Ελλάδα

Δραγασάκης προς δανειστές: Μην ανοίξετε τον ασκό του Αιόλου

Δραγασάκης προς δανειστές: Μην ανοίξετε τον ασκό του Αιόλου

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στη Real News, παραδέχθηκε ότι ο κίνδυνος της εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι ακόμη υπαρκτός.

Σύμφωνα με τον κύριο Δραγασάκη, ο συγκεκριμένος κίνδυνος θα υποχωρήσει δραστικά με την ψήφιση της συμφωνίας και κυρίως με την ολοκλήρωσή της «που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο σε βάθος χρόνου».

Επιπλέον διαμηνύει στους δανειστές να μην ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου, με μονομερείς αλλαγές των διαδικασιών που έχουν συμφωνηθεί. Οταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση αντέχει ψήφιση νέων προαπαιτούμενων, όπως φέρονται να ζητούν κάποιοι εκ των δανειστών, απάντησε πως η κυβέρνηση προχωρά με βάση τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, σημειώνοντας πως «δεν έχει δεχτεί κανένα αίτημα για παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα».

Ακόμη, ο κ. Δραγασάκης απέκλεισε το «κούρεμα» καταθέσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τα capital controls ανέφερε ότι: «Το πρώτο βήμα είναι να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή η νέα συμφωνία, το δεύτερο να αυξηθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ και μάλιστα με τρόπο που να επιτρέπει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και το τρίτο βήμα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς κούρεμα καταθέσεων». Ο χρονικός ορίζοντας για αυτή τη διαδικασία, όπως σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, είναι ο Οκτώβριος, με απώτατο όριο το τέλος του έτους.

Οταν του ζητήθηκε να εξηγήσει πώς αποκλείει το «κούρεμα» καταθέσεων, απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι το ποσοστό των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ -που δεν προστατεύονται- είναι κάτω από 20% και πρόκειται κυρίως για τρεχούμενους λογαριασμούς επιχειρήσεων, για να συμπληρώσει πως «ενδεχόμενο κούρεμα αυτών των καταθέσεων θα έπληττε την πραγματική οικονομία και την απασχόληση». Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά θέμα ενοποίησης τραπεζών, ενώ εκτίμησε πως υπάρχει θέμα ενοποίησης σχετικά με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Κληθείς να σχολιάσει το Plan B του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σημείωσε πως «αν κάποιος θέλει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, δεν έχει παρά να αποδεχτεί τις προτάσεις του κ. Σόιμπλε ή του Εurogroup. Τι θα χρειάζονταν τα συνωμοτικά σχέδια όταν οι εν λόγω προτάσεις έχουν υποβληθεί με τον πιο επίσημο τρόπο».

Ακόμη, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε έκρυψε το ενδιαφέρον της να μελετήσει κάθε συμβατική ή εναλλακτική δυνατότητα για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα ρευστότητας και την οικονομική ασφυξία, ενώ υπογραμμίζει πως «όταν έρθει η ώρα, η κυβέρνηση έχει πολλά να πει για φίλους και αντιπάλους, με στοιχεία».

Αναφερόμενος τα εσωκομματικά, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης ούτε διάσπασης, αλλά σε πορεία ανασύνθεσης και ουσιαστικής επανίδρυσής του και εκτίμησε πως αν και είναι δύσκολο, το κόμμα μπορεί να βρει τον τρόπο να στηρίζει την κυβέρνηση, χωρίς να χάσει τα κινηματικά και ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά.

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews