Κινηματογράφος

CINEMA: “X-Men” (όπου “Χ” σημαίνει “άσ’το καλύτερα…” ???)

CINEMA: “X-Men” (όπου “Χ” σημαίνει “άσ’το καλύτερα…” ???)

Χαίρεται, χαίρεται, χαίρεται αγαπητοί αναγνώστες. Ακόμα μία κριτική για μία ταινία που προβάλλεται στο μεγάλο πανί αυτό το καιρό. Οι “Μεταλλαγμένοι” επιστρέφουν με νέα ταινία. Νέα ταινία, αλλά δε θα μπορούσαμε να πούμε και δυναμική επιστροφή με νέα καλή ταινία. Τονίζουμε τις λέξεις “δυναμική” και “καλή”. Επειδή όμως δεν είχα την ευκαιρία να γράψω παλιότερα για τις προηγούμενες ταινίες ας κάνουμε ένα μικρό “Φλας-μπακ”, απλά για να κατανοήσουμε και να διαλευκάνουμε κάπως το τι παίζει με τους αγαπημένους ήρωες τις Μάρβελ.

x-men-days-of-future-past-official-trailer-2-012000 έως 2006. Βγήκαν για πρώτη φορά σε μεγάλη οθόνη, η κινηματογραφική μεταφορά των γνωστών ηρώων κόμιξ, X-Men. Είδαμε σε έξι χρόνια μία τριλογία. Μία πολύ καλή, για τα δεδομένα, τριλογία. Με καλοστημένα μοντάζ-σκηνοθεσία, δουλεμένο σενάριο και μία ιστορία που εξελισσόταν ομαλά δίνοντας την ευκαιρία να χωρέσουν στις ταινίες πάρα πολλοί αγαπημένοι ήρωες που έχουμε θαυμάσει στα κόμιξ. Η πρώτη που θαυμάζουμε πρώτη φορά του πιο κεντρικούς ήρωες, η δεύτερη που μας βάζει πιο βαθιά σε μία πολλά υποσχόμενη σειρά γνωρίζοντας νέους ήρωες, η τρίτη που όλα τελειώνουν με ένα πολύ έξυπνο τρόπο, μία μάχη που εξοντώνει περισσότερους από όσο θα ήθελαν ίσως οι οπαδοί τη σειράς να χαθούν, αλλά δίνει ένα ωραίο φινάλε σε μία καλοστημένη τριλογία. Αν και όλοι θέλαμε να ξαναδούμε το είδος να διαιωνίζεται με νέες ταινίες , θεωρήσαμε ότι καλό ήταν να μην παραγίνει το κακό και το χαλάσουνε.

Τότε έρχεται το “X-Men Origins: Wolverine”, το 2009, και όλα ήταν ακόμα καλύτερα. Δεν συνεχίστηκε η σειρά αλλά μα έβαλε στη θέση και το ξεκίνημα του πιο γνωστού και αγαπημένου μεταλλαγμένου της παρέας. Μετά ήρθε το “X-Men: First Class” το 2011 και είδαμε την καλύτερη ταινία της σειράς από όλες τι απόψεις. Δε πέρασε πολλής καιρός και ήρθε το δεύτερο μέρος του λυκόπουλου Λόγκαν, το “The Wolverine” το 2013. Δεν ήταν κακό, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον άτρωτο Λυκο-Λόγκαν να τραυματίζεται και να πονά. Αρκετά ικανοποιητικό επίσης.X-Men-Days-of-Future-Past

 Αν παρατηρήσετε όλες οι ταινίες  βγήκαν με δύο τρία χρόνια διαφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η τελευταία ταινία, X-Men: Days of Future Past” (“X-men: Μέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος”) ήρθε μόλις ένα χρόνο μετά την τελευταία ταινία. Φέτος! Το 2014!!! Μα γιατί???? Γιατί βρε παιδιά εκεί στα μαγικά στούντιό σας  βιαστήκατε? Ποιος ο λόγος…???

Στη σκιά του αναπάντητου αυτού ερωτήματος ερχόμαστε να σχολιάσουμε την ταινία. Εν έτη 2014, τα εφέ περιμένεις να είναι καλά. Πράγματι λοιπόν είναι πάρα πολύ καλά. Ερμηνείες επίσης εξαιρετικές. Δεν περιμένεις κάτι λιγότερο από το καταπληκτικό καστ ηθοποιών: Χιου Τζάκμαν (Hugh Jackman), Χάλι Μπέρι (Halle Berry), Πάτρικ Στιούαρντ (Patrick Stewart) , Ίαν Μακέλεν (Ian McKellen), Πίτερ Ντινκλέιτζ (Peter Dinklage) και τόσοι άλλοι ακόμα. Η ιδέα για την ιστορία, στη βάση της είναι αρκετά καλή. the-first-x-men-days-of-future-past-trailer-is-awesomeΜία μεταλλαγμένη έχει την ιδιότητα να σε ταξιδεύει πίσω χρόνο βάζοντας το υποσυνείδητό σου μέσα στον παλιό εαυτό σου αλλάζοντας έτσι τη ροή των γεγονότων, ενώ εσύ (ναι εσύ Γουλβερίν) ξυπνάς εκεί που έπρεπε να είσαι με βάση το νέο μάλλον που διαγράφτηκε. Μια χαρά. Η εκτέλεση όμως δείχνει ότι κάτι δεν πάει, μάλλον, καλά. Σε πολλά σημεία φαίνεται σαν να γράφτηκε πρόχειρα, σε κάποια σημεία σαν να ξέχασαν τι έχει παιχτεί στις προηγούμενες συνέχειες. Αν και υπάρχουν πολλά στοιχεία από όλες τις προηγούμενες ταινίες, αφήνει πολλές ασάφειες.

Μερικά παραδείγματα είναι π.χ., το πως επανήλθε στη ζωή ο Δόκτωρ Ξαβιέ, πως επανήλθε η δύναμη του Μαγνίτο, από 1973 που υποτίθεται ότι άρχισε η παραγωγή των ρομπότ που εξολοθρεύουν τους  μεταλλαγμένους, μέχρι τα γεγονότα της πρώτης τριλογίας, οπυ βρίσκονταν αυτά τα ρομπότ? Ο πόλεμος των ανθρώπων κατά των μεταλλαγμένων? Πότε άλλαξε η τροπή των γεγονότων…?? Τέτοια στοιχεία δεν φαίνονται εύκολα και κάνουν την ταινία παράλογα ακαταλαβίστικη για όσους δεν έχουν δει τα προηγούμενα. Αρνητικό επίσης στοιχείο είναι η εναλλαγές μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Ειδικά προς το τελευταίο μέρος της ταινίας η κατάσταση θυμίζει εκνευριστικά πολύ το Inception.  Νοτ  γκουντ  ντίαρ  Μάρβελ!!!!!!

Αυτό που οι φανς των X-Men θέλουν είναι μία σειρά από ταινίες που δεν θα τα χαρακτηρίζει η ασάφεια και η σύγχυση. Θέλουν μία476701 ταινία που θα συνεχίζει το θρύλο μιας σειράς που δεν έχει προηγούμενη έκδοση στο παρελθόν ως ταινία. Αυτό το X-men δεν ανεβάζει τον πήχη και δεν προδιαθέτει τον θεατή να ανυπομονεί να δει τη συνέχεια. Τέλος οι σκηνές δράσης δεν έχουν την αίγλη των που είχαν όλες οι προηγούμενες ταινίες. Φαίνεται πολύ περισσότερο σαν απλά να τις χωρέσανε προς χάριν του πολεμοχαρούς ύφους των χαρακτήρων παρά σαν να είναι μία φυσιολογική ροή της ιστορίας μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας-δράσης. Ένα θετικό στοιχείο είναι κάποιες κωμικές στιγμές οι οποίες πέφτουν όμορφα μέσα στη ταινία χωρίς να γελοιοποιούν ή να χαλάνε την ατμόσφαιρα.

Για να κλείνουμε σιγά – σιγά, θεωρώ ότι οι “Μέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος” δεν απαιτεί την παρουσία σας στις αίθουσες των σινεμά. Καλύτερα να δείτε μία άλλη ταινία που μπορεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον σας. Μεταξύ δύο ταινιών που η μία είναι αυτή, καλύτερα να δείτε την άλλη. Εκτός αν πρόκειται για το Γκοτζίλα. Εκεί καλύτερα να δείτε το X-Men.

Βαθμολογία:   4,5/10

Τάσος Φαραίος

Σχόλια

Κινηματογράφος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κινηματογράφος

Copyright © 2015-2016 Clevernews