Κόσμος

Δρακόντειο αντιτρομοκρατικό νόμο πέρασε η Αίγυπτος

Δρακόντειο αντιτρομοκρατικό νόμο πέρασε η Αίγυπτος

Μεταξύ άλλων, το νέο πλαίσιο διευρύνει τη νομική προστασία στρατιωτών και αστυνομικών όταν «ασκούν τα καθήκοντά τους» εναντίον της τρομοκρατίας  

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι κύρωσε τον δρακόντειο νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που διευρύνει την δικαιοδοσία ειδικών δικαστηρίων, προσφέρει μεγαλύτερη κάλυψη σε στρατό και αστυνομία αλλά και προβλέπει υψηλά πρόστιμα σε δημοσιογράφους όταν οι αναφορές τους «αποκλίνουν από τις επίσημες αναφορές» σχετικά με επιθέσεις. Το αυστηρότερο πλαίσιο υιοθετείται με φόντο τους ισλαμιστές ενόπλους στο Σινά αλλά και τους -εκτός νόμου- Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Ο νόμος αυξάνει κατά αρκετά χρόνια τις ποινές για διάφορες τρομοκρατικές πράξεις που ξεκινούν από δύο χρόνια φυλάκισης, και διευρύνει τα αδικήματα σχετικά με τρομοκρατία που τιμωρούνται με θάνατο.

Η δημιουργία ή ηγεσία μιας «τρομοκρατικής οντότητας», όπως την ορίζει η κυβέρνηση, θα τιμωρείται με θάνατο ή ισόβια, ενώ η συμμετοχή σε τέτοια ομάδα θα σημαίνει φυλάκιση μέχρι και δεκαετία.

Μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων επίσης θα σημαίνει ισόβια. Η ηθική αυτουργία, που περιλαμβάνει «προώθηση ιδεών που επιδιώκουν βία», καθώς και η δημιουργία ή χρήση ιστότοπων που μεταδίδουν τέτοιες ιδέες, θα τιμωρούνται με ποινές μεταξύ πέντε και επτά ετών φυλάκισης.

Ο νόμος προβλέπει επίσης ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων από ειδικά δικαστήρια και στρατοδικεία, που αναλαμβάνουν περισσότερες αρμοδιότητες. Διευρύνει την κάλυψη σε στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές από νομικές επιπτώσεις για την υπερβολική χρήση βίας «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Τέλος, ο νόμος προβλέπει υψηλά πρόστιμα για δημοσιογράφους όταν θεωρηθεί πως η κάλυψη τρομοκρατικών υποθέσεων «αποκλίνει από τις επίσημες αναφορές». Τα πρόστιμα (που ξεκινούν από περίπου 22.000 ευρώ και μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 56.000 ευρώ) είναι μάλιστα ηπιότερη ποινή από την αρχική φυλάκιση που προβλεπόταν, η οποία αποσύρθηκε μετά από τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει.

Ο Σίσι είχε προαναγγήλει αυστηρότερο αντιτρομοκρατικό νόμο τον Ιούλιο, μετά το θάνατο του ανώτατου εισαγγελέα σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Το Κάιρο βρίσκεται αντιμέτωπο με την δράση αφ’ ενός ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων που δρουν στη χερσόνησο του Σινά -πρόβλημα που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, όμως έχει ενταθεί- και αφ’ ετέρου με τους, εκτός νόμου πλέον, Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Αρκετά ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, που είχαν κατακτήσει την εξουσία μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, έχουν καταλήξει στη φυλακή ή ακόμη και έχουν καταδικαστεί σε θάνατο. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση τους χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, χωρίς να τους διαχωρίζει ουσιαστικά από τις ένοπλες ομάδες που δρουν στο Σινά.

Πηγή in

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews