Κόσμος

Άθλος 64χρονης Νιάντ: Κολύμπησε από τη Φλόριντα μέχρι την Κούβα

Άθλος 64χρονης Νιάντ: Κολύμπησε από τη Φλόριντα μέχρι την Κούβα

Ένα μεγάλο άθλο που κυνηγούσε επί 35 ολόκληρα χρόνια πέτυχε η 64χρονη Αμερικανίδα κολυμβήτρια μεγάλων αποστάσεων Νταϊάνα Νιάντ, αφού κατάφερε να διασχίσει κολυμπώντας τα Στενά της Φλόριντα, από την Αβάνα μέχρι το Κι Γουέστ και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιήσει προστατευτικό κλουβί για τους καρχαρίες.

Πενήντα δύο ώρες και 54 λεπτά αφότου ξεκίνησε το εγχείρημά της από την Κούβα, η Νιάντ βγήκε σε μια παραλία της Φλόριντα έχοντας καλύψει μια απόσταση 110 μιλίων (σχεδόν 170 χιλιόμετρα).

Η Νιάντ είχε επιχειρήσει άλλες τέσσερις φορές στο παρελθόν να κολυμπήσει από την Κούβα στη Φλόριντα και αυτή, η πέμπτη προσπάθεια, θα ήταν και η τελευταία της, όπως είχε δηλώσει η ίδια.

Σύμφωνα με τους βοηθούς της, η 64χρονη πέτυχε ρεκόρ στην κατηγορία της κολύμβησης μεγαλύτερης απόστασης στον ωκεανό χωρίς βατραχοπέδιλα και χωρίς προστατευτικά μέτρα για τους καρχαρίες.

“Δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια”, είπε η ίδια μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να την επευφημήσει.

Το πρωί του Σαββάτου, προτού πέσει στο νερό από τη μαρίνα Χέμινγουεΐ, στα δυτικά της Αβάνας, η Νιάντ διαβεβαίωσε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία της προσπάθεια και χαρακτήρισε το διάπλου των Στενών “όνειρο ζωής”.

Για την Νιάντ αυτή είναι η πέμπτη —και τελευταία, όπως δήλωσε η ίδια— προσπάθεια να καλύψει κολυμπώντας μια απόσταση περίπου 110 μιλίων.

Μία μόνο γυναίκα έχει διασχίσει έως σήμερα τα στενά της Φλόριντα

Έως σήμερα, μόνο μία γυναίκα έχει καταφέρει να διασχίσει κολυμπώντας τα Στενά της Φλόριντας, η Αυστραλή Σούζι Μαρόνεϊ που ήταν 22 ετών όταν πέτυχε τον άθλο αυτό, το 1997.

Η Μαρόνεϊ χρησιμοποιούσε προστατευτικό κλουβί για καρχαρίες το οποίο γλιστρούσε ακολουθώντας τα ρεύματα του ωκεανού, γεγονός που της επέτρεψε να κάνει τον διάπλου μέσα σε μόλις 25 ώρες. Μια συμπατριώτισσά της, η Κλόες Μακάρντελ, εγκατέλειψε τη δική της προσπάθεια τον περασμένο Ιούνιο αφού δέχτηκε επίθεση από μέδουσες.

Η Νιάντ ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, συνοδευόμενη από πέντε μικρά σκάφη στα οποία επιβαίνουν οι βοηθοί της. Ένας από αυτούς, ο Τζον Μπάρτλετ, έγραψε στην ιστοσελίδα της την Κυριακή ότι η 64χρονη καλύπτει περίπου 3,2 χιλιόμετρα την ώρα και “σταδιακά αυξάνει ταχύτητα”. Όταν έπεσε η νύχτα, η Νιάντ φόρεσε μια προστατευτική στολή και κάλυψε τα εκτεθειμένα μέλη της με μια ειδική απωθητική κρέμα για τσούχτρες.

Η πρώτη προσπάθεια της Νιάντ έγινε πριν από 35 χρόνια, το 1978, όταν η ίδια ήταν 28 ετών. Τότε, εγκατέλειψε μετά από 42 ώρες, αφού είχε καλύψει απόσταση 76 μιλίων.

Πηγή imerisia.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews