Κόσμος

Αποκάλυψη βόμβα από τους FT:Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή για την Ελλάδα

Αποκάλυψη βόμβα από τους FT:Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή για την Ελλάδα

Ο δημοσιογράφος των Financial Times Peter Spiegel, προέβη σε μια ακόμα σημαντική αποκάλυψη με βάση την οποία την Κυριακή θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Peter Spiegel, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τη σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Κυριακή, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κρίσης στην Ελλάδα. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο στην περίπτωση, που το αδιέξοδο δεν αρθεί στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δύο ανώτατους αξιωματούχους, η ιδέα μιας Συνόδου Κορυφής παρουσιάστηκε τη Δευτέρα μεταξύ των εκπροσώπων των πιστωτών της Ελλάδας.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουνπως αν και η ιδέα συζητήθηκε, υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για το τι μπορεί να προσφέρει, καθώς τα τεχνοκρατικά ζητήματα της Ελλάδας (όπως οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ή ο ΦΠΑ) δεν είναι δουλειά των ηγετών των κρατών της Ευρωζώνης, αλλά των υπουργών Οικονομικών που μετέχουν στα Eurogroup. Όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος των πιστωτών της Ελλάδας: «Εάν δεν συζητεί τίποτα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, τότε τι θα μπορούν να συζητήσουν οι ηγέτες;».

Από την άλλη, ο Βαρουφάκης επισήμανε σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα δεν προτίθεται να καταθέσει νέες προτάσεις προς το Eurogroup, δείχνοντας προς όλους πως η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κάνει υποχωρήσεις.

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απέκρουσε τη φημολογία ότι σχεδιάζεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα την Ελλάδα. Ο Πρέμπεν Άαμαν επισήμανε συγκεκριμένα: «Το επόμενο και ελπίζουμε καθοριστικό βήμα είναι το Eurogroup της Πέμπτης. Άλλα βήματα θα συζητηθούν όταν θα συνεκτιμηθούν τα αποτελέσματα του Eurogroup. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι η συμφωνία γίνεται πιο εύκολη ή πιο επωφελής όσο περνάει ο καιρός».

Ο Σπίγκελ, από τη μεριά του, σημειώνει πως το γεγονός ότι η ιδέα συζητήθηκε δείχνει το βαθμό της ανησυχίας μεταξύ των Ευρωπαίων για να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία που θα ξεκλειδώνει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Αθήνα, έτσι ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία. Είναι ενδεικτικό πως πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το επόμενο Eurogroup θα είναι μια συνεδρίαση που θα ενώνει ή θα διαλύει.

Ακόμη το δημοσίευμα των Financial Times, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει καμία συμβιβαστική λύση στο επόμενο Eurogroup. Γι’ αυτό και αρκετοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως ενδέχεται το Eurogroup να καταλήξει σε βιαστικά αποτελέσματα.

Τέλος, αρκετοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως η απόφαση της Αθήνας να στείλει τον μαχητικό Βαρουφάκη στο Eurogroup, ενδέχεται να αποκλείσει κάθε πιθανότητα συμφωνίας την Πέμπτη.

Άλλωστε και κατά το παρελθόν, οι Βρυξέλλες προσπάθησαν να συνεννοηθούν απευθείας με τον Τσίπρα, καθώς τον θεωρούν πιο πραγματιστή από τον υπουργό του.

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews