Ελλάδα

Εγκρίθηκε η παράταση του ελληνικού προγράμματος από τη γερμανική Βουλή

Εγκρίθηκε η παράταση του ελληνικού προγράμματος από τη γερμανική Βουλή

«Ναί» στη δίμηνη τεχνική παράταση μέχρι το Φεβρουάριο του 2015.

Υπέρ της τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος ψήφισε η γερμανική Βουλή, ενώ οι Γερμανοί βουλευτές κλήθηκαν επίσης να δώσουν «κατ” αρχήν έγκριση» σε μελλοντική προληπτική πιστωτική γραμμή, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας.

To αίτημα για την έγκριση της δίμηνης επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος και για την επί της αρχής έγκριση προληπτικής οικονομικής βοήθειας, υπό τη μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους, ύψους έως 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διάρκεια ως και 12 μήνες, υπεβλήθη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα για να λάβει την προληπτική γραμμή θα πρέπει να πληροί επτά όρους, μεταξύ των οποίων να επιτυγχάνει πλήρως τους δημοσιονομικούς της στόχους, να βελτιώνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, να υπάρχει ανάλυση του ελληνικού χρέους που είναι βιώσιμο εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Επίσης, προϋποθέτει την βελτίωση της εξωτερικής θέσης της χώρας από πλευρά εξωτερικών συναλλαγών και την φερεγγυότητα των συστημικά σημαντικών τραπεζών.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως «οι προοπτικές των πέντε χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι πολύ καλύτερες απ” ό,τι πριν δύο χρόνια». Όπως είπε, οι προοπτικές για την ανταγωνιστικότητα βελτιώνονται, παρά το γεγονός ότι η ανεργία παραμένει υψηλή. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο αλλά πρέπει να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις και μάλιστα να εφαρμόσει περισσότερες.

πηγή

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews