αναφορά στην αντίδραση της υπουργού Παιδείας της Αλβανίας, η οποία δήλωσε ότι το «δίκτυο των τουρκικών κολεγίων και των σχολείων που χρηματοδοτείται από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αλβανία τηρεί όλους τους κανόνες και λειτουργεί εντός του πλαισίου της αλβανικής νομοθεσίας».

Επιπλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Τίρανα, στις 13 Μαΐου, ζήτησε από τα «αδέλφια» του, όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τον πρόεδρο της χώρας Μπουγιάρ Νισάν, να απαγορεύουν τη λειτουργία του δικτύου των σχολείων και γενικότερα τις επενδύσεις στην εκπαίδευση από το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τέλος πολλοί δημοσιογράφοι, αναλυτές ακόμη και βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως ο Μπεν Μπλούσι, έχουν ζητήσει, από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, διευκρινίσεις σχετικά με τη θέση τους για το θέμα, το οποίο και θεωρούν «διπλωματικό σκάνδαλο» σε μια «προσπάθεια να εμπλακούν τα Τίρανα στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις της τουρκικής πολιτικής».

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews