Ελλάδα

Αύριο στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών»

Αύριο στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών»

Το παρασκήνιο της εμπλοκής και τα «θερμά επεισόδια» με Βερολίνο και δανειστές

Επαφές Βαρουφάκη με Σαπέν στο Παρίσι – Κρίσιμη έκδοση εντόκων γραμματίων ενόψει Παρασκευής και 13 – Επειγόντως τρία δισ. επιπλέον δανεισμό από έντοκα ζητά την Πέμπτη η Αθήνα από την ΕΚΤ

Αύριο έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», ενώ οι διαβουλεύσεις σήμερα διεξάγονται σε Βρυξέλλες και Παρίσι και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα, όχι μόνον πια σε πολιτικό, όπως ίσχυε ενάμιση μήνα ως τώρα, αλλά και σε τεχνικό επίπεδο.

Ωστόσο η πολιτική διαπραγμάτευση οξύνεται εκ νέου με φραστικές (ένθεν κακείθεν) αντεγκλήσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών Αθήνας και Βερολίνου, επισκιάζοντας έτσι και πάλι την τεχνική διαβούλευση πριν καν ξεκινήσει, αν και αποτελεί μονόδρομο για να δοθεί οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια χρειάζεται η Ελλάδα, όπως τουλάχιστον  συμφωνήθηκε πριν μισό μήνα, στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Για να αντεπεξέλθει στις πιέσεις των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αναζητεί ξανά ερείσματα. Βρίσκεται ήδη στο Παρίσι όπου αναμένεται να έχει σήμερα επαφές και με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Στην γαλλική πρωτεύουσα μετέβη εσπευσμένα, αναχωρώντας απρόοπτα χθες με τραίνο από τις Βρυξέλλες (μία ημέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο), παρότι είχε αρχικά γίνει γνωστό ότι θα παρέμενε για μία ημέρα ακόμα εκεί και μετά το συμβούλιο Ecofin, προκειμένου να επιβλέψει και να συντονίσει την έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων με τους τρεις θεσμούς.

Την ίδια στιγμή όμως, στο «ουδέτερο έδαφος» των Βρυξελλών, παραμένει αντιπροσωπεία συνεργατών του κυρίου Βαρουφάκη, περιμένοντας να συναντηθεί με ξένους τεχνοκράτες των τριών θεσμών, εξέλιξη που θα σημάνει την αρχή για την τεχνική εξειδίκευση και τελική διαμόρφωση του πλήρους πακέτου δεσμεύσεων για όλα τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να εφαρμόσει κατά τις προσεχείς 100 ημέρες (μέχρι το τέλος δηλαδή της τετράμηνης “συμφωνίας γέφυρας” που λήγει τον Ιούνιο και πριν το τρίτο Μνημόνιο που προετοιμάζεται) προκειμένου να ανοίξει και ο δρόμος άμεσα για να χαλαρώσει η «θηλιά» στην ελληνική Οικονομία.

Το «ΟΧΙ» της Αθήνας

Η διπλή διαπραγμάτευση (πολιτική και τεχνική) διεξάγεται πλέον υπό την σκιά των χθεσινών δηλώσεων Σόιμπλε πως η Αθήνα χρονοτριβεί σαν να μην έχει συναίσθηση ότι σπαταλήθηκε χρόνος χωρίς ουσία, ενώ πληθαίνουν φωνές και δημοσιεύματα από το εξωτερικό που προειδοποιούν και για κίνδυνο αδυναμίας πληρωμών στη χώρα μας στις επόμενες μία, δύο ή τρεις εβδομάδες του Μαρτίου.

Και αυτό παρότι στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου επαναβεβαιώθηκε επισήμως για άλλη μια φορά η καλή θέληση και η πολιτική βούληση όλων των εταίρων να βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία -προκαλώντας μάλιστα ευφορία στο Μέγαρο Μαξίμου που έσπευσε να πανηγυρίσει αποστομώνοντας τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν δυσκολίες ή και ρήξη.

Από την επομένη κιόλας ημέρα όμως ξέσπασαν «διασυνοριακά επεισόδια» και φραστικές επιθέσεις σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων.

Την κάθοδο των ελεγκτών εμπόδισε έτσι η κυβέρνηση, που τώρα δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα και αμύνεται του πάτριου εδάφους, αποκρούοντας τις προσβολές του Βερολίνου, λέγοντας «Όχι» και υψώνοντας φράγμα στους τρεις θεσμούς που ετοίμαζαν απόβαση στην Αθήνα, με πολυπληθή κλιμάκια ξένων ελεγκτών.

Στον κύριο Σόιμπλε πάντως -και όχι πχ στον κύριο Ντάισελμπλουμ που είπε ότι «αν δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις- επέλεξε να δώσει απάντηση ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, που κατηγόρησε ανοιχτά τον κύριο Σόιμπλε ως υπεύθυνο σχεδίου ασφυξίας της χώρας μας, υποκινητή πολιτικών παιχνιδιών και υποστηρικτή αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

«Μπλόκο» στην κάθοδο ελεγκτών

Μέχρι και το μεσημέρι εχθές όμως, οποιονδήποτε εκπρόσωπο των τριών θεσμών και αν ρωτούσαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον, έλεγε πως την Τετάρτη θα καταφτάσουν στην Αθήνα ειδικοί απεσταλμένοι, με σκοπό να συλλέξουν στοιχεία και να ελέγξουν την πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εθνική Οικονομία, ενάμισι μήνα μετά τις εκλογές. Το απόγευμα όμως (γύρω στις 4 ώρα Ελλάδος) ξαφνικά όλα αυτά ακυρώθηκαν.

Η κυβέρνηση θεώρησε πρόκληση και «διπλωματικό unfair»  (αυτά ήταν τα λόγια Έλληνα αξιωματούχου που μετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις) την σπουδή των Ευρωπαίων εταίρων να ορίσουν και να αποστείλουν το ταχύτερο ελεγκτές για αυτοψία και επιτόπιους ελέγχους της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας. Επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις και η ενημέρωση των δανειστών θα πρέπει να γίνεται πλέον «εκτός έδρας» -πλην μόνον αν κριθεί εκτάκτως αναγκαίο- και θέλει να κρατήσει μακριά από την Αθήνα τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, για να μην επαναληφθεί μπροστά στις κάμερες η γνώριμη από παλαιά πια εικόνα  των επισκέψεων κλιμακίων ξένων ελεγκτών στα υπουργεία.

Επισήμως πάντως, πηγές κοντά στον υπουργό Οικονομικών έδιναν μία άλλη εικόνα στους Έλληνες δημοσιογράφους χθες από τις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή δεν ανέκυψε «κανένα πρόβλημα» στις συνομιλίες με τους δανειστές και ότι η έναρξη των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί κανονικά στην βελγική πρωτεύουσα σήμερα Τετάρτη, όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί.

Με την εικόνα αυτή δεν φαίνεται να συνάδει όμως ότι αργά εχθές το απόγευμα έγινε γνωστή η πληροφορία ότι θα αναχωρήσει από την βελγική πρωτεύουσα -ταυτόχρονα με τον κύριο Βαρουφάκη- και ο στενός συνεργάτης του Γιώργος Χουλιαράκης που, ως πρόεδρος του ΣΟΕ, είναι επιφορτισμένος να διεξάγει αυτές τις τεχνικές διαπραγματεύσεις που θα  κρίνουν αν τα νέα μέτρα που υπόσχεται στους δανειστές να λάβει η κυβέρνηση (έχουν φθάσει ήδη στα 10 τον αριθμό) μπορούν να αποδειχθούν επαρκή στην τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ή μπορεί να απαιτηθεί να συμπληρωθούν και επιπρόσθετα και με νέα.

Εντός, εκτός και επί ταυτά…

Αν επιβεβαιωθεί πάντως το αισιόδοξο σενάριο ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» με τους δανειστές -και καθώς οι βασικοί συνεργάτες του κυρίου Βαρουφάκη παραμένουν στις Βρυξέλλες αναμένοντας ακόμη την έναρξη των διαβουλεύσεων- ο κύριος Χουλιαράκης είτε θα επιστρέψει τάχιστα ξανά στην έδρα της Κομισιόν αφού ολοκληρώσει κάποιες ενέργειες στην Αθήνα, είτε θα συντονίζει εξ αποστάσεως από το γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που θα δίνει «πρόσωπο με πρόσωπο» όσες απαντήσεις και στοιχεία τους ζητήσουν οι ξένοι τεχνοκράτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ομάδα Βαρουφάκη συγκροτούν, εκτός από τον κύριο Χουλιαράκη,  ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης (ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα), η σύμβουλος του κυρίου Βαρουφάκη Έλενα Παναρίτη, ο συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κυρίου Δραγασάκη, Γιάννης Μάργαρης, αλλά και η Γενική Διευθύντρια Προϋπολογισμού και Θησαυροφυλακείου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κυρία Σταυρούλα Μηλιάκου.

Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, μόλις φανεί ότι αρχίζει ένας αξιόπιστος διάλογος για τα νέα μέτρα -ως την Πέμπτη ει δυνατόν αν όχι νωρίτερα σήμερα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη- να εγκρίνει η ΕΚΤ την αύξηση του ορίου δανεισμού του δημοσίου κατά τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ με νέα έντοκα γραμμάτια διάρκειας 4 -13 εβδομάδων, αλλά και κατάλληλη αύξηση του ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA. Επιπλέον η κυβέρνηση διεκδικεί και προκαταβολή σε δύο δόσεις του 50% των 7,2 δισ. που έχουν παγώσει προς τη χώρα μας, ή τουλάχιστον την αποδέσμευση των 1,9 δισ. ευρώ που η Αθήνα απαιτεί να της επιστρέψει άμεσα η ΕΚΤ από κέρδη της από ελληνικά ομόλογα.

Και όλα αυτά ενώ σήμερα Τετάρτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της χώρας καλείται να εξασφαλίσει έως 1,6 δισ. ευρώ από έντοκα τρίμηνα γραμμάτια για να καλύψει πληρωμές ομολόγων ίσης αξίας που λήγουν την Παρασκευή 13 Μαρτίου, πέραν των 340 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει την ίδια μέρα στο ΔΝΤ.

Πηγή protothema/ Κωστής Πλάντζος

 

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link