Ενδιαφέροντα

Εισαγωγικές και μεταγραφικές εξετάσεις 2021-2022 & πρόγραμμα καλοκαιρινής προετοιμασίας στην Αθηναϊκή Σκηνή!

Εισαγωγικές και μεταγραφικές εξετάσεις 2021-2022 & πρόγραμμα καλοκαιρινής προετοιμασίας στην Αθηναϊκή Σκηνή!

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στην Αθηναϊκή Σκηνή (για το Α΄ έτος ή οι μεταγραφικοί Β΄ και Γ΄ έτους που προέρχονται από άλλες σχολές), αφού έρθουν σε επικοινωνία με τη σχολή στο τηλέφωνο 2109222300 ή στο email mk0078@hotmail.com οφείλουν να προσκομίσουν:

1.Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας 2. Φωτοαντίγραφο Απολυτηρίου Λυκείου 3. Συμπλήρωση ειδικού εντύπου βιογραφικού στη σχολή 4. Συμπλήρωση αίτησης εξέτασης στη σχολή 5. Δύο έγχρωμες φωτογραφίες σχήματος ταυτότητας

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Όσοι κάνουν αίτηση θα ειδοποιηθούν για την ημέρα που θα εξεταστούν. Στους υποψηφίους αποστέλλεται ηλεκτρονικά και ύλη για τη θεωρητική εξέταση.

Οι εξεταζόμενοι για το Α΄ έτος περνούν από εξέταση δύο σταδίων μέχρι την τελική εισαγωγή τους. Οι εξεταζόμενοι μεταγραφικοί από άλλες σχολές θα εξετασθούν σε μία μόνο ημέρα. Σημειώνεται ότι οι θέσεις που θα καλύψουν οι μεταγραφικοί υποψήφιοι για τα Β΄ και Γ΄ έτη είναι περιορισμένες λόγω ήδη συμπληρωμένων τμημάτων από τους σπουδαστές της Αθηναϊκής Σκηνής.

Για την εξέτασή τους οι υποψήφιοι δε χρεώνονται με εξέταστρα.

Α’ ΣΤΑΔΙΟ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Όλοι οι υποψήφιοι παρουσιάζουν σε επιτροπή που απαρτίζεται από καθηγητές της σχολής τα παρακάτω: 1. Έναν μονόλογο από θεατρικό έργο της επιλογής του υποψηφίου. 2. Ένα ελληνικό ποίημα της επιλογής του υποψηφίου. 3. Ένα ελληνικό τραγούδι της επιλογής του υποψηφίου. 4. Έναν αυτοσχεδιασμό σε θέμα που θα δοθεί επιτόπου στον υποψήφιο από την επιτροπή. 5. Συνέντευξη υποψηφίου.

Οι μεταγραφικοί υποψήφιοι δεν εξετάζονται σε ποίημα και θεωρία. Τα αποτελέσματα για όλους τους υποψηφίους ανακοινώνονται άμεσα.

Β΄ ΣΤΑΔΙΟ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Όσοι υποψήφιοι για το Α΄ έτος προκριθούν από το προηγούμενο στάδιο, καλούνται σε νέα ημέρα να παρουσιάσουν σε επιτροπή που απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών της σχολής, τα παρακάτω: 1. Έναν μονόλογο από θεατρικό έργο της επιλογής του υποψηφίου. 2. Ένα ελληνικό ποίημα της επιλογής του υποψηφίου. 3. Ένα ελληνικό τραγούδι της επιλογής του υποψηφίου. 4. Έναν αυτοσχεδιασμό σε θέμα που θα δοθεί επιτόπου στον υποψήφιο από την επιτροπή. 5. Συνέντευξη υποψηφίου. 6. Ερωτήσεις πάνω σε θεωρία (σε όλους τους υποψηφίους αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο e-mail τους ύλη για αυτή την εξέταση, μόλις κάνουν την αίτησή τους).

Τα παραπάνω κομμάτια που θα παρουσιάσουν οι εξεταζόμενοι του Β΄ Σταδίου μπορούν να είναι τα ίδια με αυτά του προηγούμενου σταδίου ή διαφορετικά (κατά την κρίση του υποψηφίου).

Την ίδια ημέρα εξέτασης οι υποψήφιοι πριν την παρουσίαση μπροστά στην επιτροπή, συμμετέχουν σε workshops (Υποκριτική, Χορός, Τραγούδι, Αυτοσχεδιασμός) με καθηγητές της σχολής.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι υποψήφιοι που επιλέχθηκαν καλούνται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να κάνουν την εγγραφή τους στη σχολή. Η σχολή θα εγγράψει συγκεκριμένο αριθμό επιτυχόντων (ολιγομελές τμήμα), που προκύπτει βάσει βαθμού κατάταξης από την εξέταση.

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και μέχρι την εξέταση του υποψηφίου, η σχολή παρέχει δωρεάν πρόγραμμα προετοιμασίας (για όλα όσα χρειάζονται για τις εξετάσεις) για όσους ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στην Αθηναϊκή Σκηνή. Με μορφή ιδιαιτέρων μαθημάτων ή σε μικρά γκρουπ έως 3 άτομα στους χώρους της σχολής αλλά και για υποψηφίους που δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμα στην Αθήνα, μέσω διαδικτύου. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα, αν ο υποψήφιος πέρα από την Αθηναϊκή Σκηνή συμμετάσχει και στις εισαγωγικές εξετάσεις της σχολής του Εθνικού Θεάτρου ή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ

Τα μαθήματα ξεκινούν περίπου τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου και λήγουν την προτελευταία εβδομάδα του Ιουνίου (με τις προβλεπόμενες σχολικές αργίες, διακοπές και εορτές που ορίζει ο νόμος).

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Εξετάσεις διενεργούνται τους μήνες Φεβρουάριο και Ιούνιο και με επαναληπτική εξεταστική τον Σεπτέμβριο, ενώ στο τέλος του Γ΄ έτους οι τελειόφοιτοι εξετάζονται από επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι σπουδαστές που θα εγγραφούν στη σχολή αυτομάτως έχουν αναγνωρισμένη την εισαγωγή τους από το κράτος. Κάθε χρόνο στο τέλος του έτους παρουσιάζουν το αποτέλεσμα των εργασιών και παραστάσεών τους σε επιτροπή καλλιτεχνών της σχολής, συντελεστών του Ελληνικού Θεάτρου αλλά και καλλιτεχνικής επιτροπής από το κράτος. Στο τέλος του Γ΄ έτους μετά την επιτυχή εξέτασή τους αποκτούν δίπλωμα υποκριτικής αναγνωρισμένο από το κράτος.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ, ΩΡΑΡΙΟ ΣΧΟΛΗΣ

Η φοίτηση, όπως ορίζει ο νόμος είναι τριετής και υποχρεωτική. Ο απόφοιτος έχει δικαίωμα (επειδή η σχολή είναι Ανώτερη) μετά το πέρας των σπουδών του να συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές ή να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις για να εισαχθεί σε τμήματα ελληνικών πανεπιστημίων. Ο απόφοιτος Ανώτερης Δραματικής σχολής έχει τον τίτλο του επαγγελματία ηθοποιού ενώ μπορεί με το δίπλωμά του να απασχοληθεί και σε άλλους τομείς της Τέχνης ή της Διοίκησης καλλιτεχνικών φορέων.

Στην Αθηναϊκή Σκηνή τα μαθήματα διεξάγονται αποκλειστικά απόγευμα και η σχολή βρίσκεται σε ασφαλή περιοχή έξω ακριβώς από τον σταθμό Μετρό «Ακρόπολη».

ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Α. ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ – Αρχαίο Δράμα – Κλασικό & ποιητικό ρεπερτόριο – Σύγχρονο ρεπερτόριο – Δράμα

– Κωμωδία – Σωματικό Θέατρο – Υποκριτική στην κάμερα

Β. ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ – ΤΕΧΝΙΚΗ – Αυτοσχεδιασμός – βιωματικές μέθοδοι – Αυτοσχεδιασμός – Δημιουργικότητα, έμπνευση, φαντασία, Αντίληψη, ομαδικότητα – Μέθοδοι προσέγγισης ρόλου (Στανισλάφσκι, Μέθοδος ενοτήτων, Clowning, Γκροτόφσκι, Ψυχόδραμα, Ψυχολογική σημειολογία, Ψυχολογία και Θέατρο, Βασίλιεφ, Λε Κοκ, Λάμπαν) – Τεχνικές μέθοδοι απόδοσης ρόλου (λόγος, έκφραση, σωματοποίηση, σκέψη)

Γ. ΧΟΡΟΣ – ΚΙΝΗΣΗ – Χορός: Αυτοσχεδιασμός, Σύγχρονο, Jazz, Musical, Latin, Χορός Αρχαίου Δράματος, Αναγεννησιακοί χοροί, χορογραφία – Κινησιολογία: έλεγχος σώματος και τεχνική – Σκηνική πάλη

Δ. ΛΟΓΟΣ / ΜΟΥΣΙΚΗ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ – Μουσική – Τραγούδι – Παρτιτούρα – Κρουστά (μουσικό όργανο) – Αγωγή προφορικού λόγου (ορθοφωνία) – Μεταγλώττιση και σπικάζ (καρτούν, ξένη σειρά, ντοκιμαντέρ, διαφήμιση, θέατρο στο ραδιόφωνο)

Ε. ΘΕΩΡΙΑ – Ιστορία Θεάτρου – Δραματολογία – Λογοτεχνία – Κινηματογράφος – Ιστορία Τέχνης – Σκηνοθεσία

ΣΤ. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ / ΚΥΚΛΟΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΙ / ΔΡΑΣΕΙΣ – Επαγγελματικό Μακιγιάζ – Οργάνωση ομάδας και παραγωγής

– Ψυχολογία και Θέατρο – Προσκεκλημένοι ομιλητές

-Παραστάσεις

-Συμμετοχές σε φεστιβάλ

-Street events

-Μάθημα σε Αρχαία Θέατρα

-Εκπαιδευτικές επισκέψεις

-Φιλανθρωπικές δράσεις

-Θέατρο στο ραδιόφωνο

-Πρακτική

-Castings

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΤΟΥΣ 2020 – 2021

-Κοραής Δαμάτης: Υποκριτική – Σύγχρονο Θέατρο

– Λίλλυ Μελεμέ: Υποκριτική – Σύγχρονο Θέατρο

– Κώστας Γάκης: Υποκριτική – Μεθοδολογία

-Κωνσταντίνα Τάκαλου: Υποκριτική – Σύγχρονο, σωματικό Θέατρο

– Ισίδωρος Σιδέρης: Υποκριτική – Ποιητικό Θέατρο

– Γιώργος Παπαπαύλου: Υποκριτική – Μεθοδολογία

– Ερατώ Πίσση: Υποκριτική – Μέθοδος clowning

– Μιχάλης Καλαμπόκης: Υποκριτική – Τεχνική – Ψυχολογία

– Θόδωρος Κάλβος: Υποκριτική – Κλασσικό ρεπερτόριο

– Βέρα Λάρδη: Υποκριτική – Ψυχόδραμα – Θέατρο ντοκουμέντο

– Χριστίνα Βασιλοπούλου: Χορός – Κίνηση

– Ευτυχία Μητρίτσα: Μουσική – Τραγούδι

– Αλεξάνδρα Βουτζουράκη: Ιστορία Θεάτρου, Δραματολογία, Λογοτεχνία, Κινηματογράφος, Σκηνοθεσία, Ιστορία Τέχνης.

– Περικλής Μοσχολιδάκης: Αγωγή του Λόγου

– Οδυσσέας Στεφανής: Μουσικό όργανο – Κρουστά – Παρτιτούρα

– Βίνα Παπαδοπούλου: Μεταγλώττιση – Σπικάζ

– Γιάννης Βασιλειάδης: Υποκριτική στην κάμερα

– Χάρης Γεωργιάδης: Σκηνική πάλη

– Μαρίνα Μηλιάρη: Μακιγιάζ

Τα βιογραφικά των καθηγητών μπορεί κανείς να τα βρει στην ιστοσελίδα της Αθηναϊκής Σκηνής www.athstage.gr.

Καθηγητές που δίδαξαν στην Αθηναϊκή Σκηνή στο παρελθόν: Λυδία Κονιόρδου, Εύα Κοταμανίδου, Στέφανος Ληναίος, Νίκος Χαραλάμπους, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Διαγόρας Χρονόπουλος, Εύης Γαβριηλίδης, Νίκος Μπουσδούκος, Μαρία Τζομπανάκη, Σπύρος Μπιμπίλας, Κάγιο Μπελτζ, Καίτη Ιμπροχώρη, Μαρία Χορς, Ερρίκος Μπελιές, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Κωστής Κολώτας, Γιώργος Ζιάκας, Χρυσούλα Τζαρδή, Μάρω Θεοδωράκη, Χριστίνα Καζάζη, Πέπη Μοσχοβάκου, Αναστασία Κουμίδου, Άκης Σταματιάδης, Κωνσταντίνος Μπουμπούκης, Νίκος Βουτενιώτης, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Έφη Μπούντρη, Γιάννης Δεληολάνης, Μαρία Ξένου, Αστέρω Γεωργίου, Χρήστος Σαϊνης, Θανάσης Τσάδαρης, Χρήστος Γαλίτης, Κώστας Χαριτάτος, Κωνσταντίνα Ψωμά, Νίκος Μπίνας, Αλίκη Αρναούτη, Ινώ Ζαχαροπούλου, Άση Δημητρολοπούλου, Αναστασία Χαρμούση, Ροδή Στεφανίδου, Χριστιάνα Σταματέλου, Γιάννης Σκάλκος κ.α.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

1. Νέα μαθήματα (πέραν των προβλεπόμενων από την νομοθεσία) με στόχο την πληρέστερη μόρφωση και την επαφή με τομείς που αργότερα ο απόφοιτος μπορεί να εργαστεί. Ψυχολογία και Θέατρο, Μεθοδολογία, Ιστορία Τέχνης, Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Μεταγλώττιση.

2. Κτίριο επαγγελματικού Θεάτρου όπου οι σπουδαστές κάνουν πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες παρουσία κοινού. Η εκπαίδευση της υποκριτικής γίνεται μέσα από παραστάσεις, στο πρότυπο των συνθηκών του επαγγελματικού Θεάτρου. Οι σπουδαστές μέσα από τις παρουσιάσεις τους στο Θέατρο έρχονται σε επαφή με casting directors, παραγωγούς, σκηνοθέτες ενώ ο επαγγελματικός θίασος της Αθηναϊκής Σκηνής απορροφά μεγάλο αριθμό αποφοίτων.

3. Αποκλειστική εκπαίδευση στην Ελλάδα στη Μεταγλώττιση και την υποκριτική στο μικρόφωνο, σε Ακαδημαϊκό επίπεδο, στο στούντιο ηχογράφησης της σχολής.

4. Η εκπαίδευση της Υποκριτικής δε γίνεται μόνο με εμπειρικές μεθόδους όπως σε παλαιότερες δεκαετίες αλλά και με εκμάθηση συγκεκριμένων Μεθόδων και Τεχνικών από καθηγητές που έχουν αντίστοιχη εκπαίδευση και εξειδίκευση.

5. Εκπαίδευση τόσο στο Αρχαίο Δράμα, όσο στο Σύγχρονο ρεπερτόριο, την Κωμωδία και το Δράμα.

6. Η εκπαίδευση βασίζεται στην πολυφωνία όπου ο σπουδαστής δε διδάσκεται μία μόνο γραμμή υποκριτικής απόδοσης αλλά διαφορετικές προκειμένου ο ίδιος να δημιουργήσει το προσωπικό του ”οπλοστάσιο” και να μπορέσει αργότερα να συνεργαστεί με διαφορετικούς σκηνοθέτες σε διαφορετικές απαιτήσεις, όποιου είδους ρεπερτορίου, όποιας τεχνικής προσέγγισης και απόδοσης. Το εκπαιδευτικό μοντέλο επικεντρώνεται στις προσωπικές δεξιότητες και κλίσεις του σπουδαστή που με καθοδήγηση αναδεικνύονται και αποκτούν τεχνική βάση προκειμένου ο απόφοιτος να συστηθεί στο επαγγελματικό Θέατρο με την προσωπική του ταυτότητα.

7. Η Αθηναϊκή Σκηνή καινοτόμησε εισάγοντας στην ιδιωτική εκπαίδευση εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Αρχαία Θέατρα (Δελφοί, Επίδαυρος) για την διδασκαλία του Αρχαίου Δράματος, καθώς και με συμμετοχή σε Φεστιβάλ της Ελλάδας και του Εξωτερικού και με συνεργασίες με ξένα Πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς φορείς.

8. Το καθηγητικό προσωπικό εξυπηρετεί έναν ιδιαίτερο ερευνητικό και πολυφωνικό διάλογο μεταξύ καθηγητών και σκηνοθετών μεγαλύτερης γενιάς και αντίστοιχων της νεότερης με ανάλογη εκπαίδευση και μετεκπαίδευση σε συγκεκριμένες τεχνικές. Κάθε έτος έχει διαφορετικό εκπαιδευτικό στόχο (εξωστρέφεια, εσωτερικότητα, ρεαλισμός, σχέση, σκέψη, συμβολισμός κ.α.). Κάθε καθηγητής αναλαμβάνει μέσα από τη διδασκαλία του να φέρει εις πέρας αυτό τον στόχο, δίνοντας τη σκυτάλη αμέσως μετά στον επόμενο καθηγητή σε ένα μοντέλο όπου τα μαθήματα ”συνεργάζονται” χωρίς να αποτελούν ξέχωρα και ασύνδετα γνωστικά αντικείμενα.

9. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην ταυτότητα της σχολής είναι και η σύνδεση του θεάτρου με την επιστήμη της Ψυχολογίας (ψυχόδραμα, playback, ντοκουμέντο, θέατρο στην κοινότητα, σύγχρονες κοινωνικές προβληματικές και ανάδειξή τους μέσα από το performing, θεματικές ψυχολογίας για απόδοση ρόλων και σκηνοθεσίας, ψυχοπαθολογία, ανάλυση προσωπικοτήτων, ψυχολογική και σημειολογική ανάπτυξη ρόλων, ψυχολογία ομάδων, κοινού, θεάματος κτλ).

10. Τα τμήματα της σχολής είναι ολιγομελή.

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η σχολή στεγάζεται σε ένα διώροφο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο, στην ασφαλή περιοχή της Ακρόπολης, έξω από τη στάση του Μετρό «Ακρόπολη». Ευρύχωρες αίθουσες διδασκαλίας, στούντιο, αποδυτήρια, αίθουσα χορού, αίθουσα επαγγελματικού θεάτρου, αυλή κ.ά. πέραν του ότι ανταποκρίνονται στις αυστηρές απαιτήσεις της νομοθεσίας του Υπουργείου, παρέχουν στους σπουδαστές μια καθημερινότητα με αισθητική αλλά και σύγχρονες διευκολύνσεις.

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

1. Αναβολή στράτευσης. 2. Κρατικά αναγνωρισμένο δίπλωμα. 3. Ατέλεια ελεύθερης εισόδου σε Θέατρα και αντίστοιχος προγραμματισμός σχολής για να μπορούν οι σπουδαστές να παρακολουθούν παραστάσεις. 4. Βιβλιοθήκη και αρχεία στα οποία οι σπουδαστές έχουν πρόσβαση. 5. Παραχώρηση αιθουσών και εξοπλισμού (τεχνικός εξοπλισμός, βεστιάριο, φροντιστήριο, έπιπλα) στους σπουδαστές, πέραν των μαθημάτων, για πρόβες εκτός ωρών διδασκαλίας. 6. Προσκεκλημένοι – σεμινάρια – castings.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η Αθηναϊκή Σκηνή εκτός από Ανώτερη Δραματική Σχολή που παρέχει αναγνωρισμένο δίπλωμα υποκριτικής, δραστηριοποιείται και ως Εργαστήρι και Επαγγελματικό Θέατρο.

Το Εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν πιο ειδική επιμόρφωση, σε άτομα με περιορισμένο χρόνο, για προετοιμασία για εξετάσεις, ρόλους, επαγγελματίες κάθε τομέα που θέλουν να εξασκήσουν τον λόγο ή την προβολή τους, ηθοποιούς για μετεκπαιδευτική επιμόρφωση ή acting coaching, ομάδες Ψυχολογίας και Θεάτρου και Θεατρικές ομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πέραν των ομάδων που έχουν συγκεκριμένο προγραμματισμό στην εβδομάδα, τις ημέρες και ώρες μαθημάτων τις ορίζει η σχολή από κοινού με τους συμμετέχοντες.

Το κτίριο του επαγγελματικού Θεάτρου, πέρα από την έδρα του θιάσου της Αθηναϊκής Σκηνής, φιλοξενεί τις δράσεις των σπουδαστών της σχολής και των εργαστηρίων καθώς και επιλεγμένες φιλοξενούμενες παραγωγές.

Ανώτερη Δραματική Σχολή «Αθηναϊκή Σκηνή», Αθ. Διάκου και Τζιραίων 13 (έξω από το μετρό Ακρόπολης), πληροφορίες- κρατήσεις: 2109222300

Ενδιαφέροντα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ενδιαφέροντα

Copyright © 2015-2016 Clevernews