Συνεντεύξεις

Δημήτρης Κόκκινος: «Αν δεν έχουμε μάθει να αγαπάμε, αυτό δυσκολεύει να το μεταδώσουμε στα εγγόνια και τους μικρότερους εν γένει»

Δημήτρης Κόκκινος: «Αν δεν έχουμε μάθει να αγαπάμε, αυτό δυσκολεύει να το μεταδώσουμε στα εγγόνια και τους μικρότερους εν γένει»

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, κυκλοφορεί το τέταρτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστή τον αξιολάτρευτο παππού Δημήτρη και βάζει τους μικρούς μας αναγνώστες σε χριστουγεννιάτικο κλίμα (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη σειρά βιβλίων;

Πρώτον και κύριο, είχα από πολύ νωρίς μικρά εγγόνια!   Και μου άρεσε  να είμαι εκδότης… Είχα αρχίσει να γράφω με ψευδώνυμο για τους συμφοιτητές από όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο. Τί πιο ωραίο να συνεχίζω σήμερα να γράφω, πάλι με ψευδώνυμο, αυτή τη φορά για τα εγγόνια.

Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μια άμεση και πρακτική προσέγγιση των παιδιών αυτών.  Κι αυτή ήταν η ΕΙΚΟΝΑ και τα ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ…Το ένα να συμπληρώνει το άλλο.  Έτσι σε κάθε βιβλιαράκι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μην είμαστε γλυκεροί…το κείμενο να είναι σύντομο και περιεκτικό. Αυτό ομολογώ δεν επιτυγχάνεται πάντα, αλλά οπωσδήποτε προσεγγίζεται…

Και πώς προέκυψε-ειδικότερα- το καινούριο χριστουγεννιάτικο βιβλίο; Έψαχνα έναν τρόπο να μιλήσω για τα Χριστούγεννα στα μικρότερα από τα εγγόνια μου. Δεν μπορούσα παρά μόνο με ένα παραμύθι. Αλλιώς θα γινόμουν διδακτικός.

Ο παππούς Δημήτρης σ’ αυτή τη νέα περιπέτεια μιλά στα εγγόνια του για την αξία της προσφοράς. Έχουμε μάθει να ζητάμε, έχουμε μάθει όμως και να δίνουμε ως ενήλικες;

Η προσφορά είναι προϊόν της αγάπης.  Για τους ενήλικες είναι πιο εύκολο να μιλάμε για προσφορά –και να την δίνουμε, όταν πρόκειται για τα εγγόνια μας–. Εν τούτοις πρόκειται για μια δύσκολη προϋπόθεση από την οποία εξαρτάται η επιτυχία του μικρού αυτού βιβλίου. Εμείς οι μεγάλοι είμαστε που δείχνουμε με τον τρόπο μας και στους μικρότερους πώς να αγαπάνε. Αν δεν έχουμε μάθει να αγαπάμε, αυτό δυσκολεύει να το μεταδώσουμε στα εγγόνια και τους μικρότερους εν γένει.

Τα δώρα που προτείνει ο παππούς να προσφέρουν τα παιδιά στ’ αγαπημένα τους πρόσωπα είναι δώρα καρδιάς, τα οποία δεν απαιτούν χρήματα. Θεωρείτε πως λόγω της κρίσης είναι ανάγκη να γίνουμε πιο ευρηματικοί ή αυτή είναι μια καλή αφορμή ν’ ανακαλύψουμε ξανά τι είναι πραγματικά σημαντικό και ουσιώδες;

Τα χρήματα βρίσκονται εκτός του πεδίου της διηγήσεως. Όπως είναι και η οικονομική κρίση της περιόδου. Η αγάπη και κάθε δώρο καρδιάς είναι επομένως ελεύθερα να κυκλοφορήσουν στη παιδική παρέα χωρίς οικονομικές προϋποθέσεις και παρενέργειες. Η αγάπη μένει το ουσιώδες στοιχείο της σχέσης μας με τα εγγόνια… Θα έλεγε κανείς και με κάθε άνθρωπο, αλλά βέβαια  η οικονομική ανέχεια  χρειάζεται άλλο χειρισμό όσον αφορά τους μεγάλους.

Ποιος είναι ή θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της γιαγιάς και του παππού στην διαπαιδαγώγηση των εγγονών;

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς στην  διαπαιδαγώγηση των εγγονών, είναι όπως είπαμε η αγάπη, αλλά με ειδική μεταχείριση, που είναι τα ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ και η πολλή  ΖΕΣΤΑΣΙΑ  στις σχέσεις.

Είστε ο ίδιος ο παππούς Δημήτρης;

Ναι. Και ως παππούς που είμαι (με επτά εγγόνια, ποικίλων ηλικιών), πιάνω συχνά τον εαυτό μου να πλατειάζω ή να μην δράττομαι καλών ευκαιριών για να δείχνω με απλότητα την στοργή και την αγάπη μου προς αυτά. .Παρά το μεγάλο μου κέρδος που έχω όταν το καταφέρνω … Προσπαθώ κάθε μέρα να γίνομαι ένας καλύτερος παππούς.

Αν έφερνε φέτος ο Αη-Βασίλης δώρο στον παππού Δημήτρη, τί θα ήθελε να είναι αυτό;

‘Όσο για το τι δώρο θα ήθελα να φέρει και σε μένα ο Αη Βασίλης, θα επαναλάμβανα απερίφραστα ΑΓΑΠΗ και ΥΓΕΙΑ. Κι αυτά περιλαμβάνουν και αναφέρονται όχι μόνο στα εγγόνια, αλλά και στη ΓΙΑΓΙΑ!

O παππούς Δημήτρης είναι ο Δημήτρης Κόκκινος, ιδρυτής των εκδόσεων Ακρίτας.

Ευχαριστούμε πολύ!

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews