Πολιτική

Εκλογικό νόμο εφ’ όλης της ύλης συζητεί το ΠΑΣΟΚ

Εκλογικό νόμο εφ’ όλης της ύλης συζητεί το ΠΑΣΟΚ

Μήνυμα προς τη ΝΔ που επιδιώκει να αλλάξει ο νόμος για τις δημοτικές εκλογές

Μήνυμα προς τη ΝΔ ότι εάν επιθυμεί αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση συνολικά γύρω από το πολιτικό σύστημα -συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές – στέλνει το ΠΑΣΟΚ.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ υπό την προεδρία του Βαγγέλη Βενιζέλου τονίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πρόθυμο να συζητήσει για αλλαγές, οι οποίες όμως δεν θα περιοριστούν σε μεμονωμένα τεχνικά ζητήματα αλλά θα επεκταθούν σε θέματα που άπτονται των δημοκρατικών θεσμών, όπως π.χ. το πολιτικό χρήμα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Ανδρουλάκης, Ρήγας, Κωνσταντινόπουλος, Πρωτόπαπας, Κουκουλόπουλος, Ντόλιος και Χατζημηχάλης.

Κατά τα άλλα, το ΠΑΣΟΚ κλείνει άρον άρον τη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο κοινής καθόδου με τη Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς ευρωεκλογές. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν προκάλεσε καθόλου θετικές αντιδράσεις η αυθόρμητη πρωτοβουλία του Θόδωρου Πάγκαλου να ανοίξει (Βήμα FM), λίγες ημέρες μετά το Συμπόσιο του κόμματος, θέμα συνεργασίας των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης και για την ευρωαναμέτρηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έσπευσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter να παγώσει τα σχετικά σενάρια και σχολίασε δηκτικά: «Λέτε να στενοχωρηθεί πολύ ο Θόδωρος που δεν θα κατέβουμε με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές; Η νέα έμπνευση του Θόδωρου είναι μετά το ταξίδι στην Κίνα».

Επί της ουσίας, στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι δεν τίθεται ζήτημα συμπόρευσης των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές, θέμα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απαντήθηκε με σαφήνεια κατά τη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων του ΠΑΣΟΚ, όταν ο πρόεδρος του κόμματος απηύθυνε κάλεσμα συσπείρωσης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. «Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας και όχι η κάθοδός του με τη ΝΔ», διευκρινίζουν παράγοντες του κόμματος, εξηγώντας ότι η συγκατοίκηση με τη Δεξιά γίνεται για συγκεκριμένους λόγους, δεν έχει αξιακή αφετηρία και αποσκοπεί στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Στη συνέντευξή του στον Βήμα FM, πάντως, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι «κατά την γνώμη μου, στις ευρωεκλογές, που δεν είναι εθνικές εκλογές για να δώσουν βουλευτές, θα πρέπει αυτές οι δυνάμεις να κατέβουν μαζί. Δεν έχω αντίρρηση αν βάζετε σ’ αυτή τη σκέψη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί».

Πάντως ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας στον Αλφα, υπενθύμισε ότι «το μεγάλο γεγονός του Συμποσίου ήταν η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ με τις δυνάμεις που έχει σήμερα», επαναλαμβάνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν ασκεί ηγεμονισμό, θέλει να εκφράσει ό,τι εκφράζει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα».

Να σημειωθεί ότι πριν από έναν χρόνο και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε μιλήσει με άρθρο του στα «ΝΕΑ» για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ευρωπαϊκού μετώπου κατά του λαϊκισμού, τασσόμενος υπέρ της προσέγγισης των ευρωπαϊστών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ενημερώθηκαν για τις αποκρατικοποιήσεις

Για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων ενημερώθηκε χθες από τους υπευθύνους του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ που αποτελούνταν από τους Φ. Σαχινίδη, Π.Κουκουλόπουλο και Χρ. Πρωτόπαπα. Από τη συζήτηση έγινε κατανοητό ότι ΔΕΠΑ και Ελληνικά Πετρέλαια δεν μπορεί να πωληθούν φέτος, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στα προβλεπόμενα έσοδα. Προβληματισμός αναπτύχθηκε και για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ και των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Σε τεχνικό επίπεδο οι διαδικασίες προχωρούν, όμως πρέπει – ειδικά για τους ΟΛΠ και ΟΛΘ – να ξεκαθαριστεί το πολιτικό πλαίσιο καθώς βουλευτές αντιδρούν στην καθολική πώλησή τους. Τέλος, σε ότι αφορά το ΤΧΣ έγινε συζήτηση για το κατά πόσο η πώληση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό έχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

 

πηγή: tanea.gr / Βούλα Κεχαγιά

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews