Πολιτική

Διακήρυξη ενότητας της Κεντροαριστεράς ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ

Διακήρυξη ενότητας της Κεντροαριστεράς ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ

Σε βραδείς αλλά σταθερούς ρυθμούς συντελούνται οι ζυμώσεις και οι διεργασίες στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας για τη συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς. Στο τοπίο διακρίνονται δύο παράλληλες πρωτοβουλίες, μία από το ΠΑΣΟΚ και μία από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν και μεμονωμένες προσωπικότητες διατυπώνοντας δημοσίως τις προτάσεις τους για το χτίσιμο μιας νέας κεντροαριστερής παράταξης εκ του μηδενός.

Το κείμενο-διακήρυξη που άρχισε να διαμορφώνεται μετά το πρόσφατο Συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη βρίσκεται αυτές τις ημέρες στα χέρια του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ο κεντρικός κορμός του κειμένου είναι έτοιμος και απομένει να οριστικοποιηθούν οι διατυπώσεις για να αρχίσει να περνάει από χέρι σε χέρι, ώσπου να συλλεγούν περίπου 50 υπογραφές από επιστήμονες και προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς.

Το κείμενο δεν συνοδεύεται από υπογραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ για προφανείς λόγους, δηλαδή για να μη σχηματιστεί η εντύπωση ότι η Χαριλάου Τρικούπη καπελώνει την όλη προσπάθεια. Ενδεχομένως να φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Πιερρακάκη υπό την επιστημονική του ιδιότητα και όχι αυτήν του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Ουσιαστικά το κείμενο για την Κεντροαριστερά θα είναι ο προπομπός της συμφωνίας για ενιαία κάθοδο των δυνάμεών της στις ευρωεκλογές σ’ ένα ψηφοδέλτιο που θα έχει τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Επίσης θα προλειάνει το έδαφος για τον σχηματισμό κεντροαριστερών ψηφοδελτίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές με διεύρυνση της πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων.

Παρ’ όλα αυτά, δεν θα αναφέρει τίποτα για τις εθνικές εκλογές καθώς από το ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες για να ανοίξει η σχετική συζήτηση στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος φέρεται να έχει πει στους συνομιλητές του από την Κεντροαριστερά ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία κίνηση εάν δεν έχει μαζί του το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Είναι γεγονός ότι ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν στελέχη που βλέπουν με επιφύλαξη τη διαδικασία ανοίγματος της Κεντροαριστεράς, φοβούμενα μήπως στην πορεία το κόμμα χάσει την αυτονομία και την αυτοτέλειά του. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται στον κοντινό ορίζοντα.

Να σημειωθεί ότι μία από τις έξι πολιτικές κινήσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς, η Πρωτοβουλία Β, με ανακοίνωσή της τονίζει ότι το πρόσφατο Συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ έδωσε μία νέα προοπτική και δυναμική που πρέπει να οδηγήσει άμεσα στο επόμενο βήμα με τη δημιουργία μιας ευρείας ενιαίας αντιπροσωπευτικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας. «Σε μία ενιαία κοίτη συνεννόησης και συνεργασίας, με αλληλοσεβασμό και ανεκτικότητα και με διατήρηση της αυτονομίας των επιμέρους φορέων».

 

πηγή: tanea.gr / Βούλα Κεχαγιά

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews