Γνώμες

Απόστολος Ψωμάς: «Φτάνει πια το κυνήγι των δημοσίων υπαλλήλων»

Απόστολος Ψωμάς: «Φτάνει πια το κυνήγι των δημοσίων υπαλλήλων»

Ο Απόστολος  Ψωμάς ,   νέος στην ηλικία  δικηγόρος με μεταπτυχιακό στη Δημόσια  Διοίκηση και  υποψήφιος   διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παίρνει το ουσιαστικό  βάπτισμα του πυρός στην πολιτική  ως  ένας από τους  υποψήφιους ευρωβουλευτές της «Ελιάς». Στέλεχος της  Συμφωνίας  για τη Νέα Ελλάδα και   διευθυντής  του γραφείου Μ. Οθωνα  κατά τη θητεία του ως υφυπουργού   του  Προστασίας του Πολίτη, έχει  γνώμη και αυστηρή άποψη   για όσα  συμβαίνουν στην Ελλάδα και  τολμά  να την εκφράσει δημόσια

Τι γυρεύει ένας   33χρονος με  ενδιαφέρουσα  διαδρομή και πολύ καλές προοπτικές  στον επαγγελματικό του χώρο στο  ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς»;

Η απάντηση  ομολογώ δεν είναι εύκολη. Είναι μια ερώτηση  που μου  την κάνουν και οι φίλοι μου. Συμμετέχω  γιατί πιστεύω ότι εκφράζει  ένα  χώρο,  όπως την ονόμαζαν  οι παλαιότεροι Δημοκρατική Παράταξη,  που πρέπει να εκπροσωπηθεί με ανανεωμένη σύνθεση και με ανανεωμένες πρακτικές. Αυτό περιμένει ο  κόσμος να  δει. Πιστεύω ότι  μπορώ να συμβάλλω κατ΄ελάχιστον σε αυτό. Θα   το δείξει   βέβαια  η πορεία.

 Και  γιατί     στην «Ελιά» και όχι στη ΔΗΜΑΡ  που οργανώνει τον τρίτο πόλο;

H ΔΗΜΑΡ αναμφίβολα ανήκει στη Δημοκρατική Παράταξη. Πραγματικά   δεν έχω απάντηση , δεν ξέρω  γιατί   δεν πηγαίνουμε  όλοι  μαζί. Προέρχομαι από ένα   κόμμα  που μετέχει στην Ελιά, τη Συμφωνία   για τη Νέα Ελλάδα,   του Αν. Λοβέρδου που συζήτησε με τη ΔΗΜΑΡ κι έφτασε πολύ κοντά σε συμφωνία. Αρα  το ερώτημα αυτό θα πρέπει να είναι αντιστραμμένο. Γιατί η ΔΗΜΑΡ δεν  έρχεται  με την Ελιά κι όχι γιατί  ένα  κομμάτι της «Ελιάς»  όπως η  Συμφωνία   για τη Νέα  Ελλάδα   δεν  πάει  με τη ΔΗΜΑΡ.

 Ποια  είναι αυτά που ενοχλούν ένα  νέο άνθρωπο όπως εσείς  στην Ελλάδα   του σήμερα;

Καταρχήν η αναξιοκρατία,, Δεύτερον η ποινικοποίηση εννοιών όπως η επιχειρηματικότητα, η ελεύθερη οικονομία,  ο δημόσιος   τομέας  κι αν  οι δύο τελευταίες  ακούγονται ασυμβίβαστες μεταξύ τους  θα έλεγα   ότι φτάνει  πια   με αυτό το κυνήγι  των δημοσίων υπαλλήλων, λες  και είναι  οι μοναδικοί οι οποίοι ευθύνονται για τα  δεινά της χώρας.

Θεωρείτε  επομένως   λάθος τις   μαζικές και  κάθετες  απολύσεις στο   δημόσιο   τομέα;

Ναι φυσικά . Και  στο κόμμα  από το οποίο προέρχομαι και είμαι  υπεύθυνος  για   τη δημόσια διοίκηση, είχαμε στηλιτεύσει  ότι δεν μπορούμε να τσουβαλιάζουμε ανθρώπους. Δεν είναι    δυνατόν στην προκρούστεια   κλίνη να τοποθετούμε ανθρώπους χωρίς να  λαμβάνουμε  υπόψιν προσόντα,  προϋπηρεσίες, δεξιότητες.  Απλώς   και μόνον  επειδή πρέπει να γίνουν κάποιες  περικοπές  που μας επιβάλλουν να το κάνουμε  χωρίς καμιά  αξιολόγηση.

Παρόλα   αυτά  η κυβέρνηση και  παρά το  γεγονός ότι ο κόσμος είναι   δύσπιστος, επιμένει ότι  μπαίνουμε  σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο κόσμος έχει   δίκιο να είναι  δύσπιστος, όπως δύσπιστος είμαι κι εγώ. Η κατάσταση  μπορεί ν’ αλλάξει μόνο εάν αλλάξει η πρακτική της  ίδιας   της κυβερνητικής  πολιτικής. Όταν  η ίδια  η κυβέρνηση σταματήσει τις  μεγαλοστομίες, σταματήσει πίσω από  κάθε  εξαγγελία της να επικρεμά   τον κίνδυνο πτώχευσης  της χώρας και ακολουθήσει  μια άλλη πρακτική,  που είναι εφικτή, τότε ο  κόσμος   θ΄αρχίσει  σιγά  – σιγά να πιστεύει. Χρειάζεται αλλαγή  πολιτικής  για την πάταξη της  γραφειοκρατίας. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει μόνο  με  μεγάλες εξαγγελίες  για   επενδύσεις. Πάντα είναι καλοδεχούμενες, αλλά πρώτα να τονώσει τη μικρή και   μεσαία επιχειρηματικότητα, να μην χρειάζεται για ν΄ανοίξεις  ένα  απλό καφενείο υπογραφές σε τριάντα – σαράντα έντυπα  και δέκα   διαφορετικές αδειοδοτήσεις.  Το δεύτερο στάδιο είναι η παράκαμψη  νομοθετικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.  Είναι απαράδεκτο να  κυνηγούν ποινικά  ένα   μικρομεσαίο για  οφειλές  5.000 – 10.000  ευρώ. Προτιμά  να κλείσει την επιχείρηση του και να  φροντίσει ν’ αποπληρώσει τα χρέη  του. Ετσι  όμως δεν  κερδίζει ούτε  το δημόσιο ούτε η  οικονομία. Αυτό  που βλέπουμε από  την  κυβερνητική πλευρά είναι ατολμία και άστοχες επιλογές  τόσο σε  πρόσωπα όσο και σε πολιτικές. Όταν   σε ένα  υπουργείο όπως  το  υπουργείο Ανάπτυξης  κάποια  στιγμή έφτασαν να είναι  πέντε  υπουργοί   και υφυπουργοί  και καμιά  δεκαπενταριά  γενικοί και  ειδικοί γραμματείς εύκολα καταλαβαίνει κανείς  ότι είναι αναπόφευκτη η αλληλοσύγκρουση αρμοδιοτήτων.

Και  η  παρουσία  στελεχών της Ελιάς στην Ευρωβουλή πως μπορεί ν’ αλλάξει  αυτό στο σκηνικό;

Η Ευρώπη είναι αλήθεια  ότι έχει πολύ  λίγα περιθώρια αλλαγών.Υπάρχουν όμως  ουσιώδεις  διαφορές  μεταξύ  του Ευρωπαϊκού  Λαϊκού Κόμματος  και   του Ευρωπαϊκού  Σοσιαλιστικού  Κ όμματος Η Ευρώπη οφείλει να  κάνει  δύο τρία   βασικά   πράγματα τα οποία  εμείς πιστεύουμε ότι  το Σοσιαλιστικό Κόμμα  εφόσον ο  υποψήφιος  του. Μ. Σουλτς κερδίσει την προεδρία,  θα τα πράξει. Δηλαδή  μεγαλύτερη  έμφαση στο Σύμφωνο Ανάπτυξης  που έχει υπογραφεί από το  2011 και το  οποίο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Αντίθετα το  Δημοσιονομικό Σύμφωνο έχει  τεθεί σε  άμεση εφαρμογή. Να κοιτάξουμε την ανάσχεση της ανεργίας, την αύξηση  της απασχόλησης και τα αναπτυξιακά έργα. Ετσι νομίζουμε  ότι μπορεί ν’ αλλάξει ελαφρώς η κατεύθυνση  τόσο   για την Ευρώπη  όσο και  για την Ελλάδα.

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews