Πολιτική

Η δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής «εξαφάνισε» τις κινητοποιήσεις από την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ

Η δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής «εξαφάνισε» τις κινητοποιήσεις από την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ

Προβληματισμός επικρατεί στην Κουμουνδούρου μετά τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι, όχι μόνο για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου αλλά και γιατί, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη του κόμματος, λειτούργησε επί της ουσίας ως «ανάχωμα» στο κλίμα των κινητοποιήσεων στις οποίες «επενδύει» πολιτικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που γίνονται στον στενό κύκλο στελεχών που συνομιλούν με τον Αλέξη Τσίπρα σε καθημερινό επίπεδο υπάρχει η ανησυχία ότι εξαιτίας ακριβώς της δραματικής τροπής που έλαβε η δολοφονική επίθεση τόσο στο εσωτερικό, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, είναι σαφές πως «η ατζέντα άλλαξε». Και μάλιστα άλλαξε ακριβώς εκεί που «άρχισε να ζεσταίνεται το κλίμα» και ο κόσμος άρχισε ξανά να κατεβαίνει στον δρόμο. Οπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «εκεί που είχε αρχίσει να φαίνεται ότι θα μπορούσε να ανακτηθεί η πρωτοβουλία των κινήσεων σε ένα προνομιακό για εμάς πεδίο και να ανοίξει το θέμα του Μνημονίου στην κοινωνία παράλληλα με τις εξελίξεις που θα φέρουν οι γερμανικές εκλογές, η δολοφονία στο Κερατσίνι και ο διεθνής αντίκτυπός της άλλαξε άρδην το σκηνικό».

Η αιφνίδια αλλαγή ατζέντας στην πράξη «εξαφάνισε» τις κινητοποιήσεις από το προσκήνιο, αποδυναμώνοντας το βασικό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα περί ανατροπής της κυβέρνησης υπό την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων. «Αντί να συζητάμε για τα μέτρα και το οικονομικό αδιέξοδο συζητάμε για τον φασισμό», λέει το ίδιος στέλεχος. Και οι επιτελείς της Κουμουνδούρου αναζητούν τώρα νέες διόδους και τρόπους χειρισμού στο νέο τοπίο, καθώς εξαιτίας της ακραίας βίας από την πλευρά της Χρυσής Αυγής όχι μόνο έφυγε από το προσκήνιο η πίεση προς την κυβέρνηση, αλλά ασκούνται και πιέσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμπράξει με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα για κοινό μέτωπο αντιμετώπισης του φαινομένου!

ΟΔΟΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναζητείται οδός διαφυγής μετά τον εγκλωβισμό στην αντιφασιστική ατζέντα μέσω της κατά μέτωπον επίθεσης προς την πλευρά του Μαξίμου και του Πρωθυπουργού προσωπικά, με στόχο να χρεωθεί στη ΝΔ η υιοθέτηση της «θεωρίας των δύο άκρων» και να επιστραφεί η μομφή. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαία η επίθεση στον στενό σύμβουλο και συνεργάτη του Πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, ενώ παράλληλα διαρροές από την πλευρά του Μαξίμου επέμεναν ότι πρόσωπο εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία για δημιουργία μετώπου του «συνταγματικού τόξου». Μάλιστα ορισμένοι θεωρούσαν ότι το πρόσωπο αυτό θα είναι ο Δημήτρης Σταμάτης.

Παρά την αρχική κρούση που έγινε από πλευράς ΝΔ προς τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα έγινε σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμπράξει σε κοινό μέτωπο εναντίον της Χρυσής Αυγής, ενώ στελέχη όπως ο κ. Λαζαρίδης αναπτύσσουν τη θεωρία των δύο άκρων και τοποθετούν και τον ΣΥΡΙΖΑ «εκτός συνταγματικού τόξου».

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. O κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε φθινοπωρινό μήνα του μέλιτος με τη μειοψηφία. Κάτι που έγινε παραπάνω από ορατό και στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ενδεικτικό είναι ότι φέτος στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που άκουσαν τον Αλέξη Τσίπρα ήταν και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ δεν είχε συμβεί το ίδιο πέρυσι.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το ότι φεύγοντας για Γερμανία και Αυστρία ο Αλέξης Τσίπρας «σχεδόν άφησε τα κλειδιά της Κουμουνδούρου στον Λαφαζάνη», όπως σχολίαζε έμπειρο περί την κομματική κουζίνα στέλεχος του κόμματος. Συγκεκριμένα, άφησε στη μειοψηφία τον πρώτο λόγο για την οργάνωση των κινητοποιήσεων στην Παιδεία και στην Υγεία, στις οποίες τόσα πολλά ποντάρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστικό του μήνα του μέλιτος Τσίπρα – Λαφαζάνη είναι και το ότι η μειοψηφία δεν αντέδρασε στη «μισή καταδίκη» που επιφύλαξε η Κουμουνδούρου στον Πάνο Καμμένο και στις αναφορές του περί λιντσαρίσματος. Αν και είναι γνωστό ότι από την πλευρά της μειοψηφίας δεν καλοβλέπουν το ενδεχόμενο μελλοντικής σύμπραξης με τους ΑΝΕΛ, τους οποίους θεωρούν σκληρό δεξιό κόμμα, δεν υπήρξε αντίδραση στο «χάιδεμα» Καμμένου από τον τομεάρχη επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Καρίτζη.

Ο Κωνσταντόπουλος

Αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη κατέθεσε χθες ο Νίκος Κωνσταντόπουλος

με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Χρύσανθου Λαζαρίδη.«Κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες του πρωθυπουργικού γραφείου, ως φορείς εκτελεστικής εξουσίας, γνωρίζουν από υπεύθυνες κρατικές εκθέσεις την ύπαρξη, διείσδυση και δικτύωση των νεοναζιστικών ρατσιστικών μηχανισμών σε όλους τους τομείς ή στις αντίστοιχες δομές της θεσμικής συγκρότησης της χώρας, δημιουργώντας ένα παρακρατικό μόρφωμα», επισημαίνει.

 

πηγή: tanea.gr / Μαρία Νταλιάνη

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews