Εκδηλώσεις

Έκθεση ανάδειξης της ελληνικής κληρονομιάς μέσα από την Βυζαντινή εποχή στις Η.Π.Α. (06/10/2013)

Έκθεση ανάδειξης της ελληνικής κληρονομιάς μέσα από την Βυζαντινή εποχή στις Η.Π.Α. (06/10/2013)

Μια νέα έκθεση που πραγματοποιείται από εχθές Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 στις Η.Π.Α. έχει άρωμα Ελλάδας. Συγκεκριμένα υπό την διοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας και του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση λέγεται : «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές Συλλογές» («Heaven and Earth, Art of Byzantium from Greek Collections»). Η θεματολογία του έχει σκοπό να αναδείξει την ελληνική κληρονομιά μέσα από την σημαντική εποχής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Πως η ταυτότητα του Ελλαδικού χώρου σε εκείνη την εποχή, οδηγεί μέχρι και σήμερα, στους σύγχρονους αρχαιολόγους σε περισσότερες μελέτες και διαπιστώσεις. Το πρόγραμμα της έκθεσης ενσωματώνεται σε δύο τόμους και έχει πληθώρες κοινωνικοεθιμικές αναλύσεις πάνω στις πέντε κεντρικές ενότητες: «Από τον αρχαίο στον βυζαντινό κόσμο», «Ο θρησκευτικός βίος», «Η πνευματική ζωή», «Οι χαρές της ζωής», «Το Βυζάντιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

Με αφορμή αυτή την έκθεση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε καλέσει προ μηνών Αμερικανούς δημοσιογράφους που εκπροσωπούν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα τα οποία ειδικεύονται στον πολιτισμό αλλά και στον τουρισμό, για να τους ξεναγήσει σε μουσεία και μνημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο τού Μυστρά και της Μονεμβασιάς.

Ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος που παρευρέθηκε στην πρώτη παρουσίαση της έκθεσης στις 2 Οκτωβρίου 2013 δήλωσε: «Σε λίγες ημέρες η συναρπαστική ιστορία του Βυζαντίου θα ξετυλιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα αμερικανικά μουσεία». Και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε περήφανοι γι’ αυτή την έκθεση. Θα μοιραστούμε με τους Αμερικανούς φίλους, αλλά και με το διεθνές κοινό, τον θαυμασμό απέναντι σε διάσημα, αλλά και σε άγνωστα αριστουργήματα που αυτή η καταλυτική ιστορική περίοδος μας άφησε. Αλλά και θα διδαχθούμε για άλλη μια φορά από αυτή. Παρακολουθώντας τη μετάβαση από την αρχαιότητα σε μια νέα εποχή, την αντοχή, ύστερα, του πυρήνα της Ελληνικότητας μέσα στην πολυπολιτισμική ταυτότητά του Βυζαντίου, καθώς και τον δημιουργικό τρόπο με τον οποίο ο βυζαντινός πολιτισμός αφομοίωσε επιρροές από τη Δύση και την Ανατολή, διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι δυνατός υπήρξε ο Ελληνισμός όταν, τηρώντας τις αρχές του, τόλμησε συγχρόνως να είναι ανοιχτός απέναντι στο νέο, το διαφορετικό. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα της έκθεσης διασώθηκαν από περιόδους κρίσεων της βυζαντινής ιστορίας. Όπως ακριβώς και η ελπίδα».

Επιμέλεια άρθρου: Δανάη Σωπασή
Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews