Κόσμος

Αβάνα και Ουάσιγκτον αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις έπειτα από 54 χρόνια

Αβάνα και Ουάσιγκτον αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις έπειτα από 54 χρόνια

H κουβανική και η αμερικανική κυβέρνηση θα ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες τους στην Ουάσιγκτον και την Αβάνα αντίστοιχα την 20η Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας επικαλούμενο επιστολή που απέστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο.Η επιστολή, την οποία παρέδωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης στην Αβάνα στο υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, επιβεβαιώνει την απόφαση των δύο προέδρων να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις και να ανοίξουν μόνιμες διπλωματικές αποστολές στις δύο πρωτεύουσες στις 20 Ιουλίου, γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας.

Ο επικεφαλής του τομέα Αμερικανικών Συμφερόντων (Sina) στην Κούβα Τζέφρι Ντελαουρέντις παρέδωσε αυτό το έγγραφο στις 16:00 ώρα Ελλάδας στον προσωρινό υπουργό Εξωτερικών Μαρκελίνο Μεντίνα, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δύο άνδρες αντήλλαξαν χειραψία με φόντο την κουβανική και την αμερικανική σημαία.

Οι δύο αξιωματούχοι δεν έκαναν καμία δήλωση στον Τύπο κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης τελετής, ωστόσο το κουβανικό υπουργείο είχε αναφέρει χθες το βράδυ ότι αυτή η επιστολή έχει ως θέμα την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αργότερα σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει επίσημα την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα, που είχαν ανασταλεί από το 1961 έπειτα από απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζον Φ. Κένεντι.

Η επαναλειτουργία των πρεσβειών στις δύο χώρες ακολουθεί την ιστορική ανακοίνωση τον περασμένο Δεκέμβριο για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών έπειτα από πέντε και πλέον δεκαετίες αντιπαλότητας.

Πηγή agelioforos

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews