Ελλάδα

Χριστουδουλοπούλου: Εμένα θα με γράψει η ιστορία

Χριστουδουλοπούλου: Εμένα θα με γράψει η ιστορία

Με επεισοδιακό τρόπο πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Στη συνεδρίαση παρεβρέθηκε τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλοπούλου και τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που παρέθεσε, βιώνουμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και προέβλεψε ότι αυτό θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Επιπλέον η αναπληρώτρια υπουργός είπε, ότι λόγω της ραγδαίας αύξησης των ροών αυτών τους τελευταίους μήνες, κατέρρευσαν ουσιαστικά οι Συνθήκες Δουβλίνο ΙΙ , Δουβλίνο ΙΙΙ και η Σύμβαση Σέγκεν, σημειώνοντας ότι -σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία- στη Γερμανία μέχρι στιγμής έχουν μπει 350.000 άνθρωποι και στην Αυστρία 180.000. «Αυτοί δεν φυλάνε τα σύνορά τους;

‘Η τους έκαναν νεύμα «Ελάτε»» σημείωσε και χαιρέτισε τις προχθεσινές δηλώσεις της κ. Μέρκελ προσθέτοντας ότι Ευρώπη δεν είναι μόνο ευρώ, υπάρχει και ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τη δημιουργία δομών, «ούτε για να εξαφανίζονται οι μετανάστες». Όπως και ο υπουργός κ. Δρίτσας επισήμανε ότι χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός. Ανέφερε ότι, παρότι από τον Απρίλιο ζητήθηκε η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης, κανένας δήμος και καμία Περιφέρεια δεν υπέδειξαν χώρους, με εξαίρεση τους δήμους Αθηναίων, Μυτιλήνης και ορισμένους άλλους.

Από την άλλη πλευρά οι τόνοι στη συνεδρίαση ανέβηκαν όταν πήρε το λόγο ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης. «Δε δέχομαι το νησί της Κω να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Διεκδικούμε βιώσιμες λύσεις. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει μόνη της το πρόβλημα και την Ευρώπη;

Οι ψευδαισθήσεις των τελευταίων μηνών οδήγησαν σε ένα τρίτο μνημόνιο, πιο επώδυνο από τα άλλα», δήλωσε στην ομιλία του ο κ. Κυρίτσης, ερχόμενος, εν συνεχεία, σε αντιπαράθεση με τον κ. Δρίτσα και την κυρία Χριστοδουλοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες του δημάρχου της Κω, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των δύο υπουργών ενώ την ίδια ώρα ο δήμαρχος της Κω έλεγε πως δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, έλυσε πρόσκαιρα το πρόβλημα.

«Κάθε χώρα έχει σύνορα είχε πει πρόσφατα σε συνέντευξή του ο κ. Πανούσης», ήταν τα λόγια του κ. Κυρίτση, που εξόργισαν τον κ. Δρίτσα, ο οποίος του απάντησε σε έντονους τόνους τα εξής: «Τα προστατεύουμε και δεν κινδυνεύουν. Καλό είναι τέτοιες τοποθετήσεις να μη γίνονται ούτε δημόσια ούτε ιδιωτικά».

Απίστευτη δήλωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου

Η αντιπαράθεση, των δύο πλευρών συνεχίστηκε, όταν έπειτα από τις τοποθετήσεις όλων των δημάρχων, ο λόγος εδόθη εκ νέου στην κυρία Χριστοδουλοπούλου, η οποία μαζί με τον κ. Δρίτσα τα «έψαλαν» στους δημάρχους, λέγοντας σε έναν εξ αυτών πως «αυτό που έχω κάνει θα το γράψει η Ιστορία, είτε αρνητικά είτε θετικά. Για εσάς δε νομίζω να γράψει τίποτα»!

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης τοποθέτησής της κι έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσε στο πρόσωπό της ο δήμαρχος Κω, ενημερώνοντας ως προς τον σχεδιασμό και τη χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ρωτήσουμε τον κύριο Κυρίτση εάν θα κάνουμε κέντρα υποδοχής, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είστε μια απίστευτη ψεύτρα»,ήταν η απάντηση του δημάρχου της Κω ενώ ο διάλογος που ακολούθησε είναι ενδεικτικός του τεταμένου κλίματος της συνεδρίασης.

Τ. Χριστοδουλόπουλου: «Κάντε μου μήνυση, γίνεστε περίγελος»

Γ. Κυρίτσης: «Ελάτε στην Κω, δεν τολμάτε»

Τ. Χριστοδουλόπουλου: «Δεν θέλω διάλογο μαζί σας. Όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση ξέρει τον ρόλο σας»

Γ. Κυρίτσης: «Τον δικό σας ρόλο έχουν καταλάβει. Μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί ότι έχετε απέλθει»

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι η νέα ένταση έληξε με παρέμβαση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη. Στη συνέχεια της δευτερολογίας της η κυρία Χριστοδουλοπούλου «απολογήθηκε» εξαπολύοντας πυρά προς όλους τους δημάρχους και λέγοντας:

«Στην ουσία είμαι αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών. Βάλαμε το “μεταναστευτικής πολιτικής” αλλά ο ρόλος μου είναι συγκεκριμένος. Δεν είπα ότι θα φτιάξω κέντρα υποδοχής σε όλα τα νησιά αλλά μόνο σε εκείνα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Δεν είπα ότι θα κάνω ένα και στη Μύκονο».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Δρίτσας, ο οποίος υπερασπιζόμενος την κυρία Χριστοδουλοπούλου, υπογράμμισε: «Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Όταν λέω μέχρι εκεί μπορούμε, δεν είναι γιατί ο υπουργός κάνει διακοπές στη Μύκονο. Εγώ σας συμπονάω».

Από τα πυρά της κυρίας Χριστοδουλοπούλου, πάντως, δεν ξέφυγε ούτε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, ο οποίος κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων κι απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του είπε πως «όλα τα προβλήματα των νησιών έρχονται σε εμένα».

«Όταν μαζεύτηκαν 6.000, γιατί έκλεισαν τα Σκόπια τα σύνορά τους και τελικά έφυγαν, άφησαν πίσω τους ένα βομβαρδισμένο τοπίο», σχολίασε, ακόμη, σχετικά με τις καταστάσεις που βιώνει καθημερινά ο Δήμος του, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχουν όρια παράνομου και το υπουργείο πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος».

«Είμαστε στα άκρα και μας πετάτε στην άκρη. Ντροπή! Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Με πήραν ξαφνικά να μου πουν ότι C-130 φέρνει 10.000 κονσέρβες και να τις μεταφέρω. Όλα τα μαθαίνω από τα κανάλια», κατήγγειλε, επίσης, ο κ. Γκουντενούδης, κατηγορώντας την κυρία Χριστοδουλοπούλου, όταν η υπουργός έλαβε εκ νέου το λόγο, ότι «θέλουμε να σας πάρουμε τηλέφωνο και δεν το σηκώνετε».

«Σας παρακαλώ, ούτε σας ξέρω ούτε το τηλέφωνό σας έχω», του απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός. Προς το τέλος της ομιλίας της, μάλιστα, απευθυνόμενη σε δήμαρχο που κριτίκαρε τη δουλειά της η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε: «Αυτό που έχω κάνει θα το γράψει η Ιστορία, είτε αρνητικά είτε θετικά. Για εσάς δε νομίζω να γράψει τίποτα».

Και πάλι, εντούτοις, η ένταση δεν έληξε εκεί, καθότι πολλοί δήμαρχοι συνέχισαν να αντιδρούν και να τα «ψάλλουν» κι εκείνοι στους υπουργούς, με τον κ. Δρίτσα να τους λέει: «Μιλάτε καλύτερα δεν σας προσέβαλα».

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως έπειτα από την επεισοδιακή συνεδρίαση, αντιπροσωπεία της Αυτοδιοίκησης που αποτελείτο από το προεδρείο της ΚΕΔΕ και δημάρχους από νησιωτικούς και παραμεθόριους δήμους της χώρας, έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews