Κόσμος

DW: Κρίσιμο διήμερο συναντήσεων για τον Ευ. Βενιζέλο

DW: Κρίσιμο διήμερο συναντήσεων για τον Ευ. Βενιζέλο

Μεγάλη η σημασία των συναντήσεων του κ. Βενιζέλου λόγω των τελευταίων εξελίξεων

Εξαιρετικά κρίσιμες κρίνει πως θα είναι οι συναντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Βερολίνο, η Deutsche Welle.

Οι συναντήσεις ήταν καθορισμένες από καιρό, προσλαμβάνουν όμως μεγάλη σημασία λόγω των εξελίξεων τις τελευταίες ημέρες. Το πρώτο ραντεβού είναι στο υπουργείο των Οικονομικών, όπου το απόγευμα θα συνομιλήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ αύριο ο κ. Βενιζέλος θα έχει συναντήσεις με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Το πνεύμα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση των κκ. Σόιμπλε και Βενιζέλου σε ό,τι αφορά την γερμανική πλευρά είναι το εξής: Η συνεργασία με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι καλή, οι επιτυχίες της πολιτικής της είναι ορατές και δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού και ούτε να κλονιστεί η εμπιστοσύνη στην χώρα.

Όμως, η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δύσκολη ενώ επίσης ένα σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί δεν έχει εφαρμοστεί. Θέση όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και του Eurogroup είναι ότι η υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος σε όλα του τα σημεία αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένα διάδοχο πρόγραμμα.

Αναφορικά με το διάδοχο πρόγραμμα, δηλαδή την προληπτική πιστωτική γραμμή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ανακοινώσει χθες στις Βρυξέλλες ότι δεν θα χρειαστούν νέοι πόροι επειδή τα χρήματα θα διατεθούν από το τρέχoν δεύτερο πιστωτικό πακέτο. Παράλληλα είχε όμως επισημάνει ότι προϋπόθεση για μια νέα συμφωνία θα είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο κ. Σόιμπλε αλλά και οι άλλοι συνομιλητές στη γερμανική πρωτεύουσα θα ενημερωθούν από τον κ. Βενιζέλο και για την πιθανότητα διεξαγωγής εκλογών στην Ελλάδα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η στάση πάντως του Βερολίνου επ΄ αυτού είναι ότι εθνικές εκλογές είναι εσωτερική υπόθεση μιας χώρας και αν από αυτές προκύψει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «τότε θα πρέπει να εναρμονιστούμε με αυτό».

 πηγή

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews