Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος

Υπήρξε ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, αρχηγός του ΠΑΚ Ελλάδας, αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης. Ο λόγος για το Γιάνη Χαραλαμπόπουλο ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 95 ετών.

Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου:

Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι Μεσσηνίας προερχόμενος από στρατιωτική οικογένεια. Πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή όπου υπηρέτησε σε μάχιμες μονάδες. Μετά το 1945 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στo Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich).

Yπήρξε διοικητής διάφορων Μονάδων του Στρατού, καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων, και παράλληλα ειδικός σύμβουλος στο τότε Υπουργείο Συντονισμού. Τελικά παραιτήθηκε από το στρατό με το βαθμό του Συνταγματάρχη (ΜΧ) και πολιτεύτηκε με την Ενωση Κέντρου στη Μεσσηνία όπου εξελέγη βουλευτής το 1963 και 1964. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση συμμετέχοντας στην συλλογική ηγεσία της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΔΑ.

Το καλοκαίρι του 1967 φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Σύρο. Μετά από σύντομη αποφυλάκιση κρατήθηκε εκ νέου στις φυλακές και εξορίστηκε από το 1968 μέχρι το 1971, οπότε ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) στην Ελλάδα. Μετά τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο στα οποία είχε ενεργό συμμετοχή, συνελήφθη και βασανίστηκε στην Ε.Σ.Α απ’ όπου μεταφέρθηκε στη Γυάρο μέχρι την πτώση της δικτατορίας.

Το 1974 μαζί με τονΑνδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του κινήματος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (1977-1981) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1977-1985). Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατείχε το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 1985, ήταν Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης από το 1985 μέχρι τον Ιούλιο 1989, ενώ από τον Απρίλιο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989 ήταν ταυτόχρονα και Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τον Ιανουάριο του 1996 και μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά του πρωθυπουργού, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Ηταν παντρεμένος με την Άγα Χαραλαμπoπουλου, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Ηταν πατέρας δύο παιδιών του Γιώργου – Ερνέστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών και δικηγόρου, και του Χάρη Χαραλαμπόπουλου.

Η συλληπητήρια δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου:

«Μια από τις πιο μεγάλες εμβληματικές φυσιογνωμίες της δημοκρατικής παράταξης, ένας κορυφαίος αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, ένας πραγματικός υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος έφυγε πλήρης ημερών από κοντά μας. Στάθηκε στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου και έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ έχοντας πάντα μια έντονη αίσθηση αξιοπρέπειας.

Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έδωσε μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες και ως αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας χειρίστηκε κρίσιμα θέματα της εθνικής πολιτικής.

Στην οικογένεια του και ιδιαίτερα στον γιο του Γιώργο, μέλος της ηρωικής κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-12, απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Το σχόλιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά:

«Ένας έντιμος πολιτικός και μαχητικός υπερασπιστής των εθνικών μας δικαίων, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος έφυγε από κοντά μας. Ως φίλος και συμπατριώτης του, εκφράζω στην οικογένειά του τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Ο πρόεδρος τς Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για το θάνατο του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου:

«Η ζωή του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου ήταν ένας διαρκής αγώνας για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Εξορίστηκε, φυλακίστηκε, βασανίστηκε, υπερασπιζόμενος ιδέες και ιδανικά που καθόρισαν την ύπαρξή του. Η πολιτική ήταν γι’ αυτόν μια υπόθεση προσφοράς, όχι εξουσίας. Για τους δικούς του ανθρώπους η απώλειά του είναι αξεπέραστη γατί πίσω από τη δημόσια εικόνα βρισκόταν ένας χαρισματικός άνθρωπος».

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, για το χαμό του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου:

«Ο Γ. Χαραλαμπόπουλος υπήρξε μια πολιτική προσωπικότητα που, με το ήθος του αλλά και τους αγώνες του για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στη χώρα. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του».

Το σχόλιο του προέδρου της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του ιστορικού στελέχους, αγωνιστή της αντίστασης κατά της Δικτατορίας, πρώην αντιπροέδρου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Χαραλαμπόπουλου. Το ήθος οι αγώνες του και η συνέπεια του ας αποτελούν για όλους παράδειγμα. Η ιστορία έχει καταγράψει τη διαδρομή του. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του».

Η δήλωση της ΔΗΜΑΡ για το θάνατο του στελέχους του ΠΑΣΟΚ:

Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, «μιας από τις πλέον εμβληματικές μορφές της Μεταπολίτευσης και αταλάντευτου μαχητή του αγώνα κατά της Δικτατορίας. Συλλυπητήρια στους οικείους του».

Το ΚΚΕ για το θάνατο του πρώην υπουργού:

«Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση ενάντια στην Απριλιανή χούντα και διώχθηκε από αυτήν, με εξορίες στη Σύρο και τη Γυάρο και με τα σκληρά βασανιστήρια στην ΕΣΑ. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους του για την απώλειά του».

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews