Κοινωνία

Διπλό ραντεβού της τρόικας με Μητσοτάκη και Στουρνάρα – μεγάλο ερωτηματικό οι απολύσεις στην ΕΡΤ

Διπλό ραντεβού της τρόικας με Μητσοτάκη και Στουρνάρα – μεγάλο ερωτηματικό οι απολύσεις στην ΕΡΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ενδέχεται να μη δεχτεί να συμπεριληφθούν οι 2.000 απολυμένοι της ΕΡΤ στις απολύσεων που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους.

Κρίσιμη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν αυτή την ώρα οι επικεφαλής της τρόικας, για το θέμα των απολύσεων και της διαθεσιμότητας στο δημόσιο, μία ημέρα πριν από την αποχώρησή τους από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ενδέχεται να μη δεχτεί να συμπεριληφθούν οι 2.000 απολυμένοι της ΕΡΤ στις απολύσεων που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους.

Η τρόικα αναμένεται να απαντήσει επίσης αν θα προσμετρηθούν στις 4.000 απολύσεις οι αποχωρήσεις που θα προκύψουν από τις αμυντικές βιομηχανίες και οι συμβασιούχοι που θα απομακρυνθούν με αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Επίσης, η τρόικα θα πρέπει να απαντήσει και στο αίτημα του υπουργού για μικρή παράταση προκειμένου να υλοποιηθεί το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας.

Στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθούν με την ηγεσία του ΥΠουργείου Οικονομικών με την οποία – μία ημέρα πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή – θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό του 2014, το ύψος του οποίου ανεβάζουν στο 1,8 δισ ευρω.

Στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα ενδέχεται να συμμετάσχει και ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση και στο θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Τα αποτελέσματα των έως τώρα διαπραγματεύσεων είναι «ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω», δήλωνε χθες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Η «τρόικα βγάζει συνεχώς καινούργια φασούλια», ωθώντας μάλιστα κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου να δηλώσει χθες ότι «είναι 50- 50 οι πιθανότητες να προλάβουμε να κλείσουμε έως τις 9 Δεκεμβρίου» και τη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία η χώρα πρέπει να επιδείξει αποτελέσματα τουλάχιστον ως προς τα τέσσερα προαπαιτούμενα μέτρα.

Σημειολογικά, η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται μια ημέρα πριν από την κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού, στους κωδικούς του οποίου πρέπει να «απεικονίζεται» ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Αύριο Πέμπτη θα αναχωρήσουν για την «εμβόλιμη» συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, αναφορά θα γίνει και στο «ελληνικό ζήτημα», έστω και στο περιθώριο της συνεδρίασης, ενώ ουδείς γνωρίζει ακόμη τον χρόνο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, με ένα από τα «σενάρια» να κάνει λόγο για επάνοδο τον Δεκέμβριο και συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τον Ιανουάριο, με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Σχεδόν όλα τα «μέτωπα» παραμένουν ανοικτά:

Το δημοσιονομικό κενό για το 2014 (η τρόικα διαφωνεί τόσο με το προσδιοριζόμενο από την ελληνική πλευρά ύψος του 1,3 δισ. ευρώ, όσο και με το εάν καλύπτεται από τα μέτρα που θα ληφθούν- π.χ. παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας), ο νέος φόρος στα ακίνητα (η τρόικα αυξάνει την «τρύπα» από τις αλλαγές στο νομοσχέδιο σε 400 εκατ. ευρώ και διαφωνεί με την κάλυψή της μέσω νέας περικοπής του ΠΔΕ), οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, το πρώτο και το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και φορέων (με έμφαση σε Υγεία και Παιδεία), οι περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ, η χωρίς παρέκκλιση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (η τρόικα φέρεται να ζητεί την ένταξη σε αυτό και των αποστράτων, παρά την περί αντιθέτου επίσημη κυβερνητική δέσμευση), κ.ά.

Πηγή skai.gr

 

 

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews