Ελλάδα

Δεν θα τηρούν βιβλία όσοι επενδύουν στο χρηματιστήριο

Δεν θα τηρούν βιβλία όσοι επενδύουν στο χρηματιστήριο

Στην οδό της… λογικής επιστρέφει  το υπουργείο Οικονομικών, ακυρώνοντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν το άνοιγμα βιβλίων στην εφορία από όσους πραγματοποιούν μερικές συναλλαγές κάθε εξάμηνο στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή μια σειρά από διορθώσεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η διόρθωση του «λάθους» του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τους επενδυτές του χρηματιστηρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη που θα κατατεθεί θα προβλέπει ότι δεν θεωρείται επιτηδευματίας όποιος επενδύει σε οργανωμένη και μη οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά του εσωτερικού ή εξωτερικού και ανεξάρτητα από τον αριθμό των συναλλαγών που πραγματοποιεί. Εφόσον κατατεθεί και ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση τότε θα φύγει πάνω από το χρηματιστήριο ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο που είχε δημιουργηθεί όταν έγινε αντιληπτό τι προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ειδικότερα, στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 21, παράγραφος 3) προβλέπεται ότι η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά (π.χ. μεταβίβαση εισηγμένων μετοχών) με σκοπό την επίτευξη κέρδους θεωρείται επιχειρηματική συναλλαγή. Με βάση το νέο Κώδικα το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές φορολογείται ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα με ανώτατο συντελεστή 33%. Ο ίδιος ο νόμος ορίζει ως συστηματική διενέργεια πράξεων την πραγματοποίηση τριών ομοειδών συναλλαγών εντός  ενός εξαμήνου.

Με άλλα λόγια όποιος θα πραγματοποιούσε τρείς συναλλαγές εντός ενός εξαμήνου στο χρηματιστήριο θα θεωρούνταν από την εφορία επιτηδευματίας και θα καλούνταν να καταβάλει και φόρο 33%. Μάλιστα, θα αναγκαζόταν να ανοίξει και βιβλία εσόδων και εξόδων με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος για την τήρησή τους με πρόσληψη λογιστή. Επίσης οι συνταξιούχοι επενδυτές που θα αναγκάζονταν να ανοίξουν βιβλία θα κινδύνευαν να χάσουν τη σύνταξή τους! Το θέμα που είχε φέρει στη δημοσιότητα το Capital.gr είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από χρηματιστηριακούς φορείς που μιλούσαν ουσιαστικά για ένα πλήγμα άνευ προηγούμενου στο χρηματιστήριο και μάλιστα σε μια περίοδο που πασχίζει να συνέλθει από τα χτυπήματα της κρίσης.

Πηγή capital.gr/ του Σπύρου Δημητρέλη

 

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews