Ελλάδα

Χουλιαράκης: “Περιμένουμε ηπιότερη ύφεση το 2015 και το 2016”

Χουλιαράκης: “Περιμένουμε ηπιότερη ύφεση το 2015 και το 2016”

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης της αρμόδια κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία διεξάγεται συζήτηση για το προσχέδιο του κρατικού προυπολογισμού τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικων προχωράει σε αναθεώρηση των στοιχείων του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη,  διαφαίνεται μια ηπιότερης μορφής ύφεση για το 2015 και το 2016.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «βαθιά ανάσα» για την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία αυτή την εξέλιξη, καθώς έτσι θα βελτιωθεί και η εικόνα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού στηρίζονται σε υποθέσεις κοινές με τη συμφωνία του Αυγούστου, πρόσθεσε, όμως, ότι ήδη έχουν αναθεωρηθεί και θα υιοθετηθούν στο σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί σε περίπου ένα μήνα στη Βουλή.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός «Είναι προς το καλύτερο η αναθεώρηση», ενώ για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι αντί της προβλεπόμενης ύφεσης 2,3% για το 2015 η πρόβλεψη πλέον είναι 1,4%, ενώ αντί για 1,5% το 2016 η αναθεωρημένη πρόβλεψη θα είναι 1,3%.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι βελτιωμένα και για 2015 και για 2016 λόγω εσόδων. Είναι καλύτερη η βάση του 2015. Αυτό θα αποτυπωθεί στη ροή εσόδων του προϋπολογισμού του 2016. Άγκυρα του προϋπολογισμού του 2016 είναι ο στόχος πρωτογενούς ισοζυγίου. Στο δεύτερο πρόγραμμα στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 4,5% ΑΕΠ.

Πλέον ο στόχος είναι 0,5% του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 2015 είναι μικρότερος επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην πάρει νέα μέτρα. Πρώτη δέσμευση είναι η δημοσιονομική ισορροπία. Τα δημόσια οικονομικά δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν από το 2009. Δεύτερη δέσμευση είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η αντιμετώπιση της προϊούσας δημοσιονομικής κρίσης», κατέληξε ο κ. Χουλιαράκης.

Από την άλλη πλευρά, ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι το κόστος της διακυβέρνησης Τσίπρα είναι τεράστιο για την οικονομία και οδυνηρό για τους πολίτες.

«Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν την επιστροφή της χώρας στην ύφεση, στα ελλείμματα, στην αύξηση χρέους και αύξηση ανεργίας. Περιλαμβάνουν νέα δημοσιονομικά μέτρα για να επιτευχθεί χειρότερος στόχος από την προηγούμενη χρονιά. Αντιαναπτυξιακό, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο προσχέδιο προϋπολογισμού. Τα πολιτικά φληναφήματα περί αριστερού προσχεδίου καταρρέουν», ανέφερε.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews