Κόσμος

Δύο Έλληνες στην κυβέρνηση της Αυστραλίας – Ο “βρωμομετανάστης” στο τιμόνι του υπ. Οικονομικών

Δύο Έλληνες στην κυβέρνηση της Αυστραλίας – Ο “βρωμομετανάστης” στο τιμόνι του υπ. Οικονομικών

Για πρώτη φορά στην ιστορία της αυστραλιανής πολιτικής, η κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Άμποτ, ενδέχεται να έχει δύο ομογενείς υπουργούς, τον Αθανάσιο Συνοδινό και την Σοφία Πανοπούλου- Μιραμπέλα.

 

Ο νέος πρωθυπουργός ενδεχομένως να αναθέσει στον ομογενή Φιλελεύθερο γερουσιαστή Αθανάσιο Συνοδινό το υπουργείο Οικονομίας.

 

Ποιος είναι ο Αθ. Συνοδινός

Γόνος μεταναστών, με πατέρα ναυτικό, και στόχος ρατσιστικών επιθέσεων, συνέβαλε σημαντικά στην επιστροφή του Συνασπισμού στην εξουσία. Ο ίδιος αναφέρει ότι τον φώναζαν «βρωμομετανάστη» (wog) όταν ήταν μικρός, καθώς αν και γεννημένος στη Αυστραλία όταν πρωτοπήγε στο σχολείο δεν ήξερε Αγγλικά.

 

Δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του και τονίζει ότι ποτέ δεν θα άλλαζε το ελληνικό του ονοματεπώνυμο με ένα αγγλοσαξωνικό για να ανέλθει ευκολότερα σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε άρνηση της καταγωγής του.

 

Ο Αθ. Συνοδινός είχε από μικρός επαφή με την πολιτική, καθώς ο πατέρας του ήταν μέλος του Συνδικάτου των Ελλήνων Ναυτεργατών. «Ήταν ένα αριστερό συνδικάτο αλλά ο πατέρας μου δεν ήταν κομμουνιστής» δηλώνει ο Συνοδινός και προσθέτει πως και η μητέρα του που έζησε το δράμα του ελληνικού εμφυλίου τον γαλούχησε «να απεχθάνεται τον ολοκληρωτισμό από όπου και αν προέρχεται. Από κυβερνήσεις, κόμματα, άτομα».

Συνέδελφοί του λένε πω ο κ. Συνοδινός είναι ίσως ο «πιο ισχυρός Αυστραλός του παρασκηνίου της πολιτικής» και συμπληρώνουν ότι εξακολουθεί να είναι πανίσχυρος και συνδυάζει άριστη γνώση της οικονομίας, της πολιτικής αλλά και της λειτουργίας μιας κυβέρνησης και του δημοσίου.

Το 1996 ανέλαβε να οδηγήσει την αντιπολίτευση του Τζον Χάουαρντ στην εκλογική νίκη, κάτι που πέτυχε, ενώ στη συνέχεια ο Χάουαρντ έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας με τον Συνοδινό διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου. Ενεργό μέλος της Ομογένειας, ο Θανάσης Συνοδινός ασχολήθηκε με θέματα του Ελληνισμού όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το Πατριαρχείο. «Και οι δύο γονείς μου είχαν καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλλονιάς. Άρα είμαι δύο φορές στενοκέφαλος», λέει με χιούμορ. «Έχω σχέσεις με την Ελλάδα και πηγαίνω κάθε τόσο στην Κεφαλλονιά».

Πριν φύγει για την κεντρική πολιτική σκηνή ο κ. Συνοδινός ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Καμπέρα. «Σπούδασα οικονομολόγος και μετά το πανεπιστήμιο είχα πάει στην Καμπέρα, όπου εργαζόμουν για το αντίστοιχο υπουργείο Οικονομικών. Ήταν πριν από είκοσι χρόνια, το 1987, όταν είχα πάει να εργαστώ και είχα αποσπαστεί στη Βουλή. Ο Χάουαρντ τότε ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης και είχε ανάγκη από οικονομικούς αναλυτές. Κάποιος με είχε συστήσει τότε, γνωριστήκαμε και είπε ότι ήθελε να συνεργαστούμε. Ο κ. Χάουαρντ έγινε πρωθυπουργός και ύστερα από λίγο καιρό ανέλαβα τη διεύθυνση του πρωθυπουργικού γραφείου. Έμεινα για δέκα και πλέον χρόνια ως σύμβουλός του, περνούσαμε καλά και μου άρεσε η δουλειά με τα θέματα της πολιτικής αλλά και των εξωτερικών σχέσεων. Στα τέλη του 2006 αποφάσισα να φύγω», λέει ο κ. Συνοδινός. Λίγο μετά την αποχώρησή του, η κυβέρνηση του Συνασπισμού των Φιλελευθέρων-Εθνικών έχασε τις εκλογές.

 

Ο ίδιος εργάστηκε αρχικά στην Goldman Sachs JBWere και στη συνέχεια στη National Australia Bank πριν επιστρέψει στην πολιτική αρχικά ως πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας και στη συνέχεια ως γερουσιαστής.

 

 

Ποια είναι η  Σοφία Πανοπούλου- Μιραμπέλα

Υπουργός στην κυβέρνηση Άμποτ αναμένεται να αναλάβει και μια άλλη ομογενής η Σοφία Πανοπούλου- Μιραμπέλα. Αν όμως διατηρήσει την έδρα της για την οποία δίνει «μάχη» καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων και η κ. Μιραμπέλα προηγείται.

 

 

πηγή: newsit.gr

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews