Συνεντεύξεις

“Η απελευθέρωση γίνεται όταν πραγματικά συνειδητοποιήσεις την αναγκαιότητα που έχεις για να απελευθερωθείς.”

“Η απελευθέρωση γίνεται όταν πραγματικά συνειδητοποιήσεις την αναγκαιότητα που έχεις για να απελευθερωθείς.”

Με αφορμή τον καινούριο δίσκο των KollektivA με τίτλο “Η μπαλάντα της φυλακής”, μίλησαν αποκλειστικά στο clevernews.gr για την κυκλοφορία του, για το επερχόμενο live, καθώς και για τη μέχρι τώρα πορεία τους.

 

Τι είναι η “κολεκτίβα” και γιατί δώσατε ένα τέτοιο όνομα στη μπάντα;

Κολεκτίβα, είναι η συλλογικότητα μέσα σ’ ένα συμφωνημένο πλαίσιο η οποία λειτουργεί, δρα και κατά βάση παράγει έχοντας ως στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γιατί αυτό το όνομα; Γιατί κάνουμε αυτό ακριβώς που λέει ο όρος! Έχουμε ένα κοινό όραμα ως ομάδα η οποία παράγει καλλιτεχνικό έργο!

Ποιοι την αποτελούν;

Είμαστε μια ομάδα που ο καθένας δίνει και τη ψυχή του, φεύγοντας από τα τυπικά και τα τετριμμένα!
Πιο αναλυτικά, οι KollektivA είναι ο Φάνης Μαργαρώνης στις κιθάρες και το στιχουργικό κομμάτι της μπάντας, ο Γιώργος Παύλου στο μπάσο, ο Μάκης Κρέτσης στα κρουστά, ο Γιώργος Θεοφάνους στα πλήκτρα, τις κιθάρες και το theremin, ο Δημήτρης Γιαννούχος στα τύμπανα και τέλος ο Θανάσης Χουλιαράς στη φωνή. Ακόμα, να μην ξεχάσουμε ν’ αναφέρουμε τον πολύτιμο φίλο και συνεργάτη στον ήχο τον Δημήτρη Ρετουνιώτη!

Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές και το ύφος της μπάντας;

Το ύφος της μπάντας είναι rock – hard rock. Αν θέλουμε να το εξηγήσουμε καλύτερα,ο ήχος μας έχει κατασταλάξει στο σκληρό ροκ με κοινωνικό προσανατολισμό στο στιχουργικό κομμάτι.

Όσον αφορά τις επιρροές, μεγάλες μπάντες με σκληρό ήχο, όπως οι Black Sabbath, οι Pink Floyd, οι Led Zeppelin, οι Rage Against The Machine, οι Metallica, οι Motorhead, οι Queensryche, οι Iron Maiden και πολλές ακόμα, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο για την μουσική που δημιουργούμε. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από αυτές καθώς και οι επιρροές είναι διαρκείς αλλά ταυτόχρονα αφορούν και την αισθητική του καθενός από εμάς πάνω στη μουσική.

Το 2009 είναι μια χρονιά ιδιαίτερη για τη μπάντα. Άλλαξε το όνομα, έχετε κάνει πολλές συνεργασίες και επί της ουσίας αποκτήσατε μια νέα ταυτότητα χάρη σ’ έναν άνθρωπο πολυτάλαντο, που δεν είναι πια κοντά μας, τον Μάνο Ξυδούς.

Το 2009 δεν άλλαξε απλά το όνομα αλλά ήταν και μια εξέλιξη για την μπάντα! Επί της ουσίας, δημιουργήθηκε ένα καινούριο σχήμα, που έτυχε κάποια μέλη του να ήταν και στο προηγούμενο σχήμα, το “Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό”, το οποίο μας άφησε μια παρακαταθήκη για το μέλλον!

Κάποιες συγκυρίες όπως η οικονομική κρίση που ήρθε στη χώρα μας, η συνεργασία με το Μάνο Ξυδούς αλλά και η επιθυμία όλων μας να γίνει το επόμενο βήμα σε όλα τα επίπεδα, οδήγησε στη δημιουργία επί της ουσίας των “KollektivA”, μια λέξη που εμπεριείχε τα θέλω μας, τους στόχους και την ταυτότητά μας.

Όσον αφορά το κεφάλαιο “Μάνος Ξυδούς” μπορούμε να πούμε πολλά!

Αρχικά, ο Μάνος Ξυδούς πέρα από το ότι ήταν ένας καταπληκτικός καλλιτέχνης και άνθρωπος, για μας ήταν και δάσκαλος και φίλος. Είμαστε πραγματικά πολύ τυχεροί για την ευκαιρία που μας δόθηκε να συνεργαστούμε μαζί του, έστω και αν ήταν για λίγο! Αυτό που πολλοί μπορεί να μην ξέρουν, είναι πως ήταν επιλογή του Μάνου να συνεργαστούμε και να κάνουμε πράγματα από κοινού! Πρώτα παίξαμε μαζί σ’ ένα live, του άρεσε τόσο ο τρόπος που παίξαμε, όσο και η αντίληψη που είχαμε για τη μουσική αλλά και τα demo που είχαμε εκείνη την περίοδο! Στη συνέχεια, μετά από πολλές συζητήσεις μέσω των οποίων είδε τον τρόπο σκέψης μας, καταλήξαμε σε αυτή την συνεργασία και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για αυτό!

Λίγο πριν φτάσουμε να μιλήσουμε για το 2ο album σας, συνεχίζοντας το ταξίδι στο χρόνο έχουμε την αντιφασιστική συλλογή με τίτλο “Μια απάντηση”, σε συνεργασία με την “Ελληνοφρένεια”. Πως βιώσατε την εμπειρία αυτή; Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου;

Γνωρίζοντας πως είχε εκδηλωθεί το φαινόμενο του φασισμού, όχι όμως με τις διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα, θελήσαμε με το δικό μας τρόπο να δώσουμε “μια απάντηση”! Ο τίτλος δεν ήταν καθόλου τυχαίος!

Έγινε μια πρόσκληση στα παιδιά της “Ελληνοφρένειας” , όπου και συμφωνήσαμε στο πλαίσιο που θα υπάρξει για την κίνηση αυτή!

Στη συνέχεια κάναμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους καλλιτέχνες, το οποίο κάλεσμα είχε μεγάλη απήχηση, σε βαθμό που ούτε εμείς το περιμέναμε, κάνοντας μας να νιώθουμε πως και εμείς ένα λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή κατά του φασισμού.

Μαζεύτηκε πολύ υλικό και πάνω από όλα ποιοτικό, από διαφορετικά είδη μουσικής. Τα κομμάτια ήταν τόσα ώστε φτάσαμε σε σημείο που να μην ξέρουμε τι να επιλέξουμε και τι να αφήσουμε έξω!
Έτσι κυκλοφόρησε μια δουλειά πολυσυλλεκτική που έκανε το μπαμ, προκάλεσε ουκ ολίγες συζητήσεις, κέρδισε το σεβασμό ακόμα και από όσους την κατέκριναν και στην τελική είμαστε χαρούμενοι γιατί δόθηκε “μια απάντηση” απέναντι σε ένα ζήτημα με πολλές προεκτάσεις, γνωρίζοντας βέβαια πως η λύση δε θα δοθεί μέσα από τη μουσική, αλλά μέσα από τον κόσμο, απομονώνοντας το φασισμό.

CD FRONT

Η Μπαλάντα φυλακής” : Πως προέκυψε και τι είναι πραγματικά αυτή η “μπαλάντα της φυλακής”;

Ως kollektivA είναι ο 2ος ολοκληρωμένος δίσκος μας και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που καταφέραμε μετά από ατελείωτες ώρες δουλειάς να κυκλοφορήσει!Είναι θεματικό άλμπουμ. Έχει ένα κεντρικό θεματικό πλαίσιο, μια ιστορία η οποία εξελίσσεται από την αρχή μέχρι και το τέλος του δίσκου.

Για μας, η αφορμή για να γράψουμε και ν’ αφηγηθούμε μουσικά το συγκεκριμένο άλμπουμ ήταν το ομώνυμο ποίημα του Oscar Wilde με τίτλο “Η Μπαλάντα της φυλακής” (The Ballad of Reading Gaol) που έγραψε μετά την αποφυλάκισή του.

Είναι ένα συγκλονιστικό ποίημα, το οποίο αποτελεί το επιστέγασμα της φιλοσοφίας και της λογικής του συνολικού έργου του Oscar Wilde και αντικατοπτρίζει την έκρηξη δημιουργικότητας αυτού του ατόμου.

Εξετάζει το δίπολο «εγκλεισμός – απελευθέρωση» σε μια μεταβατική εποχή, όπως και η εποχή που ζούμε εμείς, αποτελώντας για μας έμπνευση το συγκεκριμένο ποίημα.

Γράψαμε μια αληθινή ιστορία, διαπραγματευόμενοι το θέμα “Απελευθέρωση – Φυλακή” στις σημερινές συνθήκες, η οποία πραγματεύεται παράλληλα πολλά ζητήματα όπως ηθική, μοίρα, δικαιοσύνη και έρωτας μέσα στη φυλακή και δεν αρκεί μια μόνο ανάγνωση ή ακρόαση για να τα καταλάβεις όλα αυτά. Ταυτόχρονα, αποτελεί -κατ’ επέκταση- τη δική μας οπτική πάνω στο θέμα αυτό.

Ακούγοντας το από το τέλος προς την αρχή αντιλαμβάνεσαι πως γίνεται μια συλλογική εξέγερση των φυλακισμένων, εκείνων που στην αρχή δεν ήθελαν αλλά τελικά ωθούνται, νιώθοντας πραγματικά απελευθερωμένοι.

Για όλους εμάς που δουλέψαμε ατελείωτες ώρες για την παραγωγή του δίσκου, τόσο μέσα στο στούντιο όσο και έξω αυτό, μελετώντας, αναλύοντας και συνθέτοντας, είναι κάτι μαγικό όταν το βλέπεις να είναι ολοκληρωμένο! Δημιουργήσαμε ένα δίσκο που συνδυάζει έντονα το θεατρικό στοιχείο με τη ροκ μουσική έχοντας αρκετές αμφιβολίες για το πόσο μακριά μπορεί να πάει ένα τόσο διαφορετικό άλμπουμ!

Το σημαντικότερο στοίχημα αυτού του CD, είναι να νιώσεις το βαθύτερο μήνυμά του, το οποίο είναι ότι “Η απελευθέρωση γίνεται όταν πραγματικά συνειδητοποιήσεις την αναγκαιότητα που έχεις για να απελευθερωθείς.”

Τι αντιδράσεις έχετε λάβει μέχρι τώρα;

Ο δίσκος έχει κυκλοφορήσει περίπου ένα μήνα και οι αντιδράσεις που έχουμε λάβει μέχρι τώρα είναι πολύ θετικές!

Είναι ένα concept album, κάτι αλλιώτικο από τα συνηθισμένα που κυκλοφορούν, άρα χρειάζεται και περισσότερο χρόνο, τόσο για να ακουστεί όσο και για να αγαπηθεί από τον κόσμο.

Ωστόσο, οι κριτικές που έχουν γίνει είτε από φίλους, είτε από άτομα που παρακολουθούν καιρό τη μπάντα είναι από ενθουσιώδεις μέχρι αποθεωτικές και αυτό μας κάνει να νιώθουμε μέσα μας πραγματικά πολύ καλά!

Βλέπουμε την ανάγκη που έχει ο κόσμος για κάτι διαφορετικό και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αυτό το ξεχωριστό άλμπουμ έχει αγκαλιαστεί τόσο γρήγορα από τόσο διαφορετικό κόσμο.

Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή μπάντας;

Έχουμε ένα στόχο και δουλεύουμε γι’ αυτό το στόχο! Αν μπορούσα να ξεχωρίσω μια χειρότερη στιγμή ήταν το 2007 προς 2008 όταν βρεθήκαμε πολύ κοντά στην διάλυση από παράγοντες και καταστάσεις που ήταν πάνω από εμάς

Όσον αφορά την καλύτερη στιγμή, όπως έχω πει πολλές φορές είναι αναμφίβολα όταν μας έδωσε την άδεια ο TomMorello (The Nightwatchman) με το “Road I Must Travel” το οποίο διασκεύασε στα ελληνικά ο Φάνης και έγινε “Ο δρόμος που τραβάω” ενώ κανονικά δεν περιμέναμε να μας δώσει την άδεια!

Ποια είναι τα όνειρα που κάνετε ως KollektivA;

Το μεγαλύτερο όνειρο μας να μπορέσουμε να αφήσουμε έστω και ένα τραγούδι μέσα στο χρόνο!

KOLLEKTIVA 015 (V2)

Έχουμε λοιπόν το Live την Πέμπτη 3 Ιουλίου στο ΚοοΚοο. Τι ετοιμάζετε;

Για μας είναι ΤΟ Live! Είναι η παρουσίαση του δίσκου και η πρώτη φορά που θα παίξουμε ζωντανά ολόκληρη τη “μπαλάντα της φυλακής”, όχι όπως είναι μέσα στο δίσκο αλλά κάπως διαφορετικά! Εκτός από τη «Μπαλάντα της Φυλακής» όμως, θα παίξουμε και άλλα γνωστά τραγούδια μας, καθώς και ορισμένες ενδιαφέρουσες διασκευές. Έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ «γεμάτο» setlist δυόμιση ωρών, χωρίς διάλειμμα και ανυπομονούμε να βρεθούμε με τους φίλους μας!

Το Καλοκαίρι σκέφτεστε να κάνετε περιοδεία;

Πολλές συζητήσεις γίνονται για εμφανίσεις σε ολόκληρη τη χώρα και είναι χαρά μας που έχουμε τόσες προσκλήσεις! Όλα τα νέα και τις δραστηριότητες των KollektivA γίνονται γνωστά από την επίσημη ιστοσελίδα μας www.kollektiva.net και τη σελίδα μας στο facebook www.facebook.com/KollektivA.gr

 

Συνέντευξη/Παρουσίαση: Βαγγέλης Γ.
facebook: Vangel Greko
twitter: @VGreko

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews