Κάποια πράγματα στη ζωή είναι αυτονόητα. Ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή, η γη γυρίζει, υπάρχουν δυο φύλα κτλ. Ο Χρήστος Αζαριάδης είχε μια πρωτότυπη ιδέα, να γράψει μια ιστορία στην οποία μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα πεθαίνουν όλοι οι άντρες του πλανήτη. Το βιβλίο του «Χωρίς Άντρες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell (περισσότερα δείτε εδώ) αποτελεί την εκδίκηση των γυναικών ή μήπως όχι…;
Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας «Χωρίς Άντρες».
Το «Χωρίς Άντρες» είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα, που σε μία πρώτη ανάγνωση παρουσιάζει έναν κόσμο χωρίς το ένα από τα δύο βιολογικά φύλα. Ωστόσο, αυτό το πρώτο επίπεδο είναι καθαρά αλληγορικό και αφορά στην δικαιοσύνη και την αδικία, τους θύτες και τα θύματα.
Γιατί χωρίς άνδρες και όχι χωρίς γυναίκες;
Έχω την άποψη ότι στην πλειονότητά τους οι γυναίκες -είτε μιλάμε για την πραγματική ζωή, είτε για χάρτινους χαρακτήρες- έχουν πολύ μεγαλύτερο βάθος. Είναι πιο πολυδιάστατες και έχουν περισσότερο ενδιαφέρον.
Είναι τα δύο φύλα κοινωνικά ισότιμα;
Τα δύο φύλα κοινωνικά ισότιμα είναι μόνο κατ’ επίφαση. Δυστυχώς, αυτή είναι η θεωρία, αυτό είναι το σκεπτικό, να υπάρχει ισότητα, αλλά η πραγματικότητα απέχει πάρα πολύ. Αληθεύει μεν ότι έχουν γίνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά ο τελικός στόχος είναι ακόμα μακριά.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι πρώτοι που ευθύνονται γι’ αυτό είμαστε εμείς οι ίδιοι, ως μέλη της κοινωνίας. Ένας διευθυντής, για παράδειγμα, όταν εξετάζει μία υποψηφιότητα για θέση εργασίας, θα είναι πιο επιφυλακτικός απέναντι σε μία γυναίκα άνω των 28-29 ετών γιατί θα σκεφτεί, ότι πιθανώς η υποψήφια θα θέλει να γίνει μητέρα, όπερ συνεπάγεται πολύμηνη απουσία από την εργασία. Το ίδιο και σε μία προαγωγή.
Υπάρχουν κατάλοιπα προηγούμενων εποχών στην συνείδηση των ανθρώπων (τόσο των ανδρών, όσο, παραδόξως, και των γυναικών) που θέλουν χρόνο για να εξαφανιστούν.
Τι είναι για εσάς εκδίκηση;
Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, δεν πιστεύω στην εκδίκηση. Αν κάποιος με βλάψει, δεν θα επιχειρήσω να του το ανταποδώσω. Θεωρώ ότι δεν έχει νόημα αυτό. Απλά τον βγάζω από τη ζωή μου και το ζήτημα τελειώνει εκεί. Δεν θα δώσω περισσότερη αξία.
Το έγκλημα και η ευφυΐα έχουν φύλο;
Βεβαίως και όχι. Νομίζω ότι αυτή σας η φράση αποτυπώνει το νόημα του βιβλίου.
Ποιο «γιατί» είναι εκείνο που αποτελεί τη μεγαλύτερη απορία στη ζωή σας;
Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πρωτίστως κακόπιστοι. Δηλαδή, θα κάνουμε μία καλή (στα δικά μας μάτια, τουλάχιστον) πράξη και αντί αυτή να εκτιμηθεί, συνήθως θα θεωρηθεί υστερόβουλη ή ότι επιτελεί κάποιο σκοπό.
Γιατί οι υπερβολικά έξυπνοι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι και μόνοι;
Επειδή, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι υπερβολικά έξυπνοι.
Οι άνθρωποι ιδιαίτερα αναπτυγμένης νοημοσύνης δεν είναι το συνήθως συμβαίνον. Με αποτέλεσμα, όταν, μάλλον αναπόδραστα, συναναστρέφονται με ανθρώπους χαμηλότερης νοημοσύνης να μην γίνονται κατανοητοί, να μην βρίσκουν εύκολα ενδιαφέρον, κάτι να τους ιντριγκάρει. Και έτσι τι κάνουν; Αποστασιοπούνται. Ή προσποιούνται ότι είναι κάτι άλλο, κάτι πιο προσιτό, ώστε να ταιριάξουν και εύλογα, αποτυγχάνουν. Και κλείνονται μέσα τους. Γιατί καταλήγουν ότι ο μόνος που τους καταλαβαίνει είναι ο ίδιος τους εαυτός.
Αυτά τουλάχιστον ακούω από άλλους, μιας και δεν ανήκω στην κατηγορία ανθρώπων που αναφέρετε.
Ετοιμάζετε νέα δουλειά;
Ναι, είναι προνόμιο μου να συνεργάζομαι με τον οίκο BELL και στο επόμενο βιβλίο μου. Θα εκδοθεί λογικά το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Είναι μία περιπέτεια μυστηρίου, ανατροπών και χιούμορ που εκτυλίσσεται στα χνάρια του πολιτισμού των Ίνκας.
Ευχαριστούμε πολύ!
Facebook
Twitter
Tumblr
RSS