Ελλάδα

Έφυγαν από τη ζωή δύο Σύροι πρόσφυγες του Συντάγματος

Έφυγαν από τη ζωή δύο Σύροι πρόσφυγες του Συντάγματος

Τη ζωή τους έχασαν πριν ολοκληρώσουν το όνειρο τους για το μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη δύο Σύροι πρόσφυγες. Ο πρώτος έφυγε από τη ζωή λόγω καρδιακής προσβολής ενώ ο δεύτερος σκοτώθηκε στην προσπάθεια του να φύγει από την Ελλάδα, στα ελληνο-αλβανικά σύνορα. Και οι δύο πρόσφυγες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα.

Ο πρώτος πέθανε εχθές. Όπως ενημερώνει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) ο εκλιπόν είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο πριν από δύο μέρες και οι Σύριοι είχαν θορυβηθεί έντονα.

Ο δεύτερος Σύριος πρόσφυγας έχασε τη ζωή του όταν απελπισμένος μετά δώδεκα μέρες παραμονής στο Σύνταγμα αποφάσισε να διασχίσει τα ελληνοαλβανικά σύνορα για να συνεχίσει το ταξίδι στην Ευρώπη. Έχασε τη ζωή του στα σύνορα σε επίθεση που δέχτηκε υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες.

Σύμφωνα με την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό ο δεύτερος πρόσφυγας λεγόταν Αϊμάν, ήταν 50 χρονών και γιατρός. Από την πρώτη μέρα της διαμαρτυρίας των Σύριων προσφύγων ήταν εκεί στο Σύνταγμα, κι όταν τελικά απελπίστηκε αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του, προσπαθώντας να περάσει παράνομα τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας μαζί με άλλα 30 άτομα.

Πήγε με λεωφορείο μέχρι τα Γιάννενα και μετά με ταξί μέχρι την Κακαβιά. Από κει ξεκίνησε πεζοπορία προς τα σύνορα. Μετά από 4 ώρες περπάτημα, χρειάστηκε να διασχίσει ένα ρυάκι που το νερό του έφτανε μέχρι τη μέση. Μετά από λίγο ο Αϊμάν είχε σπασμούς, αλλά δεν άντεξε, παρά το γεγονός ότι του έκαναν μαλάξεις. Οι πρόσφυγες πήραν τηλέφωνο για να έρθει ασθενόφορο, αλλά τους είπαν να επιστρέψουν στην Κακαβιά. Το ίδιο τους είπε κι η αστυνομία, σημειώνει η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι «συνοδοιπόροι» του έβαλαν τον Αϊμάν σε ένα sleeping bag και τον μέτεφεραν προς τα πίσω. Έξω από την Κακκαβιά συνάντησαν τυχαία ένα ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Τους υπόλοιπους από την ομάδα τους συνέλαβαν και τους κράτησαν στο αστυνομικό τμήμα από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, βρίζοντας και λέγοντας τους κοροϊδευτικά «Μαλάκες πηγαίνετε στο Σύνταγμα, εκεί έχει κουβέρτες και τζάμπα φαϊ». Το πρωί όταν τους άφησαν ελεύθερους επέστρεψαν στην Αθήνα με λεωφορείο.

«Είναι σκάνδαλο να αντιμετωπίζονται με νομικά τερτίπια και εμπόδια οι πρόσφυγες πολέμου της Συρίας στην διαδρομή φυγής από το θάνατο. Ένοχη είναι η συγκυβέρνηση μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που χτίζουν την Ευρώπη-φρούριο πάνω σε νεκρούς στα σύνορα και πνιγμένους στα νερά της Μεσογείου», τονίζει η ΚΕΕΡΦΑ.

«Επιτέλους, δώστε την αναγνώριση στους πρόσφυγες πολέμου από την Συρία για να επιλέξουν να μείνουν στην Ελλάδα η να συνεχίσουν στην Ευρώπη. Δώστε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγαση και σίτιση πριν θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς», συμπληρώνει και καλεί σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του Σαββάτου και της Κυριακής.

πηγή: tvxs.gr

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews