Γνώμες

Χρυσή Αυγή και . . . Σουηδία

Χρυσή Αυγή και . . . Σουηδία

Πέντε ημέρες μας χωρίζουν από τις πιο κρίσιμες εκλογές της Μεταπολίτευσης. Τα κόμματα με πρωταγωνιστές του μονομάχους της κορυφής, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, έχουν ριχθεί με νύχια και με δόντια στη σύντομη, αλλά πολύ σκληρή προεκλογική μάχη. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ερίζουν για την τρίτη θέση, ενώ ΚΙΔΗΣΟ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ δίνουν μάχη πολιτικής επιβίωσης. Καλεσμένοι από όλα τα κόμματα αντιπαρατίθενται στα πάνελ, διαφημίσεις βομβαρδίζουν τους πολίτες, ενώ σκληρές ανακοινώσεις δίνουν και παίρνουν.
Μόνο ένα ‘’κόμμα’’ δεν τυγχάνει προβολής. Μιλώ φυσικά για το νεοναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ. Αν εξαιρέσει κανείς τις διαφημίσεις της, τις οποίες εκ του νόμου υποχρεούνται να παίζουν τα κανάλια, η ΧΑ βρίσκεται κατά τα άλλα στο περιθώριο του προεκλογικού διαλόγου. Ο δημοκρατικός κόσμος παίρνοντας την απόφαση να θέσει κάτι τόσο υποχθόνιο στο περιθώριο, διολισθαίνει στο επίπεδό του. Προσπαθεί δηλαδή να το αντιμετωπίσει χρησιμοποιώντας τα δικά του φασιστικά μέσα. Επιλέγει να παίξει στο δικό του γήπεδο αβαντάροντάς το. Περνάει από τους φωτεινούς δρόμους της πολιτικής αντιπαράθεσης στα μισοσκότεινα στενοσόκακα του εγκληματικού υποκόσμου. Με αυτόν τον τρόπο κλείνει τα μάτια στα υπαρκτά προβλήματα που θρέφουν το Μιχαλολιάκο και τη συμμορία του.

Στρουθοκαμηλίζοντας δεν έλυσε καμιά κοινωνία τα προβλήματά της. Μια κοινωνία δεν μπορεί να νικήσει το φασισμό ούτε δια της δικαστικής οδού ούτε με ‘’περιοριστικά μέτρα’’. Άλλωστε στις Ευρωεκλογές όχι μόνο η εγκληματική οργάνωση ήρθε τρίτη, αλλά αύξησε σε απόλυτους αριθμούς τους ψηφοφόρους της σπάζοντας το φράγμα των 500000 ψήφων. Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τη δράση της, αλλά και οι προφυλακίσεις βουλευτών της, δεν έδειξαν να πτοούν τους οπαδούς της. Ίσα ίσα έκαναν καλό στην εκλογική επιρροή της.

Αναπόφευκτα το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: πώς θα θέσει η δημοκρατία μας τους ορκισμένους εχθρούς της στο περιθώριο; Κατά καιρούς έχουν πέσει αρκετές προτάσεις στο τραπέζι εκ των οποίων μια προήλθε από το συνταγματολόγο κ. Τσακυράκη και αφορούσε στο να μην προσμετρηθούν οι ψήφοι των χρυσαυγιτών βουλευτών και, έτσι, να εκλεγεί ΠτΔ με 170 ψήφους αντί για 180. Μια τέτοια ανάγνωση του Συντάγματος αποτελεί περισσότερο ένα τρικ παρά μια ουσιαστική ενέργεια, ώστε να περιοριστεί ο ρυθμιστικός ρόλος της ΧΑ. Kαι αυτό, διότι παραβλέπει το γεγονός ότι οι εν λόγω βουλευτές είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι μιας μερίδας πολιτών, ενώ δεν έχουν ακόμη καταδικαστεί για όσα κατηγορούνται.

Ας παραδειγματιστούμε από τη Σουηδία. Εκεί στα τέλη Δεκεμβρίου τέθηκε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο η ακροδεξιά στο περιθώριο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ενώ αποφεύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές που είχαν ανακοινωθεί. Αυτό έγινε, καθώς η κεντροαριστερή κυβέρνηση συμφώνησε να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, αφού έγιναν βελτιώσεις. Έτσι, τα κόμματα του ‘’σουηδικού δημοκρατικού τόξου’’ έβαλαν την ακροδεξιά στη θέση της και έκλεισαν την πόρτα στις εκλογές που είχαν ήδη ανακοινωθεί. Και αυτό, διότι η ακροδεξιά κόντεψε να γίνει ρυθμιστής υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό που είχε καταθέσει η Αντιπολίτευση ωθώντας τη χώρα σε δύσβατα και πρωτόγνωρα μονοπάτια.

Στην Ελλάδα βέβαια η Αντιπολίτευση όχι μόνο δεν καταθέτει δικούς της προϋπολογισμούς, αλλά ποτέ δεν ψηφίζει ούτε καν τα θετικά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Εδώ ακόμα προσπαθούμε με νομικίστικα τερτίπια και ευχολόγια να αντιμετωπίσουμε τη ΧΑ. Γυρνάμε την πλάτη στις δημοκρατικές συναινέσεις, αρνούμαστε πεισματικά να συζητήσουμε σε υψηλό κοινωνικοπολιτικό επίπεδο τα προβλήματα που εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού, δε διανοούμαστε καν να προτείνουμε ένα στοχευμένο εθνικό σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση. Κυνηγάμε μανιασμένα την πρωτιά, ακόμη και την αυτοδυναμία, ελπίζοντας ότι η τρίτη θέση δε θα ανήκει στη ΧΑ. Μακάρι!

Ξενοφών Γρηγόρης

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews