Κόσμος

BofA: «Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμφωνήσει ότι και η τωρινή κυβέρνηση»

BofA: «Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμφωνήσει ότι και η τωρινή κυβέρνηση»

 «Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα μπει σε μια νέα περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας και μεταβλητότητας, με τα σενάρια ρίσκου να επανέρχονται»

Μεταβλητότητα αναμένει στο επόμενο χρονικό διάστημα η BofA Merrill Lynch με σημερινή ανάλυση, χωρίς όμως, όπως αναφέρει, να επηρεάζεται η πρόβλεψή της για τις κινήσεις της ΕΚΤ.

«Θεωρούμε ότι η επίσπευση του ελληνικού πολιτικού χρονοδιαγράμματος, περιπλέκει τη συζήτηση για την αγορά κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, η ελληνική πολιτική αβεβαιότητα ήταν πάντα ένα ζήτημα για την ΕΚΤ το 2015. Εκτιμούμε ότι υπάρχει ακόμη πολύ ισχυρή πιθανότητα για ένα πρόωρο QE (η εκτίμησή μας είναι το αργότερο στις 5 Μαρτίου, με μια μεγαλύτερη πιθανότητα στις 22 Ιανουαρίου), το οποίο θα παράσχει κάποια στήριξη στην αγορά, ακόμη κι αν κάποια μεταβλητότητα σχετικά με τις βασικές ημερομηνίες, είναι κατά την άποψή μας αναπόφευκτη».

Όπως τονίζει η Merrill Lynch, σε σχέση με τη διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αν και ο τρίτος γύρος είναι πιο σημαντικός, από τον πρώτο γύρο θα φανεί αν η κυβέρνηση έχει τις 180 ψήφους ή όχι.

«Ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλεί πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκτιμήσεις είναι για 173 πιθανές ψήφους, που δεν είναι πολύ μακριά από τις 180. Ωστόσο, αυτή είναι η αισιόδοξη εκτίμηση, καθώς περιλαμβάνει όλους τους βουλευτές που δεν έχουν δεσμευτεί ακόμη ότι θα καταψηφίσουν τον υποψήφιο της κυβέρνησης και ορισμένοι που, σύμφωνα με διάφορες πηγές, θα μπορούσαν να πειστούν, με βάση το πρόσωπο του υποψηφίου για την προεδρία», σημειώνει η Merrill Lynch.

Σύμφωνα με τον οίκο, υπάρχουν δύο πιθανά αποτελέσματα. Το πρώτο είναι η εκλογή του προέδρου και αποφυγή εκλογών, ή νίκη του Αντώνη Σαμαρά στις εκλογές αν αποτύχει να εκλέξει ΠτΔ, και στη συνέχεια να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος, αφού έχει λάβει την εντολή να το κάνει.

Το δεύτερο είναι να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και να αναλάβει να διαχειριστεί τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις που περιμένουν εν όψει, με την τρόικα. «Με την ανακοίνωση της επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ, ο Αν. Σαμαράς αποφεύγει να συνεχιστεί η πολιτική αβεβαιότητα, αλλά επίσης υποχρεώνει τους βουλευτές να επιλέξουν μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και αυτού που θα μπορούσε να είναι μια σημαντική αβεβαιότητα, εάν λάβουν χώρα εκλογές».

Η Merrill Lynch εκτιμά ότι εάν η κυβέρνηση αποφύγει τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, αυτό που θα ακολουθήσει είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και η αρχή των συζητήσεων για ελάφρυνση του χρέους από τον OSI.

«Εάν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, η Ελλάδα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με πολιτική παράλυση, ίσως ακόμη και με πιθανή χρεοκοπία. Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πολύ χρόνο για να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα.

 Σε κάθε περίπτωση, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πιθανώς να συμφωνήσει ακριβώς στην ίδια συμφωνία με την τωρινή κυβέρνηση, κάτι για το οποίο δυσκολεύτηκε και η τρέχουσα κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα μπει σε μια νέα περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας και μεταβλητότητας, με τα σενάρια ρίσκου να επανέρχονται».

πηγή

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews