Συνεντεύξεις

Χάρης Βαφόπουλος: «Τα λάθη μας ίσως είναι πείσματα παιδιών που αρνιόνται να μεγαλώσουν»

Χάρης Βαφόπουλος: «Τα λάθη μας ίσως είναι πείσματα παιδιών που αρνιόνται να μεγαλώσουν»

«Κύματα στη στεριά» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Χάρη Βαφόπουλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος (για το βιβλίο δείτε εδώ). Μια ιστορία με χαρακτηριστικά την «πάλη» με τον εαυτό μας και τις τύψεις μας.

Κύριε Βαφόπουλε, πείτε μας λίγα λόγια για τα «Κύματα στη στεριά»

Η ευκολία μιας απόφασης καταλήγει σε ένα δράμα για τον πλοίαρχο Κωστή Δεληγιώργη. Κατόπιν εντολής του αφεντικού του βυθίζει  εσκεμμένα το πλοίο για τα ασφάλιστρα· μια ενέργεια που παρά το άψογο σχεδιασμό της έχει ως αποτέλεσμα το χαμό ενός ναύτη. Την επιστροφή του καπετάνιου στην Ελλάδα θα την στοιχειώσουν οι ενοχές, οι οποίες θα τον οδηγήσουν στην εξαφάνιση του και σε ένα οδοιπορικό στα βουνά της πατρίδας του. Θα βρει καταφύγιο στη στοργική καλύβα ενός βοσκού στον Παρνασσό και θα αναψηλαφήσει το παρελθόν του με τη βοήθειά του. Όμως η πορεία της εσωτερικής αναζήτησης του ακόμη δεν έχει τελειώσει, τα “κύματα της στεριάς ” ορθώνονται θεόρατα μπροστά του.

Έχετε κοινά με τον ήρωά σας, τον Κωστή;

Για να αφηγηθεί κάποιος μια ιστορία ανατρέχει σαφώς στις εμπειρίες και τις μνήμες του, αυτό έπραξα κι εγώ ως  ένα βαθμό. Εξάλλου οι βασικές προθέσεις των συγγραφέων είναι οι λυτρωτικές ματιές στην ζωής τους, μια εξερεύνηση του εαυτού τους, όπως κάνει και ο πρωταγωνιστής του βιβλίου μου Κωστής· επομένως υπάρχει μια μικρή ταύτιση χωρίς να γίνεται εντελώς παρεμβατική η θέση μου.

«Μόνος σου θα βρεις το μονοπάτι». Πιστεύετε ότι κάποια πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα στη ζωή ή μπορούμε ν’ αλλάξουμε τη μοίρα μας;

Αρκετά πράγματα δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, μιας και γεννιόμαστε υπό ορισμένες συνθήκες, όπως οι ταξικές καταβολές μας, το φύλο μας, κάποια ιδιαιτερότητά μας, η ποιότητα των γνώσεων που λαμβάνουμε. Όλα αυτά επηρεάζουν κατά ένα μέρος την πορεία μας, αλλά πάντα είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε αυτούς τους παράγοντες αγωνιζόμενοι ενάντια στην κοινωνία και τον εαυτό μας. Άρα μόνοι μας θα κάνουμε τη ζωή μας όπως τη θέλουμε και θα κερδίσουμε αυτά που θα παλέψουμε.

Μια δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίζεται καλύτερα όταν βυθίζεται κανείς στη μοναξιά του ή όταν το μοιράζεται με τους δικούς του ανθρώπους;

Κύρια ο πόνος είναι προσωπική υπόθεση, βέβαια είναι καλύτερο να τον μοιραζόμαστε με αυτούς που νιώθουμε κοντά μας, πλην όμως αυτό μας κατατάσσει στους  ευάλωτους, μεμψίμοιρους και κατακριτέους ενίοτε. Έτσι λοιπόν τις περισσότερες φορές καταλήγουμε στην μοναξιά μας όσο κακό κι αν μας κάνει αυτό.

«Πόσα λάθη χωρά άραγε η ζωή»;

Λάθη είναι  οι εμπειρίες, που αν δεν τις καταλάβουμε, αν δεν τις διορθώσουμε και αν δεν μας διδάξουν κάτι θα τις βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή. Ίσως να είναι πείσματα παιδιών που αρνιόνται να μεγαλώσουν. Τα βλέπουμε σαν παιχνίδι και παρασυρόμαστε από την ανεμελιά τους πολλές φορές, όμως και στα παιχνίδια κάποιος χάνει. Η ζωή είναι μια σκληρή Ρωμαϊκή αρένα για να βαδίζεις με αφέλεια ανάμεσα στους μονομάχους.

Αγαπημένο σας συγγραφέας και βιβλίο;

Ανάμεσα σε πολλούς που αγαπώ ξεχωρίζει ο Δημήτρης  Χατζής με το «Διπλό βιβλίο», ο οποίος επηρέασε την εφηβική μου καρδιά και με ώθησε στη λυρική γραφή που ακολουθώ.

Ετοιμάζετε νέα δουλειά;

Έχω ήδη τελειώσει μια νουβέλα που επεξεργάζομαι και πιστεύω σύντομα θα βρει το δρόμο της έκδοσης.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews