Επιστημονικά

«Απροστάτευτοι» από την Τρίτη οι υπολογιστές με Windows XP

«Απροστάτευτοι» από την Τρίτη οι υπολογιστές με Windows XP

Δεκατρία χρόνια μετά το λανσάρισμα των Windows XP, η Microsoft βγάζει από την πρίζα τo παρωχημένο λειτουργικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μένουν δυνητικά απροστάτευτοι καθώς οι χάκερ συνεχίζουν να ανακαλύπτουν κενά ασφάλειας.

Στο δικτυακό τόπο της Microsoft, το ρολόι μετρά αντίστροφα για τη διακοπή υποστήριξης των XP. Αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, σημαίνει ότι «πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας», καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον ενημερώσεις του λογισμικού και τεχνική υποστήριξη».

«Χωρίς την υποστήριξη της Microsoft, δεν θα λαμβάνετε πλέον ενημερώσεις ασφάλειας που βοηθούν στην προστασία του PC σας από βλαβερούς ιούς, κατασκοπευτικό λογισμικό και άλλο κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να κλέψει τις προσωπικές πληροφορίες σας» προειδοποιεί η εταιρεία.

Το θετικό πάντως είναι ότι οι ορισμοί των γνωστών ιών στο πρόγραμμα προστασίας Microsoft Security Essentials θα συνεχίσουν να ενημερώνονται μέχρι τις 14 Ιουλίου 2015.

Η διακοπή της υποστήριξης είναι δυνητικά σοβαρό θέμα, καθώς το 27,7% των PC που παρακολουθεί η εταιρεία NetApplications έτρεχαν XP τον περασμένο Μάρτιο, λιγότερο ένα μήνα πριν από την ώρα μηδέν.

Σύμφωνα με την StatCounter, τα Windows XP παραμένουν το δεύτερο δημοφιλέστερο OS παγκοσμίως μετά τα Windows 7 με μερίδιο 18% μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου.

Και το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους απλούς χρήστες. Ανησυχίες έχουν διατυπωθεί για τα εκατοντάδες χιλιάδες ATM που συνεχίζουν να τρέχουν XP, αν και η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα συνεχίζει να διορθώνει κρίσιμα κενά ασφάλειας στα Windows XP Embedded μέχρι το 2016.

Ακόμα και κυβερνήσεις σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους μέχρι να προλάβουν να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους. Η βρετανική κυβέρνηση πλήρωσε τη Microsoft 5,6 εκατομμύρια χρήστες για να συνεχίσει να λαμβάνει υποστήριξη για τα XP, το Office 2003 και το Exchange 3003 μέχρι τον Απρίλιο του 2015.

Σε μια ανάλογη κίνηση υποχρεώθηκε και η κυβέρνηση της Ολλανδίας, η οποία πλήρωσε «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» για να συνεχιστεί η υποστήριξη για 34 με 40 χιλιάδες υπολογιστές με XP μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο.

Ένας άλλος κλάδος που έχει λόγο να ανησυχεί είναι οι υπηρεσίες υγείας. Σύμφωνα με τη NorseCorp, εταιρεία που ανιχνεύει και παρακολουθεί κυβερνοαπειλές, το 10% των παρόχων υγείας στις ΗΠΑ, από μεγάλα νοσοκομεία μέχρι προσωπικά ιατρεία, χρησιμοποιούν ακόμα τα XP και θα είναι σύντομα ιδανικός στόχος για χάκερ, καθώς τα κλεμμένα δεδομένα υγείας πωλούνται στη μαύρη αγορά πιο ακριβά από τους κλεμμένους αριθμούς πιστωτικών καρτών.

Πηγή in.gr/ Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Σχόλια

Επιστημονικά

Περισσοτερα στην κατηγορια Επιστημονικά

Copyright © 2015-2016 Clevernews