Ελλάδα

Διακόπηκε η συνεδρίαση της Εξεταστικής για τα Μνημόνια λόγω αδιαθεσίας του πρώην ΓΓ της ΕΛΣΤΑΤ

Διακόπηκε η συνεδρίαση της Εξεταστικής για τα Μνημόνια λόγω αδιαθεσίας του πρώην ΓΓ της ΕΛΣΤΑΤ

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια, ο πρώην γενικός γραμματέας της ΕΛΣΤΑΤ Μανώλης Κοντοπυράκης, αισθάνθηκε μια ξαφνική αδιαθεσία. Αυτό το γεγονός ανάγκασε τα μέλη της Εξεταστικής να διακόψει τις εργασίες της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίκεντρο της έρευνας της Εξεταστικής επιτροπής είναι τα δημοσιονομικά ελλείμματα την περίοδο 2009. Ο πρώην γενικός γραμματέας της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος κατέθετε επί μιάμιση ώρα αρνήθηκε ότι μπορεί να συνεισφέρει στην έρευνα της Επιτροπής καθώς όπως είπε ούτε ανάμειξη είχε ούτε επεξεργάστηκε τα στοιχεία που διαμόρφωσαν το έλλειμμα του 2009.

«Αν η πρόσκλησή μου είναι για τα ελλείμματα του 2009, πραγματικά δεν έχω κανένα λόγο να είμαι εδώ. Όταν τα στοιχεία που αφορούσαν το 2008 στάλθηκαν στην ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο του 2010, η επεξεργασία τους ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ενώ εγώ ήδη είχα αποχωρήσει από την υπηρεσία από τον Οκτώβριο του 2009» τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Κοντοπυράκης.

Ακόμη ο πρώην γενικός γραμματέας της ΕΛΣΤΑΤ, υπογράμμισε ότι κανείς δεν διανοείται να αμφισβητήσει και να ελέγξει τα στοιχεία που στέλνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μάλιστα απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών αν υπήρξε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος για το 2009 απάντησε ότι και στον ίδιο έχουν γεννηθεί ορισμένα ερωτήματα.

«Είχα και εγώ προσωπικά ερωτήματα για τα στοιχεία, αν υπήρχε διόγκωση ή όχι. Αν δεχθούμε ότι η Τράπεζα Ελλάδος που είχε τα στοιχεία του 2009 είχε πει για ελλείμματα της τάξεως του 10% -ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος το είπε σε μένα τον Σεπτέμβριο του 2009- γεννάτε το ερώτημα γιατί τον Μάρτιο του 2010 ήταν 13,5%; Κάθε χρόνο τον Μάρτιο, δίνουμε στη Eurostat το έλλειμμα της προηγούμενης χρονιάς και στη συνέχεια τον επόμενο Σεπτέμβριο, δίνουμε το τελικό.

Αυτό κάνουν όλα τα κράτη μέλη. Η διαφορά στο έλλειμμα μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου, μπορεί να είναι το πολύ ένα με δύο δέκατα της μονάδας. Το να αυξηθεί και να πάει 15,5% είναι πρωτάκουστο, εφόσον υπήρχε και η επικύρωση των στοιχείων τον Απρίλιο. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν δύο μονάδες διαφορά στο έλλειμμα του 2009 τον Οκτώβρη. Αυτό μου δημιούργησε ερωτήματα» πρόσθεσε ο κύριος Κοντοπυράκης.

Από την άλλη πλευρά ο κύριος Κοντοπυράκης δε δίστασε να υπεραμυνθεί της περιόδου κατά την οποία ο ίδιος ήταν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

«Οι πολιτικοί και η πολιτική με κατέστρεψαν ηθικά, επιστημονικά και οικονομικά. Στα 9 χρόνια που ήμουν στην Στατιστική Υπηρεσία αλλοίωση των στοιχείων δεν έγινε ποτέ, ούτε θα μπορούσε να γίνει. Ήθελα όσο γίνεται να είναι πεντακάθαρη η εικόνα της υπηρεσίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος είχε προσκληθεί να καταθέσει σήμερα, ενημέρωσε την επιτροπή ότι έχει εισαχθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Αθήνας λόγω οξείας πνευμονολογικής εμβολής και απέστειλε και την ιατρική γνωμάτευση που χαρακτηρίζει σοβαρή την κατάσταση της υγείας του.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews