Κόσμος

«Tο χημικό οπλοστάσιο της Συρίας είναι 1000 τόνοι»

«Tο χημικό οπλοστάσιο της Συρίας είναι 1000 τόνοι»

Τι αναφέρουν οι ΗΠΑ

Στη Συρία υπάρχουν 45 εγκαταστάσεις, οι οποίες συνδέονται με το χημικό στρατιωτικό πρόγραμμα, δήλωσε υψηλά ιστάμενος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα, λίγο μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας για την παράδοση των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή έλεγχο, η οποία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με του επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εικάζεται πως όλες οι εγκαταστάσεις σήμερα βρίσκονται υπό το έλεγχο των δυνάμεων του Μπασάρ Άσαντ. Η Ρωσία συμφώνησε με την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι η Συρία διαθέτει 1000 τόνους στρατιωτικών χημικών ουσιών.

Σημειώνεται ότι περιθώριο μίας εβδομάδας δίνουν Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, προκειμένου να παραδώσει αναλυτικές πληροφορίες για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας. Μετά από τριήμερες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, οι δύο χώρες κατέληξαν σε ένα πλαίσιο κοινών ενεργειών, με στόχο την επιβολή διεθνούς ελέγχου στα χημικά όπλα της Συρίας και κατόπιν την καταστροφή τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης, στην περίπτωση που η Δαμασκός αθετήσει τη συμφωνία.

Η συμφωνία δεν προβλέπει τη χρήση βίας, σχολίασε αντίθετα ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ.

 

πηγή: thepaper.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews