Πολιτική

Αποκλείει κούρεμα του χρέους ο Στουρνάρας

Αποκλείει κούρεμα του χρέους ο Στουρνάρας

Διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και φέτος, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών ακόμη και εφάπαξ και φόρο ακινήτων μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα υποσχέθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Επανέλαβε ότι οι δανειστές πιέζουν για τη λήψη νέων μέτρων ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης εφόσον υπάρξει καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. O υπουργός Οικονομικών προσέφερε εκ νέου πλήρη στήριξη στην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το ζήτημα του Τ.Τ

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Στουρνάρας συνέστησε υπομονή στους πολίτες και υποστήριξε ότι, αν και δεν μπορούν να υπάρξουν γενικευμένες μειώσεις φόρων θα γίνει προσπάθεια μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης εφόσον καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό καύσιμο.  Δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και τα επόμενα χρόνια ενώ για το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει καθώς από την κυβέρνηση έχουν προταθεί ισοδύναμα μέτρα. Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της εφάπαξ μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, που υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος 400 – 500 εκατ. ευρώ.

Για το χρέος και τα μέτρα για την ελάφρυνσή του, ο Γιάννης  Στουρνάρας δήλωσε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα δεχόταν «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί μείωσή του. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών να πραγματοποιηθεί στις σημερινές τιμές και όχι στις προκαθορισμένες και εξήγησε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των stress test για να ετοιμαστεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες αναμένεται να επαναρχίσουν το προσεχές διάστημα, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει πολιτικός κίνδυνος, διότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για τη λήψη μέτρων. Σημείωσε δε, ότι δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου. Ενώ, ερωτηθείς εάν φοβάται το ενδεχόμενο διεξαγωγής ειδικού δικαστηρίου για το θέμα αυτό, απάντησε «θα αστειεύεστε» και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και με εντιμότητα».

Ο κ. Στουρνάρας, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη», ενώ παρείχε εκ νέου στήριξη στην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασία Σακελλαρίου, σημειώνοντας ότι «έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, αλλά και στην κ. Σακελλαρίου».

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει από τον Μάιο τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «δίνω μία μάχη σήμερα για την οικονομία. Με ενδιαφέρει το σήμερα και η μάχη αυτή θα είναι μακρά. Δεν σκέφτομαι το αύριο». Και πρόσθεσε ότι «δεν με αφορούν αυτά τα σενάρια. Δεν τα σκέφτομαι καθόλου». Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «άριστη» τη σχέση του, τόσο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και με τους βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ανέφερε δε, ότι οι βουλευτές δεν έχουν πρόβλημα με τον ίδιο και η κριτική δεν αφορά τον υπουργό Οικονομικών.

Σημείωσε, πάντως, ότι δεν απαξιώνει την κριτική που ασκείται, αλλά, όπως δήλωσε, «σημασία έχει το συνολικό έργο» και η «η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος». Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά από το 2001 είμαστε πάνω από τους στόχους. Φαίνεται ότι κάτι γίνεται. Εάν συνεχίσουμε έτσι, τότε η βελτίωση των αριθμών θα μεταφραστεί και σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

Πηγή enet.gr

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews