Ελλάδα

Δημοψήφισμα: Μόνο ο σταυρός είναι έγκυρος – Στις 21.00 την Κυριακή τα αποτελέσματα

Δημοψήφισμα: Μόνο ο σταυρός είναι έγκυρος – Στις 21.00 την Κυριακή τα αποτελέσματα

Αγώνας δρόμου για τους δικαστικούς αντιπρόσωπους: Απροθυμία δηλώνουν αρκετοί

Οι κάλπες θα είναι ανοικτές από τις 7 το πρωί και μέχρι τις 7 το βράδυ, ενώ η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Που ψηφίζουν οι εκλογείς

Οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Όσον αφορά τους ετεροδημότες, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους όσοι υπέβαλαν αίτημα έως τις 30 Απριλίου 2015. Οι υπόλοιποι, όπου ψήφισαν και στις εθνικές εκλογές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr). Εναλλακτικά, σχετικές πληροφορίες παρέχει το ίδιο το υπουργείο στο τηλέφωνο 213 1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος

Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια.

To ερώτημα του ψηφοδελτίου θα είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).

Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό.

Ψήφος με σταυρό ΜΟΝΟ για να είναι έγκυρο

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο δημοψήφισμα επιλέγουμε «ναι» ή «όχι», βάζοντας σταυρό μέσα στο κουτάκι και όχι «x» ή «ν». Θα θεωρεί άκυρο!

Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος.

Οι αριθμοί του δημοψηφίσματος

Συνολικά θα είναι 19.159 τα εκλογικά τμήματα και 9.155.000 οι εγγεγραμμένοι.

Οι 18άρηδες (γεννημένοι το 1997) που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά ανέρχονται σε περίπου 111.000, ενώ οι ετεροδημότες σε 110.000.

Έγινε η πρόβα τζεναράλε – Αγώνας δρόμου για τους δικαστικούς αντιπρόσωπους

Το μικρό χρονικό περιθώριο εντός του οποίου διεξάγεται το δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει ανησυχίες για το αν θα εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες συνθήκες για τη διεξαγωγή του.

Η πρόβα τζενεράλε έγινε σήμερα και τα όποια μικρά προβλήματα αναμένεται να έχουν διορθωθεί μέχρι αύριο.

Ωστόσο, υπάρχει θέμα με τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Αν και δίδονται ήδη οι αποζημιώσεις, υπάρχει απροθυμία αρκετών να πάνε.

Συνολικά σε όλη την επικράτεια διορίζονται -όπως προκύπτει από τον Άρειο Πάγο- 24.000 δικαστικοί αντιπρόσωποι και για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος έχουν οριστεί οι ίδιοι –και στα ίδια εκλογικά τμήματα– που είχαν οριστεί για την εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου.

Η μεγάλη πλειοψηφία έχει απαντήσει θετικά ωστόσο απέμεναν και περίπου 1.500-2.000. Ήδη, πάντως, 32 έχουν δηλώσει απροθυμία και αντικαταστάθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπιστούν καθώς υπάρχει και η έσχατη λύση του διορισμού ενός δημοσίου υπαλλήλου.

Πηγή star

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews