Κινηματογράφος

“Η Αυγή του Πλανήτη των Πιθήκων” (Αφήνουμε τα φτυάρια στην άκρη…)

“Η Αυγή του Πλανήτη των Πιθήκων” (Αφήνουμε τα φτυάρια στην άκρη…)

Ωωωωω καλημέρα σας αγαπητοί αναγνώστες και φιλμολάγνοι μας. Τι κάνετε, πως είστε; Όλα καλά; Πάντα καλά και με υγεία. Κυριακή λοιπόν σήμερα και τι καλύτερο να πάτε το βραδάκι να δείτε μία ταινία. Μπορεί να είναι καλοκαίρι, οι βόλτες να είναι ότι καλύτερο για την εποχή (λέμε τώρα…. αν δε βρέχει….) αλλά και το σινεμά, είναι μία έξοχη επιλογή για να περάσετε δημιουργικά το βραδάκι σας.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία τάση να βλέπουμε όλο και περισσότερες προσπάθειες για επανέκδοση ταινιώνAndy-Serkis-as-Caesar-in-Dawn-of-the-Planet-of-the-Apes που είχαν κυκλοφορήσει πολύ παλιά, ή να βλέπουμε τα όσα διαδραματίστηκαν πριν από τις ιστορίες που είχαμε αγαπήσει σε κάποιες ταινίες. Μία τέτοια περίπτωση είναι και το “Planet Of The Apes” (Ο Πλανήτης των Πιθήκων). Στο μεγάλο πανί είδαμε (ok όχι εμείς, οι πατεράδες μας ίσως….) την πρώτη ταινία με θέμα τους “αφέντες” πίθηκους το 1968. Διθυραμβικά λόγια για την πρωτοποριακή παραγωγή εκείνη την εποχή. Ακολούθησε ένα τραγικό ριμέικ το 2001, για να φτάσουμε στο 2011 με την πρώτη ταινία που μας δείχνει την αρχή του όλου θέματος. Το πως δηλαδή φτάσανε οι πίθηκοι να είναι τα αφεντικά ενός πλανήτη. Πολύ καλή αυτή η πρώτη ταινία. Όμως η δεύτερη είναι ακόμα καλύτερη…..

“Η Αυγή του Πλανήτη των Πιθήκων” (Dawn Of The Planet Of The Apes) αποτελεί τη συνέχεια που σε κάθε ταινία θα θέλαμε να βλέπαμε. Να είναι δηλαδή καλύτερο από το πρώτο… Και ναι, είναι πολύ καλύτερο. Με αργά βήματα βλέπεις τι συνέβη από τη στιγμή που εξαπλώνεται ο ιός που αφανίζει το περισσότερο πληθυσμό της γης μέχρι την σημερινή καθημερινότητα κι pota2επιβίωση. Μία τεχνική που βλέπουμε σπάνια σήμερα σε πολλές ταινίες αλλά εφαρμόζεται άψογα εδώ, είναι να βλέπεις ακριβώς ότι έχει ουσία χωρίς να χάνει σε αρμονία η εξέλιξη. Ξεκινάει απλά, σχεδόν βαρετά με τη ζωή των πιθήκων μετά την καταστροφή βαθμιαία η αγωνία και το σασπένς φτάνουν σε κορυφαία επίπεδα. Το θέμα είναι ότι έχεις την εντύπωση ότι η ταινία είναι αργή κι όμως, οι εξελίξεις έρχονται διαδοχικά σε μεγάλη ταχύτητα. Πολύ επιτυχημένη τεχνική αν αναλογιστούμε ότι ο θεατής δεν καταλαβαίνει καν πώς φτάνει από το να παρακολουθεί απλά στο να ζει τις εξελίξεις.  Η ιστορία είναι από τις προβλέψιμες. Όμως αν σκεφτείς την ταινία στο τέλος της καταλαβαίνεις ότι αυτό μάλλον το είχαν καταλάβει οι παράγοντες της ταινίας και πολύ έξυπνα αντί να το αλλάξουν το αφήνουν να εξελιχθεί ομαλά μεν, αλλά δίνοντας τις κατάλληλες μικροαλλαγές και μικροανατροπές, καταφέρνοντας να σε κρατάνε σε διαρκή αγωνία. Συγχαρητήρια στο μαέστρο, να το πούμε κι αυτό.

Σκηνοθέτης ο Ματ Ρίβς (Matt Reeves). Τι να πούμε για τον κύριο σε αυτή τη ταινία? Εύστοχος, διορατικός, εξαιρετικός.dawn-planet-apes Τα λάθη ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Πήρε μία ιστορία που είναι επιστημονικής φαντασίας, και την εμπλούτισε με άφθονο ρεαλισμό και πολλά στοιχεία περιπέτειας, θρίλερ και δράματος. Μεγάλο του ατού, ότι παραμένει αμερόληπτος όσον αφορά τους χαρακτήρες του. Παίζει αρκετά με την ψυχολογία και σκιαγραφεί άψογα τους πρωταγωνιστές. Η ταινία έχει εξαιρετικά εφέ που προσδίδουν μία έντονη αληθοφάνεια στη ταινία κάνοντας τον θεατή να μπαίνει πιο καλά στην υπόθεση. Οι ερμηνείες είναι πολύ καλές με κορυφαίο τον Ζίζαρ, δηλαδή τον Άντι Σέρκις (Andy Serkis), γνωστός για την ερμηνεία του ως Σμήγκολ-Γκόλουμ στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ειδικός στο να ερμηνεύει και να δίνει ζωή σε χαρακτήρες που εμφανίζονται ψηφιακά σε μία ταινία. Μοναδική πινελιά η συμμετοχή του πάντα εκπληκτικού Γκάρι Όλντμαν (Gary Oldman). 

Τέλος συγκλονιστικά είναι τα μηνύματα που περνούν μέσα από την ταινία. Ενώ τα αντίπαλα στρατόπεδα είναι φανερά (άνθρωποι-πίθηκοι), οι΄”κακοί” και οι “καλοί” έρχονται μέσα από τα ίδια στρατόπεδα. Κάθε ένας, άσχετα με την ομάδα ή τη προέλευση του, μπορεί να κάνει καλό ή κακό ανάλογα με το πάθος που τον διακατέχει. Εδώ βλέπουμε ότι το πάθος για αγάπη παλεύει με το πάθος για εκδίκηση. Αυτό που απορρέει…?? Ότι αν και τα δύο ως πάθη τυφλώνουν, το ένα οδηγεί στην αρετή και την εμπιστοσύνη, το άλλο στην καταστροφή. Αυτά και άλλα πολλά μηνύματα σε όσους την παρακολουθήσουν διεξοδικά. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι αξίζει να πάτε να το δείτε!!!

Βαθμολογία:   * * * *  [Πολύ Καλή]

Τάσος Φαραίος

Ø = ούτε καν /  * = Κακή /  ** = Μέτρια  /  *** = Καλή /

**** = Πολύ Καλή /  ***** = Εξαιρετική

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Κινηματογράφος

Copyright © 2015-2016 Clevernews