Πολιτική

Εκλογές για ρύθμιση χρέους και Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης το μήνυμα Τσίπρα από τη ΔΕΘ

Εκλογές για ρύθμιση χρέους και Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης το μήνυμα Τσίπρα από τη ΔΕΘ

Από το βήμα του Βελλίδειου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν διαπραγματεύεται για το χρέος αλλά απλά «συνυπογράφει» τις αποφάσεις της τρόικα, και παρουσίασε για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης τεσσάρων σημείων, με στοχευμένες έκτακτες παρεμβάσεις στην οικονομία και την κοινωνία.

Το «πραγματικό δίλημμα» των ψηφοφόρων είναι «διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση, ανάπτυξη ή λιτότητα, ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία», διεμήνυσε από τα βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας παράλληλα την άμεση προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να δοθεί ισχυρή λαϊκή εντολή για διευθέτηση του δημόσιου χρέους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος περιλαμβάνει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής του αξίας, την εφαρμογή ρήτρας ανάπτυξης με περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του υπόλοιπου. Επανέλαβε επίσης την πάγια πρόταση της Κουμουνδούρου για ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη με στόχο τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, στο μοντέλο της συνόδου του Λονδίνου το 1953 για τα χρέη της Γερμανίας.

Τόνισε πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι κατάλληλος να διαπραγματευτεί τη μείωση του χρέους, καθώς δεν διαφωνεί σε τίποτα αλλά «ακούει και υπακούει την [Άνγκελα] Μέρκελ», και προσέθεσε πως η απόφαση είναι μεταξύ της «ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη συνυπογραφή των αποφάσεων των δανειστών από την κυβέρνηση Σαμαρά».

Επιπλέον, δήλωσε πως αν εκλεγεί κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει «άμεσα» το πρόγραμμα δημοσίων δαπανών κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ και ζήτησε ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης τεσσάρων σημείων, με στοχευμένες έκτακτες παρεμβάσεις στην οικονομία και την κοινωνία.

Ο 1ος πυλώνας του σχεδίου, κόστους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

– Δωρεάν παροχή ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας
– Επιδότηση 300.000 άπορων οικογενειών με κουπόνια σίτισης
– Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους με μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη
– Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης μέσω της αναβίωσης του Οργανισμού Εργατικής Εστίας
– Ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με μηνιαία σύνταξη κάτω των 700 ευρώ με Δώρο Χριστουγέννων
– Κατάργηση της εξίσωσης του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
– Ειδική ετήσια κάρτα για τα όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς, για άτομα κάτω από το όριο της φτώχειας, με συμβολικό αντίτιμο.

Ο 2ος πυλώνας του σχεδίου αφορά τη μείωση της φορολόγησης και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

– Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με έναν προοδευτικό φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που θα έχει υψηλό αφορολόγητο όριο και δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία.
– Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους
– Συνολική ρύθμιση και δοσοποίηση οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις τράπεζες, με την ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους να μην υπερβαίνει το 1/3 του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
-«Νέα σεισάχθεια φια τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, που θα προβλέπει ακόμα και διαγραφή μέρους του χρέους για δανειολήπτες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.
-Σύσταση ειδικών επιτροπών σε κάθε περιφέρεια για τη ρύθμιση των ανείσπρακτων φορολογικών οφειλών
-84 δόσεις για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και αντίστοιχη ρύθμιση για τις εκκρεμότητες προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο 3ος πυλώνας στοχεύει στην «ανάκτηση της εργασίας» και προβλέπει:

– Διετές πρόγραμμα δημιουργίας 300.000 θέσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με δαπάνη 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. το πρώτο έτος
– Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ το μήνα
– Πρόγραμμα πρόσληψης νέων και μακροχρόνια άνεργων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
– Ρήτρες προσλήψεων νέων σε προγραμματικές συμβάσεις του Δημοσίου.

Ο 4ος πυλώνας αφορά παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση, και προβλέπει μεταξύ άλλων:

– Αποκατάσταση της προ μνημονίου εργασιακής νομοθεσίας όσον αφορά τις απολύσεις και τη μετενέργεια.
– Αποκατάσταση όσων απολύθηκαν «αντισυνταγματικά» από το Δημόσιο ενώ κάλυπταν «πάγιες» θέσεις
– Αντικατάσταση Καλλικράτη με ένα νέο σύστημα αυτοδιοίκησης και ενίσχυση των ΟΤΑ

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι σημερινές εξαγγελίες του δεν είναι υποσχέσεις αλλά δεσμεύσεις, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο που παρουσίασε κοστολογημένο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

πηγή: skai.gr

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews