Πολιτική

Ασφυκτικό πρέσινγκ από την τρόικα

Ασφυκτικό πρέσινγκ από την τρόικα

Η… σύγκρουση κυβέρνησης – τρόικας επικεντρώνεται στην πολύ μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές όσον αφορά τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού και των μέτρων που θα επιλεγούν για να το καλύψουν στην τριετία 2014 – 2016, αλλά και την εξεύρεση των «εργαλείων» που θα κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό από τον Ιούλιο του επόμενου έτους έως και τον Δεκέμβριο του 2015.

Στο Λουξεμβούργο το τελευταίο διήμερο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δέχθηκε ασφυκτικό… πρέσινγκ από τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για δύο από τα κορυφαία ζητήματα της παρούσας διαπραγμάτευσης, η επίλυση των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για τη συζήτηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η πίεση προς την Ελλάδα εστιάζεται κατά κύριο λόγο στο εύρος των απαραίτητων δημοσιονομικών μέτρων για το 2014, με το υπουργείο Οικονομικών να προσπαθεί να αποφύγει νέες παρεμβάσεις οριζόντιου χαρακτήρα.

Τα δύο σημαντικά «κενά» της διαπραγμάτευσης αλλά και εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του χρέους εξετάζονται σήμερα στην Αθήνα σε συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group.

Μπορεί ο Αυστριακός να ηγείται μίας τεχνοκρατικής ομάδας με υποβοηθητικό έργο, όμως όλες οι πολιτικές αποφάσεις της Ευρωζώνης έχουν στηριχθεί στις εισηγήσεις του Euro Working Group για τη λειτουργικότητα και αποδοτικότητα των μέτρων.

Δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται στην Αθήνα δύο 24ωρα μετά το Eurogroup και λίγες μόνο ημέρες πριν από την επιστροφή της τρόικας.

Ο κ. Βίζερ μπορεί να «γεφυρώσει» τις διαφορές των δύο πλευρών, λένε κυβερνητικές πηγές.

Πιο αναλυτικά, το οικονομικό επιτελείο και την τρόικα χωρίζουν περί τα 3,2 δισ. ευρώ όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2014 – 2016.

Συγκεκριμένα, για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,8 δισ. ευρώ στο τέλος της επόμενης χρονιάς, τα στελέχη της τρόικας υποστηρίζουν πως χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά τα οριοθετεί στα 500 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Οικονομικών έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα οριζόντιων μέτρων παρά στοχευμένων διαρθρωτικών παρεμβάσεων.

Για τη διετία 2015 – 2016 η τρόικα προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό στα 4,1 δισ. ευρώ. Και όχι μόνο αυτό. Οπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής» πιέζει την κυβέρνηση να προσδιορίσει τα μέτρα κάλυψης του κενού άμεσα.

Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για 2,4 δισ. ευρώ και τονίζουν πως δεν είναι δυνατόν από τώρα να καθορισθούν οι πολιτικές που θα αποδώσουν το ποσό αυτό.

Οσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν καταλήξει στο ύψος του (10,9 δισ. ευρώ στη διετία 2014 – 2015), αλλά ακόμη υπάρχει χάσμα ως προς τα «εργαλεία» κάλυψής του.

Πάντως ο Γ. Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, χθες επανήλθε επί του θέματος και προσδιόρισε το χρηματοδοτικό άνοιγμα του 2014 στα 5 με 6 δισ. ευρώ, υψηλότερα δηλαδή από τα 4,4 δισ. ευρώ που μέχρι πρότινος αποτελούσαν κοινό τόπο και για τις δύο πλευρές. Ο Γερμανός αξιωματούχος συνυπολογίζει, όπως ο ίδιος ανέφερε, και την απόκλιση στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών απέδωσε τις δηλώσεις του «στη νευρικότητα που επικρατεί στη Γερμανία εν όψει του σχηματισμού νέας κυβέρνησης».

Σε κάθε περίπτωση για το χρηματοδοτικό κενό του 2014 διαφαίνεται λύση, καθώς από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν πως η τρόικα δέχεται να επιμηκυνθούν ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ, τα οποία κατέχουν εγχώριες τράπεζες και τα οποία λήγουν εντός της επόμενης χρονιάς.

Πρόκειται για ομόλογα που είχαν λάβει το 2009 ως ενίσχυση από το ελληνικό Δημόσιο βάσει του νόμου Αλογοσκούφη με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές.

Με την επιμήκυνσή τους το Δημόσιο μειώνει ισόποσα τις χρηματοδοτικές του ανάγκες για το 2014, αφού δεν θα τα αποπληρώσει.

Για το 2015 και τις χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει την αξιοποίηση των κεφαλαίων που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ομως η ΕΚΤ έχει ξεκόψει ότι τα κεφάλαια αυτά μπορούν να «απελευθερωθούν» μόνο αφότου ολοκληρωθούν τα νέα τεστ… αντοχής (stress tests) των συστημικών τραπεζών.

Επίσης διά στόματος Ασμουσεν ξεκαθάρισε ότι δεν θα μετακυληθούν λήξεις ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους η ΕΚΤ καθώς και εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Πηγή ethnos.gr/ Κώστας Τσαχάκης

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews