Ελλάδα

Αντιπαράθεση Σαμαρά – Κάμερον για τη θέση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας

Αντιπαράθεση Σαμαρά – Κάμερον για τη θέση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας

Ικανοποιημένες εμφανίζονται Αθήνα και Λευκωσία από το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματά της, ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

«Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά µε τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώµατα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονοµική ζώνη της.

Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο υπενθύµισε την ∆ήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών µελών της στις 21 Σεπτεµβρίου 2005, µεταξύ άλλων και ότι η αναγνώριση όλων των κρατών µελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σηµαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίµα ώστε να µπορέσουν να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγµατεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού» σημειώνεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς είχε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός παρουσίασε τις κοινές ελληνικές-κυπριακές θέσεις έναντι των προκλήσεων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Πηγές κάνουν λόγο για προσπάθεια του Λονδίνου να αμβλύνει τις αναφορές, η οποία ωστόσο αποκρούστηκε από την Ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υποστήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνοντας στην βρετανική πλευρά ότι, όπως όλες οι χώρες έχουν ΑΟΖ έτσι (έχει) και η Κύπρος.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, που εκπροσώπησε την Κύπρο λόγω της ασθένειας του κ. Ν. Αναστασιάδη, ανέφερε: «Eίχα την εξουσιοδότηση να παρουσιάσω τις θέσεις του προέδρου της Κύπρου που είναι κοινές με τις δικές μου για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ». «Υπάρχει μια σημαντική απόφαση όπου η Ευρώπη καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την Κύπρο, τα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ, καθώς υπενθύμισε ότι κάθε υποψήφια χώρα, άρα και η Τουρκία, είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει όλα τα κράτη μελη και τη Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωνε «ιδιαίτερα ικανοποιημένος» για τα αυστηρά μηνύματα που έστειλε η Ε.Ε. στο υψηλότερο επίπεδό της, αυτό των αρχηγών των κρατών-μελών. Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αναφορά το 2005 είχε υπάρξει με τη μορφή δήλωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σήμερα, όμως, επανέρχεται σε επίπεδο αρχηγών κρατών – μελών.

πηγή: kathimerini.gr / Γιώργος Π. Τερζής

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link