Ελλάδα

Διαφωνία Σόιμπλε – Ντεϊσελμπλούμ για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup

Διαφωνία Σόιμπλε – Ντεϊσελμπλούμ για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup

Απέρριψε o Ντεϊσελμπλούμ αίτημα της Πορτογαλίας για χαλάρωση των μέτρων

Το ελληνικό ζήτημα και η συζήτησή του ή όχι στο Eurogroup στο Βίλνιους της Λιθουανίας προκάλεσε σύγχυση την Παρασκευή. Επισήμως, η Ελλάδα είναι εκτός ατζέντας, αλλά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η χρηματοδότηση της Αθήνας θα συζητηθεί.

Στο μεταξύ, στην απόρριψη του πορτογαλικού αιτήματος για χαλάρωση του στόχου για το έλλειμμα του 2014 προχώρησε την Παρασκευή από το Βίλνιους της Λιθουανίας ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της πορτογαλικής κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή υποστήριξε πως ο στόχος για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2014 θα πρέπει να τεθεί στο 4,5% του ΑΕΠ αντί για το 4% που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους διεθνείς πιστωτές.

Κατά την προσέλευσή του στο άτυπο Eurogroup, o ολλανδός αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η Πορτογαλία θα πρέπει να εμμείνει στους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος.

«Είναι σημαντικό να μείνουμε σε αυτά που έχουμε τώρα συμφωνήσει εντός του προγράμματος συμπεριλαμβανομένων και των στόχων για το έλλειμμα. Δεν νομίζω ότι είναι καλό σημάδι να συνεχίζεται η συζήτηση για το εάν θα πρέπει να μειωθούν ή να αυξηθούν οι στόχοι. Ο έξω κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι η Πορτογαλία και η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη σε όσα πρέπει να γίνουν, σε όσα έχουν συμφωνηθεί» τόνισε.

Ντεϊσελμπλούμ: «Εκτός ατζέντας η Ελλάδα»

Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός ατζέντας στο Eurogroup δήλωσε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, προσερχόμενος στην συνεδρίαση στο Βίλνιους. Τόνισε ότι το ελληνικό θέμα θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζωνης τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Επανέλαβε δε ότι οι συζητήσεις για ενδεχόμενο νέο οικονομικό πρόγραμμα θα γίνουν σε έναν περίπου χρόνο.

Οι δηλώσεις του Ντεϊσελμπλούμ ήρθαν σε αντιδιαστολή με δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος υποστήριξε ότι το Eurogroup θα ασχοληθεί και με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, με τον Guardian να κάνει λόγο για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας 10-11 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Στο Eurogroup συμμετέχει και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όπου θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για τις θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο.

Το Eurogoup συζητά κυρίως την ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Πορτογαλία, ενώ αναμένεται να εγκρίνει και τη δόση του δανείου στην Κύπρο.

 

πηγή: tanea.gr

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews